Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları Yıldırım Yayınları

Günlük hayatımızda yiyecek ve içecek gibi birçok maddeyi birbirine karıştırarak kullanırız. Örneğin salata yaparken biber, domates, salatalık, maydanoz, tuz, limon ve zeytinyağı gibi birçok malzemeyi birbirine karıştırırız. Eğer biber sevmiyorsak salatadan biberleri seçerek ayıklayabiliriz. Domates seviyorsak salataya daha fazla domates doğrayabiliriz. Bu tür yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılan malzemenin belli bir ölçüsü yoktur. Karışım, iki ya da daha fazla maddenin özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşur. Karışımı oluşturan maddeler element ya da bileşik olabilir. Karışımların görünümü karışımı oluşturan maddelerin özelliklerine göre değişebilir. Yanda zeytinyağı-su karışımı ile tuz-su karışımı görülmektedir. Bu iki karışımın görünümleri için ne söyleyebilirsiniz? Ayran ve çorba heterojen karışımdır.

Karışımlar görünümlerine göre heterojen ve homojen karışımlar olarak sınıflandırılır. Karışımı oluşturan maddelerin her birinin karışım içindeki dağılımı aynı değilse bu tür karışımlara heterojen karışım adı verilir. Heterojen karışımlara dışarıdan bakıldığında karışımı oluşturan maddeler ayrı ayrı gözlemlenebilir. Zeytinyağı-su, ayran, kahve, salata heterojen karışımlara örnek verilebilir. Karışımı oluşturan maddelerin her birinin karışım içindeki dağılımı aynı ise bu tür karışımlara da homojen karışım adı verilir. Homojen karışımlara dışarıdan bakıldığında karışım tek madde gibi görünebilir. Homojen karışımların herhangi bir yerinden alınan örnek, o karışımın bütün özelliklerini gösterir. Şekerli su, hava, kolonya, maden suyu homojen karışımlara örnek verilebilir. Homojen karışımlara çözelti adı da verilmektedir. Süt, çıplak gözle bakıldığında homojen bir karışım gibi görünür. Ancak bir damla süt, mikroskop altında incelenirse sütün içindeki yağ zerreciklerinin eşit bir dağılım göstermediği bazı bölgelerde daha fazla olduğu gözlemlenir. Bu sebeple süt heterojen bir karışımdır. Kolonya ve maden suyu homojen karışımdır.

Karışımı oluşturan maddeler sadece fiziksel değişime uğrar. Bu sebeple özelliklerini kaybetmez. Karışımların belirli bir kimyasal formülleri yoktur ve saf madde değillerdir. Karışımı oluşturan maddeler her oranda bir araya gelebilir. Su iyi bir çözücüdür. Birçok madde suda çözünebilir. Bu maddeler katı, sıvı veya gaz hâldeki maddeler olabilir. Deniz suyu homojen bir karışımdır. Denizler aynı zamanda birçok canlının yaşam alanıdır. Bu canlıların solunumu için gerekli olan oksijen, deniz suyunda çözünmüş hâlde bulunur. Deniz suyunun tuzlu olmasının sebebi içinde çözünmüş hâlde bulunan tuzlardır. Hava ve birçok gaz suda çözünebilir. Örneğin bir gazozun kapağını açtığınızda duyduğunuz ses gazozun içinde karbondioksit gazı olduğunu gösterir.

Çevrenizden homojen ve heterojen karışımlara örnekler veriniz.

  • Cevap: Homojen karışım ya da türdeş karışım, her yerinde aynı özellik gösteren karışımlardır. Heterojen karışım ise bunun tam tersi özelliklere sahip karışımlardır. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir. Heterojen: Zeytin Yağ ve su, Çamur ile su.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
love
3
angry
2
sad
1
clap
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!