Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Aydın Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 27

“7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 Aydın Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayıncılık Sayfa 27

Hücre zarı: Her hücrenin etrafını çevreleyerek hücreye şekil verir ve hücreyi dış etkilerden korur. Hücre zarı, ihtiyacı olan maddeleri hücre içine alırken oluşan metabolik atıkları hücre dışına verir. Maddeler bu zardan seçilerek alındığı için hücre zarı seçici geçirgen özelliğe sahiptir. Bu sebeple zar, canlı bir yapıdır. Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunur. Ayrıca bitki hücrelerinde bulunan hücre zarının çevresinde hücre duvarı (hücre çeperi) vardır. Cansız olan bu yapı, bitkiyi dış etkilerden koruyup bitkiye dayanıklılık sağlar. Hücre duvarı, sadece bitki hücrelerinde bulunup hayvan hücrelerinde bulunmaz.

Çekirdek: Hücrenin yönetim merkezidir. Kalıtım materyallerimizi taşıyan DNA’mız burada bulunur. Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunur. Bazı gelişmemiş canlıların hücrelerinde çekirdek yoktur. Bu yüz den, bu tür canlılarda kalıtım materyalleri sitoplazmada bulunur.

Meraklısına

Çekirdeği olmayan ya da birden çok çekirdeği olan hücreler de vardır. Örneğin, olgun alyuvar hücrelerinin çekirdeği yokken çizgili kas hücrelerinin birden çok çekirdeği vardır.

Canlıların genetik özelliklerinin taşındığı, DNA ve özel pro teinlerin birleşmesiyle oluşan yapılara kromozom denir. Kromozomların yapısında yönetici molekül olan ve tüm canlılık faaliyetlerini yöneten bulunur. DNA’nın yapısında kalıtsal özelliklere etki eden yapılara ise gen adı verilir.

Sitoplazma: Hücre zarı ile çekirdeğin arasını dolduran, yumurta akına benzeyen ve organellerin bulunduğu sıvıdır. Sitoplazmada bulunan organeller aşağıdaki gibidir.
Mitokondri Hücrede besinleri parçalayarak enerji üretmede görevli olan organeldir. Enerji gereksini mi fazla olan kas, sinir ve karaciğer hücrelerinde diğer hücrelere göre daha fazla sayıda bulunur. Hem bitki hem de hayvan hücrelerinde bulunur.
Sentrozom: Hücre bölünmesinde görevli olan organel, iki tane sentriyolden oluşmuştur. Sadece hayvan hücresinde bulunur.
Ribozom: Protein üretiminde görevli olan organeldir. Tüm hücrelerde bulunur. Bakteri gibi canlıların hücresinde bu organel dışında başka bir organel bulunmaz.
Lizozom Hücre içinde büyük moleküllü besin maddelerini parçalar. Bu olay, hücre içi sindirim olarak da adlandırılır. Hayvan hücrelerinde bulunur. İlkel bitki hücrelerinde bulunurken, gelişmiş bitki hücrelerinde bulunmaz.
Golgi Cisimciği: Hücre içinde bulunan salgı maddelerinin üretilmesinde, paketlenmesinde ve salgılanmasında görevli olan organeldir. Bitki ve hayvan hücresinde bulunur.
Koful: Hücre içindeki atık maddelerin ve bazı sıvıların bir süre depolandığı, kese şeklindeki bir yapıdır. Bitki hücrelerinde büyük ve az sayıda iken hayvan hücrelerinde küçük ve çok sayıda bulunur.
Endoplazmik retikulum: Madde taşınmasında görevli olan organeldir. Bitki ve hayvan hücresinde bulunur.
Plastitler: Sadece bitki hücrelerinde bulunur. Üç çeşittir.

Kloroplast, karbondioksit ve suyu ışık varlığında kullanarak besin ve oksijen üretir. Kloroplastın yaptığı bu olaya fotosentez denir. Aynı zamanda bitkilere yeşil renk verir.
Kromoplast, bitki hücrelerine sarı, kırmızı ve turuncu renkleri veren plastittir.
Lökoplast, rengi olmayıp besin depolamada görevli olan plastittir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!