Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları Yıldırım Yayınları

Yoğunluk Farkı ile Ayırma

Yoğunluk, maddelerin ayırt edici özelliklerinden biridir ve bir maddeyi başka bir maddeden ayırt etmeye yarar. Karışımda maddelerin yapısal özelliklerini koruduklarını biliyorsunuz. Karışımdaki maddelerin yoğunluklarının birbirinden farklı olmasından yararlanılarak karışımlar, kendini oluşturan maddelere ayrılabilir. Bu yöntem buğdayla samanı birbirinden ayırmak için kullanılmıştır. Buğday ve saman karışımı havaya savrulduğunda rüzgâr, yoğunluğu buğdaydan küçük olan samanı uzağa sürükler. Böylece buğday samandan ayrılır. Yoğunlukları farklı maddeler buğday-saman karışımında olduğu gibi savrularak rüzgârın etkisiyle ayrılabildiği gibi suyla karıştırılarak da ayrılabilir.

Farklı iki katı maddeden oluşan bir karışımı ayırmak için bu karışımın üzerine karışımdaki maddelerle etkileşmeyen bir sıvı eklenir. Sıvının yoğunluk değeri, karışımdaki maddelerin yoğunluk değerleri arasında olmalıdır. Sıvı eklendiğinde karışımı oluşturan maddeler yoğunluklarına göre tabakalar hâlinde sıralanır. Yoğunluğu, sıvıdan büyük olan madde kabın alt kısmında, küçük olan ise kabın üst kısmında toplanır. Böylece karışımı oluşturan maddeler birbirinden ayrılır.

Yoğunluk farkı ile ayırma yöntemi, sanayide sıkça kullanılır. Örneğin atık kâğıtlar geri dönüşüm için fabrikalara gönderildiğinde kâğıtları üzerindeki mürekkep ve boyadan ayırmak için bu maddeler çözücü özellikteki farklı sıvıların içine atılır. Bu sıvının yoğunluğu kâğıdın yoğunluğundan küçük, mürekkep ve boyanın yoğunluğundan büyüktür. Böylece mürekkep ve boya sıvı üzerine çıkarken kâğıtlar dibe batar ve karışımdaki maddeler birbirinden ayrılır. Geri kazanılan beyaz kâğıt yeniden işlenerek kullanıma hazır duruma getirilir. Yoğunluk farkı ile ayırma yöntemi, suda çözünmeyen katı maddelerle oluşan karışımların ayrılmasının yanı sıra birbiri içerisinde çözünmeyen sıvı maddelerin ayrılmasında da kullanılabilir. Bu sıvı karışımlarını ayırmak için ayırma hunisi kullanılır. Ayırma hunisine konulan karışım bir süre bekletildikten sonra yoğunluğu büyük olan alttaki sıvı, musluk açılarak alınır. Yoğunluğu küçük olan sıvı ise başka bir kaba alınabilir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
unlike
3
love
1
clap
1
sad
0
happy
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!