Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 8. Tema Cevapları

“6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 8. Tema Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 8. Tema Cevapları

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 8. Tema Sayfa 36

1. Eski kafayla büyük işler başarmak mümkün değildir. “Kafa” sözcüğünün bu cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Tüm gün televizyon izleyince başım ağrıdı.
B) Herkesin dikkatini çeken bir düşünce yapısına sahipti.
C) Kendini geçmişin takıntılarından kurtararak geleceğe hazırlıyordu.
D) Çağdaş bir insan olmanın yollarını aramalısın.

  • Cevap: B

2. “Kadar” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde cümleye “büyüklüğünde” anlamı katmıştır?

A) Evin önünde on kadar kişi bekliyordu.
B) Akşamları sahile kadar yürüyordum
C) Avuç içi kadar bahçeyi ekip biçiyordu.
D) Saat dokuza kadar sokaklarda gezdi.

  • Cevap: C

3. İnsan, öğrenme isteğini kaybetmediği sürece yaşlanmış sayılmaz. Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

A) Sürekli yeni bilgiler öğrenen insanlar zihnen genç kalır.
B) Bir insan ne kadar bilgiliyse o kadar değerlidir.
C) Yaşlılar, öğrendikleri şeyleri başkalarına da öğretmeye çalışır.
D) Yetersiz bilgiyle asla başarılı olamazsınız.

  • Cevap: A

4. (1) Söylediği türkülerle herkesin zihninde bir hatıra canlandı. (2) Türkü söylemek için sahneye ilk adımını atmıştı. (3) Benden başkaları da vardı ama kimse hissetmedi onun heyecanlandığını. (4) Aslında her bir türküsünde bugüne dek yanında olmayanları bağışlıyordu. Bu metinde numaralanmış cümleler için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

A) 1. cümlede altı çizili söz, cümleye “yoğunluk, etkinlik kazandırmak” anlamı katmıştır.
B) 2. cümle amaç-sonuç cümlesidir.
C) 3. cümledeki “ama” yerine “fakat” getirilebilir.
D) 4. cümlede “bağışlıyordu” kelimesinin yerine “affediyordu” kelimesi getirilebilir.

  • Cevap: A

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” anlamı vardır?

A) Onu gece yarısı sokağın ortasında bırakmak yakışık almazdı.
B) Bütün gün yapacak bir şey bulamamaktan sızlanıp durdum.
C) Hiçbir kederim yoktu ki onun bir tatlı konuşmasıyla yok olmasın.
D) Üzüntülü gözlerle önüne bakıyor, fazla bir şey söylemiyordu.

  • Cevap: B

6. Çiçek, bukle bukle güldü:
— Benim nazım yüzümdedir.
Çocuk tuttu kirpiğini:
— Benim tadım gözümdedir!..

Bu şiirde aşağıdaki söz sanatlarından hangisi vardır?

A) Karşıtlık
B) Konuşturma
C) Abartma
D) Benzetme

  • Cevap: B

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 8. Tema Sayfa 37

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “da,de”nin yazımıyla ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?

A) Mutfak duvarını da turuncuya boyadık.
B) Hafta sonu bizimle sen de gelmelisin.
C) Davranışları da sözleriyle örtüşüyordu.
D) Ablam sofra da sunuma ayrı önem verirdi.

  • Cevap: D

8. Daracık odada birbirleriyle itişip kakışarak yatakların altını, soba odunlarının yığılı durduğu köşeyi, hastaların torba ve bavullarını karıştırıyorlardı. Ben yüzümü duvara çevirmiş, sessiz sessiz yatıyordum. Yanımdaki adam korkmuş olacak ki beni dürterek “Hişt, görmüyor musun, bavullarımızı tek tek karıştırıyorlar!” dedi. Bu metinle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Olaya dayalı bir anlatım vardır.
B) İkilemeden yararlanılmıştır.
C) Anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır.
D) Benzetmeye başvurulmuştur.

  • Cevap: D

9. Kezban — Yurt savunmasında kadın erkek ayrımı olmaz ana… Hele yurt tehlikede ise bu hiç aranmaz. Sadece bunu yapabilecek güce ve cesarete sahip olmak yeter de artar bile. Ben bir Türk kızıyım. Yılmam, korkmam hiçbir şeyden…
(O sırada kapı çalınır.)
Ayşe Nine — Sus kızım sus… Bak kapı çalınıyor, belki de babandır…
Kezban — (Çıkar, bir süre sonra tekrar girer.) Babam gelmiş ana, yanında konuklar da var.

Bu parça aşağıdaki metin türlerinin hangisine örnektir?

A) Anı
B) Tiyatro
C) Mektup
D) Gezi yazısı

  • Cevap: B

10. Bir okulda öğrencilerin en çok ilgi duydukları müzik aletlerinin kullanım yüzdeleri grafikte verilmiştir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) En az kullanılan müzik aleti piyanodur.
B) Piyanoyu kullananlar, keman kullananlardan daha fazladır.
C) Keman, bağlamadan daha çok tercih edilmiştir.
D) Bağlama kullananlar, piyano kullananlardan azdır.

  • Cevap: C

11. Tuna’nın üstünde güneş batarken
Sevgili yurdumu andırır bana
Bir hayal isterim Boğaziçi’nden
Bakarım “İstanbul” diye her yana.

Bu şiire hâkim olan duygu aşağıdakiler- den hangisidir?

A) Yaşama sevinci
B) Doğa sevgisi
C) Memleket özlemi
D) Pişmanlık

  • Cevap: C

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 8. Tema Sayfa 38

12. Kırlangıçlar; her yıl ilkbahar aylarında Avrupa ve Asya kıtalarına, sonbaharda da Afrika kıtasına doğru göç eder. Günde ortalama 140 kilometre uçan kırlangıçlar, göç süresince yaklaşık 10 bin kilometrelik bir uçuşu tamamlamış olur. Kırlangıçlar, ilkbaharda 5-6 haftalık bir sürede göç ederken bu göç süresi sonbaharda artmaktadır. Bu metinden “kırlangıçlar” ile ilgili aşağıda- kilerin hangisine ulaşılabilir?

A) Her yıl izledikleri göç yolları değişir.
B) Göç sırasında en çok yol alan kuş türüdür.
C) Göç ederken konakladıkları yerler aynıdır.
D) Sonbahardaki göç etme süreleri ilkbahardakinden uzundur.

  • Cevap: D

13. Balık gebelikten itibaren anne adaylarına ve çocuklara tavsiye edilmektedir. Çocukların beyin gelişiminin hızlı olduğu anne karnındaki son iki üç ay ve 0-3 yaş dönemi için balığın önemi büyüktür. Çünkü balık eti, protein ve omega bakımından zengin olmakla birlikte iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko mineralleri açısından da iyi bir besin kaynağıdır. Özellikle uskumru, lüfer, somon, hamsi gibi yağlı balıklar tavsiye edilir. Bu metinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur?

A) Ne sıklıkla balık tüketilmelidir?
B) Çocuklar neden balık yemelidir?
C) Önerilen balık türleri hangileridir?
D) Balığın besin değeri bakımından önemi nedir?

  • Cevap: A

6. Sınıf Çalışma Soruları Türkçe 8. Tema Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
clap
5
love
2
angry
1
happy
1
confused
1
sad
1
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!