Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Eşsiz Hazine Cevapları

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Eşsiz Hazine Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Eşsiz Hazine Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 1. Tema Milli Kültür Sayfa 28,  29, 30, 31 Eşsiz Hazine Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

EŞSİZ HAZİNE (DİNLEME METNİ)

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 28 Cevabı

Metni dinlerken aşağıdaki soruların cevaplarını bulmaya çalışınız.Metni dinlerken aşağıdaki soruların cevaplarını bulmaya çalışınız.

1. Metinden olayın hangi mevsimde gerçekleştiğini anlarız?

  • Cevap: Uzun Kış Gecelerinden Birinde gerçekleşmiştir.

2. Zehra’nın dedesi ve ninesi neler bilmekteydiler?

  • Cevap: Bilmeceler, Tekerlemeler..

3. Zehralar, misafirlerini nasıl karşılamıştır?

  • Cevap: “Aman ne iyi ettiniz de geldiniz çocuklar demişler ve herkesi ayrı ayrı kucaklayıp öpmüşlerdir.

4. Çocuklar Osman dededen ne yapmasını istemişler?

  • Cevap: Masal anlatmasını istemişlerdir. Osman Dede’de Keloğlan ve İneği ile ilgili Masalı anlatmıştır.

5. Hatice nine çocuklara ne sormuştur?

  • Cevap: Hatice Nine çocuklara bilmeceler sormuştur.
  • Çıtır Çıtır yenir ona eğlencelik denir bilin çocuklar bunun adı nedir: ÇEKİRDEK
  • Karşıdan vardım hiç yok yanına vardım pek çok: KARINCA

2. ETKİNLİK 

Metinden anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını yazınız. Bu kelime ve kelime gruplarının anlamını metinden hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu İlköğretim Türkçe Sözlük’ündeki anlamlarıyla karşılaştırınız.

Kelimeler ekmek,biçmek, tarla, tohum

Anlamları 

ekmek: bir bitki üretmek amacıyla toprağa tohum atmak, serpmek ya da gömmek.

biçmek: belli bir biçime ve ölçüye göre makasla kesmek

tarla: sınırları belirli ve tarıma elverişli olan toprak parçası

tohum: bitkilerde döllenme sonunda yumurtacıktan oluşan ve yeni bir bitki oluşmasını sağlayabilen tane.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 29 Cevabı

Aşağıda verilen kelimelerin varsa eş ve zıt anlamlarını yazınız.

  • Cevap:

kara

  • Eş Anlamları: Siyah
  • Zıt Anlamları: Beyaz

art arda

  • Eş Anlamları: Arka Arkaya
  • Zıt Anlamları: seyrek

güç

  • Eş Anlamları: zor
  • Zıt Anlamları: kolay

küçük

  • Eş Anlamları: minik
  • Zıt Anlamları: büyük

az

  • Eş Anlamları: kıt
  • Zıt Anlamları: çok

yakın

  • Eş Anlamları: beri
  • Zıt Anlamları: uzak

4. ETKİNLİK 

“Satranç, örgü, tokmak, pişirmek” kelimelerinin anlamlarını öğrenerek bir sözlük oluşturunuz.

  • Cevap:
  • Satranç: siyah beyaz renkli ve altmış dört kareli bir tahta üzerinde, yine siyah ve beyaz renkli, değerleri ve adları değişik olan on altışar taşla iki kişi arasında oynanan bir düşünce oyunu.
  • örgü : Örmek eylemi ya da biçimi. 2. tığ ya da şişlerle, ipliklerin ilmikler durumunda yan yana getirilmesiyle örülerek yapılmış olan şey.
  • tokmak: ağaçtan yapılmış iri çekiç.
  • pişirmek: bir besin maddesini gerektiği sürece ısıda tutarak yenebilecek bir duruma getirmek.

5. ETKİNLİK 

Dinlediğiniz “Eşsiz Hazine” adlı metinden öznel ve nesnel yargılara dörder örnek bulunuz ve aşağıya yazınız.

Öznel Yargılar

  • Cevap:
    Hele kış geceleri bir başka olurdu bu ziyaretler.
    2. Osman dedenin anlattığı bu masal çok hoşumuza gitmişti.
    3. Hele son sorduğu bulmaca çok ilginçti.
    4. Bu tekerlemeleri dil sürçmesi yapmadan yani dilimiz dolanmadan söyleyebilmek çok güç.

Nesnel Yargılar

  • Cevap:
    1. Uzun kış gecelerinden birini yaşıyorduk.
    2. Soba gürül gürül yanıyor, üzerindeki çaydanlıktan buharlar çıkıyordu.
    3. Bir de ineği varmış bu kel başlı çocuğun.
    4. Hatice nine soruyor, biz bulmaya çalışıyorduk.

6. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 30 Cevabı 

“Millî kültür değerlerimizin korunması için neler yapılabilir?” konulu bir yazı yazınız.

  • Cevap:
    Ülkemizin milli ve dini değerleri herkese öğretilebilir.
    İçinde bulunulan toplum tanıtılabilir.
    Dil, din, tarih kurumları, kütüphaneler, okullar, hastaneler inşa edilebilir.
    Yeni nesillere kültür tanıtılabilir.
    Nesillerin kültürü tanıması için seminerler, sempozyumlar, konferanslar, etkinlikler ve dersler düzenlenebilir.
    Gelenek ve görenekler, örf ve adetler yaşatılabilir.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 31 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Bu cümlelerdeki boşlukları yay ayraç içinde verilen fiillere “-di, -miş, -yor, -ecek, -r” eklerinden uygun olanları getirerek tamamlayınız.

Cevap:

  • İstanbul, 1453’te fethedilmiş. (fethedilmek)
    • Yarın gelecek misafirler için mutfakta yemek hazırlayacağım. (hazırlamak)
    • Amcam, geçen yıl bahçeye fındık ağacı dikti. (dikmek)
    • Kitaplarını ve para çantasını takside unutmuş. (unutmak)
    • Türkiye’de 8 şiddetinde bir deprem oldu. (olmak)
    • Bana her ay mutlaka mektup yazar. (yazmak)
    • Sabahları erkenden uyanırım. (uyanmak)
    • Bir hafta sonra halam bize gelecek. (gelmek)
    • Yılın bu mevsiminde sıcaklık 40 derecenin üstüne çıkar. (çıkmak)
    • Ahmet amcam, İstanbul’a babamdan sonra taşınmış. (taşınmak)
    • Televizyonun karşısında uyuyor. (uyumak)
    • Çok geç kaldım, arkadaşlarım beni bekliyor. (beklemek)
    • Merve, bu filmi daha önce de seyretmiş. (seyretmek)

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde fiiller “-yor” e “-ecek” ekiyle çekimlenmiştir. Bu fiillerin bazılarında yazım yanlışları yapılmıştır. Bunları bulunuz, düzeltme sembollerinden yararlanarak düzeltiniz (Düzeltme sembolleri için bk. s. 155).

  • Cevap:
— Yorgunluk nedir bilmiyor. (Doğru)
— Hafta sonu bahçenin parmaklıklarını boyuyacak. (Harf yanlış. Doğrusu: Boyayacak)
— İyileştiğini yüzünün renginden anlıyorum. (Doğru)
— Siz de bizimle gelmek istiyeceksiniz. (Harf yanlış. Doğrusu: İsteyeceksiniz)
— Sonuna kadar beni destekliyecek. (Harf yanlış. Doğrusu: Destekleyecek)
— Bu derste ülkemizin en büyük gölünü tanıyacağız. (Doğru)
— Tepeye çıkınca mis gibi çam kokusu soluyacaksınız. (Doğru)
— Hepimiz aynı saatte bu programı dinliyoruz. (Doğru)
— Hiç endişelenmeyin, bu sorunu çözümleyeceğiz. (Doğru)
— Irmaktan sı taşıyıp suluyorlar. (Doğru)
1
like
0
love
0
haha
0
wow
1
sad
12
angry


Sponsorlu Bağlantılar

10 Yorumlar

  1. burda cevapları yok ?

  2. HEPSİ VAR ??????? NASIL CEVABLARI YOK ABİ

  3. teşekkürler allah sizden razı olsun..

  4. HEBELE HÜBELEEEEEEEEEE

  5. Evet var hepsinin cevapları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir