Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 120

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Gün Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 120

Dede cem törenine “Bism-i Şah Allah, Allah!” deyip dua ederek başlar. Cem sırasında “Al- lahümme salli alâ seyyidinâ Muhammed ve alâ âl-i seyyidinâ Muhammed” denilerek Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ve ehl-i beytine salavat getirilir. Cemde okunan gülbank, dua, on iki imam aşkına söylenen düvaz-imam, deyiş ve nefesler arasında sık aralıklarla topluca “Allah Allah” denir. Semahlar dönülür. Kerbelâ’da 72 evladı ve arkadaşlarıyla birlikte susuz bırakılıp şehit edilen Hz. Hüseyin (r.a.) aşkına su dağıtılır. Son olarak getirilen yiyecekler, kesilen kurbanlar dede tarafından dua yapıldıktan sonra dağıtılır.

Dede, cemin sonunda şöyle dua eder: “Bism-i Şâh! Allah, Allah. Oturan, duran, kovsuz gıybetsiz Hak Muhammed Ali deyip evine varan tüm canların Yüce Allah dildeki dileğine, gönüldeki muradına vasıl eyleye. Gerçeğe Hû…”

Alevi- Bektaşi kültürüne göre her zaman cem yapmak mümkündür. Ancak yine de yılın belli zamanlarında yapılan bazı cemler, ön plana çıkmaktadır. Abdal Musa cemi, ikrar cemi ve görgü cemi bunlara örnek verilebilir. Buna göre yılın ilk cemi, Alevi-Bektaşi büyüklerinden Abdal Musa adına yapılır ve Abdal Musa cemi olarak adlandırılır. Bu cem, her yıl yaz bitip sonbahar gelince küskünlerin barıştırılması ve birliğin sağlanması amacıyla yapılır. Böylece insanlar arasında kardeşlik bağları güçlendirilir, toplumda birlik ve bütünlük sağlanır.

Görgü cemi, özellikle kış aylarında düzenlenir. Bu cemde aralarında problem olan kişiler barıştırılır, onların birbirlerinden helallik almaları sağlanır. Bu cem, kişilerin, dedenin ve toplumun huzuruna çıkıp kendi rızasıyla hesap vermesi esasına dayanır. Böylece kişi, manen temizlenmiş ve kendini arındırmış olur. Görgü ceminde, görgüsü görülecek kişiler kurban kestirip ceme katılanlara ikramda bulunurlar.

Cem çeşitlerinden biri de ikrar cemidir. Alevilik-Bektaşilik yoluna girmek isteyen kişi için bir cem yapılır. Bu cemde kişi, kendi istek ve arzusuyla dedenin ve cemde bulunanların huzurunda bu yolun gereklerine uyacağına dair söz verir. Dede de onun için dua eder. Buna ikrar cemi adı verilir. Bu cemde yola girmek isteyen kişi, Alevilik-Bektaşiliğin ilkelerine uyacağına; geçici tutkulardan, hırslarından, dünya menfaatlerinden vazgeçip özünü Hakk’a çevireceğine söz verir.

Cem töreninin en önemli unsurlarından biri ikrardır. Bu törenin ayrılmaz bir parçası olan ikrar, kişiyi Alevi-Bektaşi yoluna bağlayan en önemli bağdır. İkrar; Alevilik-Bektaşilik yoluna girmek isteyen kişi tarafından verilen söz demektir. Bu söz; Alevilik-Bektaşiliğin gereklerine uymayı, kötü hırs ve arzulardan uzaklaşıp yönünü Hakk’a, gerçeğe dönmeyi ve iyi bir insan olmayı içerir.

Alevilik-Bektaşilikte ikrar, pire verilir. Pire verilen ikrar, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) verilmiş sayılır. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) verilen ikrar ise Allah’a (c.c.) verilen ikrardır. Buna “el ele, el Hakk’a ikrarı” da denir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!