Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Mimar Sinan Cevapları

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Mimar Sinan Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Mimar Sinan Cevapları

7. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Ez De Yayıncılık 1. Tema Milli Kültür Sayfa 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 Mimar Sinan Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

MİMAR SİNAN 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 11 Cevabı

Millî kültürü oluşturan öğelerin neler olduğunu araştırınız. Araştırma sonucunda öğrendiklerinize göre aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

Milli Kültür

  • Cevap:
  • Dil
  • Din
  • Gelenek ve Görenekler
  • Türküler
  • Oyunlar
  • Yemek Kültürü
  • Giyim Kültürü

2. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu kelimelerin TDK Türkçe Sözlük’ündeki anlamıyla karşılaştırınız. Kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

mimar

  • Anlamları:
  • Tahminim: yapıların tasarılarını çizen ve bunların gerçekleşmesini, uygulanmasını yöneten kimse
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: Mimar Sinan çok büyük bir ustaydı.

ünlü

  • Anlamları:
  • Tahminim: herkesçe bilinip tanınan, ün salmış olan
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: Ünlü sanatçıyı tanımayan yoktur.

türbe

  • Anlamları:
  • Tahminim: genellikle ünlü bir kimse için yapılmış olan ve içinde o kimsenin mezarı bulunan yapı.
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: O evliyanın türbesi hala duruyor.

Acem

  • Anlamları:
  • Tahminim: İranlı
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: Acem malı bir halı almış.

sefer

  • Anlamları:
  • Tahminim: yolculuk
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: Ordu sefere çıkmış.

su kemeri

  • Anlamları:
  • Tahminim: su kemerleri su taşımak amacıyla insanlarca inşa edilen kanallardır. Modern mühendislik ve mimarlıkta ise; suyu kaynağından istenilen noktaya götürmekte kullanılan, boru, ark, kanal, tünel ve bunları destekleyen her türlü yapıdan oluşan bir sistemdir.
  • Kelimelerin cümlede kullanımı: Su kemerleri inşa edilecekmiş.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 12 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlılarını bulmacadan bularak kelimelerin karşılarına yazınız.

  • Cevap:

saha: alan
görev: vazife
süre: müddet
düzey: seviye
değerli: kıymetli
yıl: sene
ömür: yaşam

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimeleri karşıt anlamlılarıyla eşleştiriniz.

  • Cevap:

kaybetmek – kazanmak
barışmak – savaşmak
gitmek – gelmek
almak – vermek
uzaklaşmak
bozmak – yapmak
ayrılmak – yaklaşmak

KONUŞMAMI DEĞERLENDİRİYORUM

Konuşmanızı aşağıdaki ölçütleri kullanarak dil, anlatım ve sunum tekniği yönünden değerlendiriniz.

Değerlendirme kriterleri Evet Kısmen Hayır

  • Cevap:

Konuşurken yeni öğrendiğim kelimeleri, kavram, atasözü ve deyimleri kullandım. ( Evet )

Konuşmama merhaba, günaydın, affedersiniz, hoş geldiniz vb. uygun ifadeleri kullanarak başladım.  ( Evet )

Bulunduğum ortama uygun konuşma tutumu geliştirdim.  ( Evet )

5. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 13 Cevabı

Aşağıda verilen birleşik kelimelerin yazımına dikkat ediniz. Hangilerinin ayrı, hangilerinin bitişik yazıldığını inceleyerek eksik ifadeleri tamamlayınız.

birdirbir affetmek başhekim sütlaç emretmek yer elması kuzeybatı imambayıldı göç etmek var olmak itdirseği dilber dudağı uğur böceği hava yolu küpe çiçeği Samanyolu biçerdöver pazartesi gecekondu güneydoğu yüzbaşı köpek balığı Atatürk ağaç kalem Büyükayı Alper halk bilimi açık mavi

Cevap:

  1. Ses düşmesi olan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
  2. Ses türemesi olan birleşik kelimeler bitişikyazılır.
  3. Oyun adları bitişik yazılır.
  4. Fiillerle kurulan birleşik kelimeler ayrı yazılır.
  5. Kişi adları bitişik yazılır.
  6. Yer adları bitişik yazılır.
  7. Ara yönlerin adları bitişik yazılır.
  8. Baş kelimesiyle oluşan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
  9. Ses düşmesi veya türemesi bulunmayan yardımcı fiillerle kurulmuş birleşik kelimeler ayrı yazılır.
  10. Bitki ve hayvan türlerinin birinin adıyla kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır.
  11. Gök cisimlerinin adları bitişik yazılır.
  12. Hastalık adları bitişik yazılır.
  13. Yiyecek adları ayrı yazılır.
  14. Gök cisim adları bitişik yazılır.
  15. Yol ve ulaşımla ilgili birleşik kelimeler ayrı yazılır.
  16. Bilim ve bilgi sözleriyle kurulan birleşik kelimeler  ayrı yazılır.
  17. Renk tonunu belirtmek için renkten önce kullanılan sıfatlar ayrı yazılır.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 14 Cevabı

Aşağıda verilen birleşik kelimelerden bazılarının yazımı yanlıştır. Yanlış yazılan birleşik kelimeleri bularak karşılarına doğrularını yazınız.

  • Cevap:

kay nana: kaynana
reddetmek:
keçi boynuzu: keçiboynuzu
gece sefası: gecesefası
danaburnu:
kara fatma:  karafatma
kara taban:  
tavukgöğsü:  
Küçükayı:
karayolu: kara yolu
halkbilimi: halk bilimi
kirli sarı:

7. ETKİNLİK 

Araştırmış olduğunuz Türk büyüğünün hayatını kendi cümlelerinizle yazınız.

  • Cevap:Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 22 yaşında orduya asker yetiştiren Acemi Oğlanlar Ocağı‘na alındı. Burada dülgerliği öğrenen Sinan, yapı işlerinde görev aldı. Ayrıca bu dönemde çağın önde gelen mimarlarının yanında çalışma fırsatını da elde etti.

8. ETKİNLİK

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 15 Cevabı

  • Cevap:

Aşağıdaki örneği inceleyerek resimlerdeki isim ve fiilleri örnekteki gibi yazınız.

  • Ne oluyor: Uçuyor
  • Bu nedir?: Kuş

****************

  • Ne oluyor: İçiyor
  • Bu nedir?: Kedi

****************

  • Ne oluyor: Oturuyor
  • Bu nedir?: İnsan

****************

  • Ne oluyor: Ötüyor
  • Bu nedir?: Horoz

****************

  • Ne oluyor: Çalıyor
  • Bu nedir?: Gitar

****************

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 16 Cevabı

Aşağıdaki resimlerde anlatılan fiilleri, resimlerin altına yazınız.

Cevap:

  1. Resim: Dans etmek
  2. Resim: Gülümsemek
  3. Resim: Koşmak
  4. Resim: Uyumak
  5. Resim: Ağlamak
  6. Resim: Yüzmek
  7. Resim: Koşmak
  8. Resim: Top oynamak
  9. Resim: Boyamak

10. ETKİNLİK 

7. Sınıf Ez De Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 17 Cevabı

a) Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Cümlelerin fiillerinin “iş, oluş, durum” anlamlarından hangisine sahip olduğunu belirleyerek yanlarına yazınız.

  • Cevap:

Kitabın sayfalarını büyük dikkatle açıyordu. ( iş )
Bu belgesel yöresel yemekleri tanıtıyor. (iş  )
Ekinler yağmurdan sonra çok büyüdü. ( durum )
Misafirler bir fincan kahve içip kalktı. ( oluş )  İzciler, şarkılar söyleyerek dere boyunca yürüdü. ( oluş  )
Bahçeye diktiğim fidan benden hızlı uzuyor. ( oluş  )
Karanlıktan etrafımı doğru düzgün göremiyordum. ( durum )Güvercinler takla atarak uçuyordu. ( iş )
Lacivert kazağımın rengi soldu. ( durum )
Otobüs şehre yakın bir yerde durdu. ( iş )
Bu hafta sonu Anadolu Medeniyetleri Müzesine gideceğiz. ( oluş )
Bu kış kayak yapmayı öğrendim. ( iş )

b) Aşağıdaki fiilleri anlam özelliklerine göre gruplayınız.
uyumak, gülmek, yazmak, okumak, yatmak, durmak, içmek, sararmak, düşünmek, esmek, bulmak, güzelleşmek, temizlemek, yaşlanmak, eskimek

İş Fiilleri

  • Cevap: uyumak, yazmak, okumak, yatmak, durmak, içmek, düşünmek, bulmak, temizlemek

Oluş Fiilleri

  • Cevap: gülmek, esmek

Durum Fiilleri

  • Cevap: güzelleşmek, yaşlanmak, eskimek sararmak
16
like
9
love
7
haha
5
wow
7
sad
60
angry


Sponsorlu Bağlantılar

8 Yorumlar

  1. teşekkurler

  2. 7.sınıfa giden bir kız

    Çok teşekkürler ödevlerime çok yardımcı oldu sağolun başarılarınızın devamını bekliyorum bay bay

  3. La 10. Etkinlik B kısmını yanlış yapmışsınız beğenmedim !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir