Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları FCM Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

1. Adaletin birey ve toplum açısından önemi hakkında bir araştırma yapınız.

  • Cevap: Adalet; bir işi yerli yerine koyma, hak sahibine hakkını verme, hak ve hukuka uygunluk, her şeyin, olması gerektiği yerde bulunmasına verilen addır. Adalet, birey ve toplum açısından büyük öneme sahiptir. Adaletin egemen olduğu yerde de herkes hakkına razı olur. Kendisini dışlanmış hissetmez. İnsanlar devlete güvenir ve haklarını aramak için yasa dışı yollara başvurmazlar. Adaletin sağlandığı durumlarda insanlar arasında güven, birlik, beraberlik, dayanışma olur. Adalete önem verilmeyen toplumlarda insanlara eşit davranılmaz. Bu durumda bazı insanlar kendisine haksızlık yapıldığı kanaatine varır. Bu da onları mutsuz eder. Adaletin gerçekleşmediği toplumlarda, işlenen suçlar cezasız kalır. Bu bakımdan adaletli olma birey ve toplum için mutlaka gereklidir.

2. Neden güzel ahlaklı bir insan olmalıyız? Defterinize bu konudaki düşüncelerinizi içeren bir kompozisyon yazınız.

  • Cevap:

Ahlak kelimesinin birçok anlamı vardır. Mesela huy, töre, doğuştan gelen özellik, toplum içerisinde uyulması gereken kural bu anlamlardan belli başlılarıdır. Ancak bizim bildiğimiz ahlak, hani şu babamızın bize bizim de çocuklarımıza en büyük miras olarak bıraktığımız, bırakacağımız şey insanı iyiye, güzele ve olumlu davranışlara yönlendiren ahlaktır. Allah (c.c) ‘ın bizi sevmesi için gösterdiğimiz güzel davranışlardır. Kısaca ahlak bizim hayatımızdır. Bazıları der ki ahlak konusunda farklı bakış açıları vardır. Bunlar bir güzel ahlak bir de kötü ahlaktır. Fakat şunu bilmezler ki kötü ahlak diye bir şey yoktur, onun adı apaçık ahlaksızlıktır. Ahlaksızlık kötü yola düşürür her şeyin yeri ve zamanı varken namaz bile günde 5 vakit farz iken ah-laklı olmak 24 saat farzdır insana. Eğer kötü bir hata yaparsanız battı balık yan gider deyip sürekli ahlaksız olmayın çünkü yaptığınız hata sadece o anlık sürer ama ahlaksızlık ise insanı bir ömür vicdan azabından öldürür.

Bir de utanmadan ahlaksızlık yapıp nefsime yenik düştüm ben Allah’ı seviyorum gibi şeyler söylüyorlar. Unutma kardeşim “Allah’tan korkan kimse nefsine yenik düşmez.” diye buyurmuştur Hz Ali. Unutmayalım arkadaşlar, Allah (c.c) kara gecede kara taşın üzerinde yürüyen kara karıncayı görüp ayak sesini de işitendir. Yani demek istediğim şu yaptığınız her şeyi Allah (c.c.) görüyor ve bunlar mahşer gününde önünüze serilecektir. Zaten ahla-kın olmadığı bir yerde hak, adalet, eşitlik gibi kavramlardan da bahsedilemez. Peygamber Efendimiz (s.a.v) hazretleri de “Kıyamette bana en yakın olanınız ahlakı en güzel olandır.” buyuruyor.

Güzel ahlaklı olmanın dinimizde de çok önemli bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kur’an-ı Kerim’de güzel ahlakı ile övülmüştür. “Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.” (Kalem Su-resi 4. ayet) Bizler de davranışlarımızı, hal ve hareketlerimizi önce ahlak yönünden ele alıp değerlendirmeli ve işlerimizi bu doğrultuda yapmalıyız. Hayatınız boyunca güzel ahlaklı insanlarla karşılaşmanız dileğiyle

3. Bir Kur’an-ı Kerim mealinden, ahlaki ilkeleri içeren iki ayet bularak defterinize yazınız.

  • Cevap:

“Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur.” (Hucurat Suresi, 12. ayet)

“Şüphesiz Allah; adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder. Hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor. ( Nahl suresi, 90. ayet.)

4. Peygamberimizin (s.a.v.) nasıl bir ahlaka sahip olduğunu araştırınız.

  • Cevap: Peygamberimiz (sav) güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderilmiştir. Peygamberimizin (s.a.v.) nasıl bir ahlaka sahip olduğunu hadislerle sizlere açıklayalım.

Hz. Peygamber (asm), kıyamete kadar gelecek insanlara örnek bir şahsiyet, davranışlarından ders alınacak bir rehber olarak gönderildiği için (Ahzâb, 33/21) hayatın her yönünü kapsayan üstün bir ahlâkla donatılmıştır.(Kalem, 68/4)

Devlet başkanlığından aile reisliğine kadar her sahada üstün bir ahlâk ortaya koymuştur. İlâhî destek ve denetim altında bulunduğu ve gerektiğinde Rabbinin yardımını gördüğü halde, sıradan bir insan gibi hayatın bütün zorluklarını yaşamıştır. Onun bütün hayatı kucaklayan bu tabii yaşama biçimi, ahlâkının her devirde birbirinden farklı insanlar tarafından örnek alınabileceği inancını güçlendirmiştir.

Hz. Âişe, Resûlullah (asm)’ın ahlâkının Kur’an’dan ibaret olduğunu belirtmiş (Müslim, “Müsâfirîn”, 139), Hz. Peygamber de Cenâb-ı Hak tarafından en güzel şekilde eğitildiğini ifade etmiştir. (Münâvî, I, 429)

5. Hz. Salih (a.s.) hangi kavme peygamber olarak gönderilmiştir? Peygamberlik görevini yerine getirirken ne gibi sıkıntılar yaşamıştır? Bu konuda bir araştırma yapınız.

  • Cevap: Kuran’ı Kerim’de adı geçen 25 peygamberden biri de Salih (a.s.) peygamberdir. Allah Teâlâ onu, önceki peygamberlerin getirmiş olduğu tevhid dininden sapıp kendilerine ilâhlar edinen Semud kavmini uyarmak için bu kavme peygamber olarak göndermiştir. Hz. Salih, diğer peygamberler gibi çeşitli zorluklarla mücadele etmiştir. Hz. Salih (a.s.) durmadan, dinlenmeden Semudluları hak dine davet etmiştir. Ancak kavmi onu dinlememiş ve eziyet ederek, yanlarından kovmuşlardır. Semud kavminin ileri gelenleri onunla alay ederek küçümsemeye çalışmış ve kendilerini tehdit ettiği azabın gelmesini istemişlerdir. Bunun üzerine Allah Teâlâ, onları şiddetli bir şekilde helak etmiştir.

6. Felâk suresinin anlamını ve bu surede nelerden söz edildiğini defterinize yazınız.

  • Cevap:

Felak Suresinin anlamı Şu Şekildedir:

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla

De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.” ﴾1-5﴿

Felak suresinde, birtakım olumsuzluklardan, kötülüklerden Allah’a (c.c.) sığınılması gerektiğinden bahsedilmektedir.

7. Sınıf FCM Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
3
unlike
3
angry
1
happy
1
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!