Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Yıldırım Yayınları

Bileşik Nedir?

Bazı saf maddelerin tanecikleri en az iki farklı cins atom içerebilir. Tanecikleri, farklı cins atomların belirli oranlarda birbirleriyle bağlanmasıyla oluşan maddelere bileşik adı verilir. Bileşiklerde, bileşiği oluşturan element atomları başlangıçta sahip oldukları özelliklerini kaybeder ve yeni bir özellik kazanır. Bir bileşiği oluşturan element atomları daima belirli bir oranda birleşir ve o bileşikte bu oran hiç değişmez. Su, tuz, karbondioksit, şeker birer bileşiktir. Bir bileşiği oluşturan tanecikler birbirinin aynısıdır. Örneğin suyu oluşturan su molekülleri, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan meydana gelir.

Karbondioksit ise karbon ve oksijen elementlerinden oluşur. Karbon ve oksijen atomları belli bir oranda bir araya gelerek karbondioksit molekülünü oluşturur. Karbondioksit molekülü bir karbon, iki oksijen atomundan oluşur. Bir basit şeker çeşidi olan glikoz molekülündeki atom sayısı, su ve karbondioksitten daha fazladır. Glikoz, altı karbon, on iki hidrojen ve altı oksijen atomundan oluşur. Yani bir glikoz molekülü yirmi dört atomun bir araya gelmesiyle oluşur. En küçük taneciği molekül olan bileşikler molekül yapılı bileşik adını alır. Bazı bileşiklerin en küçük taneciği molekül olmayabilir. Örneğin tuz, bir bileşiktir. Ancak moleküllü bir yapıya sahip değildir. Tuzu oluşturan elementlerin atomları düzenli bir yığın meydana getirir.

Bileşiği oluşturan element atomları bir yığın oluşturacak şekilde belli bir düzene göre dizilmişse bu bileşiklere molekül yapılı olmayan bileşikler denir. Molekül yapılı olmayan bileşikleri oluşturan atom yığınlarındaki atomlar sayılamayacak kadar çoktur.

Elementler ve bileşiklerin benzer ve farklı yönleri nelerdir?

  • Cevap:

Element ve Bileşiklerin Ortak Özellikleri Nelerdir?

Kimyasal çözümleme yolu ile ayrılamayan ve bireşimle elde edilemeyen maddeye element denmektedir. İki ya da daha fazla elementin sabit kütle oranı kapsamında birleşmesi ile oluşan saf maddeye ise bileşik denmektedir. Bu iki yapının birbiriyle örtüşmesinin yanı sıra, ayrıca kendine özgü bazı karakteristik yapıları bulunmaktadır. Tabii birbirlerini bütünledikleri için aynı zamanda element ve bileşiklerin birtakım ortak özellikleri ön plana çıkar.

Erime ve kaynama noktaları bulunur.
Homojendirler.
Saf maddelerdir.
Öz kütleleri bulunmaktadır.
Her ikisinin de en küçük yapı taşı atomdur.
Fiziksel yollarla herhangi bir şekilde ayrıştırılamazlar.

Element ile Bileşik Arasındaki Farklar

Element aynı cins atomlardan, bileşik farklı cins atomlardan oluşur.
Element, kendinden daha basit maddelere ayrılamaz. Bileşik, kendini oluşturan elementlere ayrılabilir.
Elementleri sembollerle, bileşikleri formüllerle gösteririz.
Bileşikler, ısı ve elektrik enerjisi ile kendisini oluşturan maddelere ayrıştırılabilirler.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
1
sad
1
angry
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!