Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları Yıldırım Yayınları

Bileşik ve Bileşik Formülleri

Birden fazla farklı cins atomun belirli oranda bir araya gelmesiyle bileşiklerin oluştuğunu biliyorsunuz. Bir bileşiği veya molekülü göstermek için kullanılan sembol ve sayılara formül adı verilir. Örneğin karbondioksit bileşiği, CO2 formülü ile belirtilir. Her bileşik bir formülle gösterilir. Bir formülde o bileşiği oluşturan elementlerin sembolleri ve atom sayıları yer alır. Bileşikler saf maddelerdir. Bileşik formülleri yazılırken o bileşiği oluşturan element atomlarının sayısı da sembolünün sağ alt köşesine yazılarak belirtilir. Bir bileşikte yer alan elementin sayısı 1 ise sembolünün sağ alt köşesine hiçbir sayı yazılmaz çünkü elementin sembolü sayısının bir olduğunu belirtir.

Kükürtdioksit, kükürt ve oksijen elementlerinden oluşur. Kükürt için “S”, oksijen için “O” sembolleri kükürtdioksidin formülünü yazmak için kullanılır ve bu semboller yan yana yazılır. Ancak bildiğiniz gibi kükürtdioksit belirli sayıda kükürt ve oksijen atomundan oluşur. Bu bileşiğin formülü “SO2” şeklinde yazılır. Oksijen sembolünün sağ alt köşesindeki “2” rakamı, bu molekülde “2” oksijen atomu bulunduğunu gösterir.

Kükürt atomu bir tane olduğu için kükürtün sembolü aynı zamanda bu molekülde 1 kükürt atomu bulunduğu anlamına gelir. Bazı elementlerin molekül yapılı olduğunu öğrendiniz. Molekül yapılı elementlerin de moleküllerinin kaç atomdan oluştuğunu göstermek için formül kullanılır. Örneğin oksijen, hidrojen gibi elementlerin molekülleri iki atomludur. Bu nedenle hidrojen elementinin molekül formulü H2, oksijenin molekül formülü O2’dir. Molekül yapıda olmayan elementlerin formülü yoktur. Bu elementler sadece sembollerle gösterilir. Demir, bakır, sodyum gibi elementler molekül yapılı değildir.

Sodyum klorür ve kalsiyum oksit; molekül yapılı olmayan, bileşiklerdir. Bu tür bileşikler atom ya da atom grupları düzenli bir yığın hâlinde bir araya gelerek bileşiği oluşturur. Bu bileşiklerin formülü yazılırken bileşiği oluşturan elementlere ve bileşik oluşurken bir araya gelen atom sayılarına bakılır. Örneğin sodyum klorürün formülü, NaCI şeklinde yazılır. Bu formül bileşiğin sodyum (Na) ve klor (Cl) elementlerinden oluştuğunu ve bir sodyum atomunun bir klor atomuyla bağlandığını gösterir.

Kalsiyum oksit bileşiği kalsiyum (Ca) ve oksijen (O) elementlerinden oluşur. Bu bileşikte kalsiyum ve oksijen elementleri de belli oranda bir araya gelmişlerdir. Formülü CaO şeklinde yazılır. Bu formül de CaO bileşiğinin kalsiyum (Ca) ile oksijen (O) elementlerinden oluştuğunu ve bir kalsiyum atomunun bir oksijen atomuyla bağlandığını gösterir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!