Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 124

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları Gün Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 124

Hz. Peygamber (s.a.v.) 622 yılında, Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde müminler arasında birlik, beraberlik ve dayanışma sağlamak amacıyla Mekke’den gelen her bir Müslüman’la Medineli bir Müslüman’ı | kardeş ilan etti. Kardeş ilan edilen Müslümanlar birbirlerine öz kardeşi gibi davrandılar. Beraber yiyip beraber içtiler. Birbirteriyle her türlü i maddi imkânlarını, evlerini, bahçelerini, hayvanlarını paylaştılar. Zorluk i ve sıkıntılara birlikte göğüs gerdiler. Hz. Muhammed (s.a.v.) de bu süreçte, Hz. Ali’yi (r.a.) kendisine kardeş edinmiştir. O, bu konuyla ilgili hadisinde şöyle buyurmuştur: “Ya Ali! Sen dünyada ve ahirette benim \kardeşimsin.” (Tirmizî, Menâkıb, 20.) Alevilik-Bektaşilik geleneğindeki musahiplik, bu olaya dayandırılmaktadır.

Musahip (yol kardeşi) olmaya karar veren kişiler ceme gelmeden önce evlerinde boy abdesti alır, temiz kıyafetler giyerler. Musahiplik cemini yöneten dede, huzuruna gelen canlara şu ayeti okur: “Ey iman edenler! Samimi bir tövbe ile Allah’a dönün. Umulur ki Rabb’iniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nurları aydınlatıp gider de ‘Ey Rabb’imiz! Nurumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü sen her şeye kadirsin.’ derler.”^ Bu ayeti okuduktan sonra dede, musahipleri tövbe etmeye çağırır. Onlara, “Şimdi hep birlikte tövbe edelim.” der. Böylece dedenin huzurunda tövbe edilip söz verilir. Bu sırada dede, tövbe etme ve söz vermeyle ilgili de Kur’an’dan çeşitli ayetler okur.
Musahiplik ceminde dede, yol kardeşi olmaya karar veren canlardan, bundan sonra ölünceye kadar birbirlerinden ayrılmayacaklarına, kardeşliklerini devam ettireceklerine dair söz alır. Dedenin de onaylamasıyla bu kişiler ömür boyu musahip olurlar.(2>
Her yıl düzenlenen görgü cemiyle de musahip olan kişilerin birbirlerine verdikleri sözü tutup tutmadıkları denetlenir. Görgü ceminde dede, canlara, “Geldiğiniz yol Ali yoludur, durduğunuz dâr Mansur darıdır. Elimize, belimize ve dilimize sahip olacağız, diyerek vermiş olduğunuz ikrarda (sözde) duruyor musunuz?” diye sorar. Onlar da “Allah, eyvallah” diyerek dedeye karşılık verir, sözlerinde durduklarını ikrar ederler.

Gülbank
İslam kültürüne ait bütün yorum biçimlerinde olduğu gibi Alevilik-Bektaşilikte de duaya büyük bir önem verilir. Dua, gülbank olarak da adlandırılır. Alevilik-Bektaşilik inancına göre insanlar günlük hayatta, kendi kelimeleriyle ve diledikleri şekilde Allah’a (c.c.) dua edebilirler. Çünkü dua, tamamen kul ile Allah (c.c.) arasında gerçekleşen bir iletişimdir. Alevilik-Bektaşilik kültürüne göre insanlar hem bireysel olarak hem de topluca Yüce Allah’a (c.c.) dua edebilirler. Topluca yapılan dualar ise genellikle cemevlerinde gerçekleşir. Cemevlerin- de, çoğunlukla cem yapılırken dede ve babaların öncülüğünde sık sık dua ve gülbank okumak Alevilik-Bektaşilik kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 124 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!