Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 22

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Gün Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 22

Yüce Allah (c.c.) adildir, kullarına hiçbir zaman zulmetmez. Onların davranışlarını adalete uygun bir şekilde değerlendirir. Bunun gereği olarak da emirlerine uygun davranıp iyi işler yapanları cennetle ödüllendirir. Dünya hayatında kötü işler yapanları, başkalarının hakkını yiyenleri de ahirette cezalandırır. Allah (c.c.), kıyamet günü hiçbir kimseye haksızlık etmez. Adaletinin gereği olarak herkese hak ettiğinin karşılığını verir. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette şu ifadeler yer alır: “Bugün herkese kazandığının karşılığı verilir. Bugün haksızlık yoktur…”*1) Aynı konuyla ilgili olarak başka bir ayette ise şöyle buyrulur: “Şüphe yok ki Allah zerre kadar haksızlık etmez (Kulun yaptığı iş, eğer kötülük ise onun cezasını adaletle verir.). İyilik olursa onu katlar (kat kat artırır), kendinden de büyük mükâfatlar verir.”*1 2)

İyi ile kötünün bir tutulması, suç işleyene ceza verilmemesi adalete aykırı bir tutumdur. İşte Allah (c.c.), adil olduğu için iyilerle kötüleri ahiret günü ayıracak, herkese hak ettiği şekilde davranacaktır. İyileri ödüllendirecek, kötüleri de cezalandıracaktır. Bu, onun adil olmasının gereğidir.
Yüce Allah (c.c.) hem adil hem de merhametli ve affedicidir. O, yapılan iyiliklere kat kat fazla mükâfat vereceğini, kötülüklere ise ancak onun karşılığı kadar ceza vereceğini belirtir.*3) Rabb’imiz (c.c.), merhametinin gereği olarak hata yapan, günah işleyen kimseleri de hemen cezalandırmaz. Yapılan hatalardan dönülmesi için insanlara zaman tanır, fırsat verir. İşlenen günah veya kötülüklerden dolayı tövbe edilmesini ister. İnancımıza göre işlenen günah her ne olursa olsun kişi, Allah’ın (c.c.) rahmetinden asla ümidini kesmemelidir. Bu konuyla ilgili olarak bir ayette, “De ki: Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki o çok bağışlayan, çok esirgeyendir.”*4) buyrulur. Başka bir ayette ise “Rabb’inizden bağışlanma dileyin; sonra ona tövbe edin. Muhakkak ki Rabb’im çok merhametlidir, (müminleri) çok sever.”*5) buyrulur. Böylece Yüce Allah’ın (c.c.) kullarına karşı ne kadar merhametli olduğu, içtenlikle tövbe ettiklerinde onları affedeceği açıkça ifade edilir.

“Kim (Allah’ın huzuruna) iyilikle gelirse ona, getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o, sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır…”

(En’âm suresi, 160. ayet)

“(Lokman öğütlerine şöyle devam etti.) Yavrum! Şüphesiz yapılan iş bir hardal tanesi ağırlığında olsa, bir kayanın içinde yahut göklerde ya da yerin içinde bile olsa Allah onu çıkarır, getirir. Çünkü Allah en gizli şeyleri bilendir, (her şeyden) hakkıyla haberdar olandır.”

(Lokman suresi, 16. ayet.)

Yukarıdaki ayetlerden, dünyada yapılanların karşılığı ve ahiret konularında ne gibi ilkeler çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Lokmân’ın oğluna yönelttiği bu öğütler de Allah’ın ona verdiği hikmetin meyveleridir. Kuşkusuz insanın yaptığı her şey –ne kadar saklanırsa saklansın– Allah’ın mutlaka onu bildiği, dolayısıyla onun hesabını soracağı inancı ve bilinci ile bundan doğan sorumluluk duygusu ve kaygısı ahlâkî hayatın temelidir. Nitekim meşhur bir özdeyişte “Hikmetin başı Allah korkusudur” denilmiştir.

7. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
23
love
10
clap
3
angry
2
unlike
1
sad
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!