Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü Gün Yayınları

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 70

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Gün Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 70

Sorumluluk

Yüce Allah, insanı en güzel şekilde yaratmıştır. Kâinattaki her şeyi insanın hizmetine sunmuştur. İnsana akıl, düşünebilme yeteneği ve tercih etme kabiliyeti vermiştir. İnsanın öğrenmesi, öğretmesi, keşfetmesi ve bir icat ortaya koyma çabası tamamen kendisine verilen aklının ve düşüncesinin ürünüdür. Özel kabiliyetlerle donatılıp yaratılan insan, bu özelliğinin doğal bir sonucu olarak yaptığı iş ve davranışlardan sorumludur. Bu konuyla ilgili olarak Yüce Rabb’imiz (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur: “Şüphesiz biz emaneti (sorumluluğu) göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi…” İnsanın dünyada bir yaşam amacı vardır. Bu amaç, Allah’ı (c.c.) tanımak, O’na kulluk etmektir. Bundan dolayı insanın Yüce Allah’a karşı sorumlulukları bulunur. Allah’ın (c.c.) varlığını, birliğini bilmek ve tanımak, bunun sonucunda da gereken kulluk görevini yapmak insanın sorumluluklarındandır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de Allah (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.”(2)

Bunun yanında insanın kendine, içinde yaşadığı topluma ve kâinata karşı da sorumlulukları vardır. Kendi beden ve ruh sağlığımızı korumak, zamanı verimli kullanmak, iyiye ve doğruya yönelmek, ödevlerimizi yapmak ve insan onuruna yakışır şekilde yaşamak insanın kendine olan sorumluluklarındandır. Dürüst ve güvenilir olmak, etrafımızdaki insanlara karşı saygılı ve anlayışlı olmak, trafik kurallarına uymak, komşularımızı rahatsız etmemek, muhtaçlara yardım elini uzatmak topluma karşı olan görev ve sorumluluklarımızın bazılarıdır. Çevreyi temiz tutmak, doğal güzellikleri korumak, bitkilere ve hayvanlara zarar vermemek de kâinata karşı olan sorumluluklarımızdan bazılarıdır.

Öz denetim

Öz denetim, kişinin bir hedefe ulaşmak için davranışlarını, duygularını, arzularını ve tepkilerini düzenleyebilme becerisine denir. Kısacası, kişinin, toplum içindeki duygu ve davranışlarını kontrol etmesi anlamına gelir.

İnsan irade sahibi bir varlıktır. İrade, insanın bir şeyi yapıp yapmamaya kendi isteğiyle karar verebilmesidir. İnsan aklı ve iradesiyle iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, faydayı zarardan ayırt eder, çevresinde olup bitenleri anlar ve değerlendirir. Toplumsal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi için insanların kendilerini öz denetime tabi tutması gerekir. İnsan bu sayede davranışlarını ve isteklerini kontrol eder. Böylece öz denetim duygusunu güçlendirir. Dinimize göre her Müslümanın hâl ve hareketlerinde birtakım kurallara uygun davranması gerekir. Bu kuralların amacı, insanları güzel davranışlara yönlendirerek Allah’ın (c.c.) rızasına uygun bir hayat yaşamak ve O’nun onaylamadığı davranışlardan da sakındırmaktır. Konu ile ilgili bir ayette Rabb’imiz (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurmaktadır: “O takva sahipleri ki bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.”(3)

Her şeyi gören ve bilen Allah’a (c.c.) inanan insan, yaptıklarının bilindiğinin farkında olur. Bu bilinç inanan insanı, doğruluğa ve kontrollü bir hayat yaşamaya sevk eder. Çünkü insan yaptığı her davranışın karşılığını göreceğine inanır. “Kim zerre kadar iyilik yapmışsa onu görür. Kim de zerre kadar kötülük yapmışsa onu görür.”(4) ayetini bilen bir Müslüman her zaman kendisini öz denetime tabi tutmalıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
clap
2
love
1
sad
1
angry
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!