Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları Yıldırım Yayınları

5. EVSEL ATIKLAR VE GERİ DÖNÜŞÜM

Petrolden elde edilen plastikler yaşamın hemen her alanında kullanılmaktadır. Plastik torbalardan oyuncaklara, otomobil ya da elektronik eşya malzemesine kadar insanların ihtiyaçlarını karşılamak için plastik üretilmektedir. Ne yazık ki plastikler kullanıldıktan sonra çöpe atılmakta, çok azı geri dönüşüme gitmektedir. Yanda görseli verilen “Plastiki” adlı tekne deniz kirliliğine yol açan plastiklere dikkat çekmek için yapılmıştır. Teknenin yapımında 12 000 adet pet şişe ve başka geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılmıştır. Bu tekneyle Büyük Okyanus’ta dört ay süren bir yolculuğu gerçekleştiren araştırma ekibi, kilometrelerce karelik alanı kaplayan bir çöp birikintisinin yanından geçmiştir.

Bu büyük çöp birikintileri, denizlere atılan plastik çöplerin dalgalarla taşınarak bir araya toplanması sonucu oluşmaktadır. Araştırmacılar her yıl yaklaşık bir milyon su kuşunun ve yüz bin deniz memelisiyle deniz kaplumbağasının bu çöplere dolanması ya da bunları yutması sonucu öldüğünü belirtmektedirler. İnsandan başka hiçbir canlı çöp oluşturmaz. Doğal yaşam içerisinde canlılığını sürdüren varlıkların oluşturduğu atıklar ya da öldüklerinde bedenleri, ayrıştırıcı canlılar tarafından parçalanarak tekrar doğaya geri döndürülür. Oysa insanların doğal ya da yapay maddeleri kullanarak ürettiği yeni malzemelerin bir kısmı doğada ayrıştırılabilirken büyük bir kısmı yok edilemez ve kirliliğe neden olur.

İnsanlar her gün evlerde, okullarda, iş yerlerinde, hastanelerde, endüstri tesislerinde vb. yerlerde birçok atık üretir. Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ve doğal ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığına zarar verecek her türlü maddedir. Atıklar katı, sıvı ya da gaz olabilir. Yakıtların yanması sonucu oluşan zehirli gazlar, gaz atıklara; kullanılmış ve kirlenmiş sular, sıvı atıklara örnek verilebilir. Çöpe atılan her türlü katı madde ise katı atıkları oluşturur. Evlerde, halka açık yerlerde ve iş yerlerinde artık kullanılmayan maddelere evsel atık denilmektedir. Kâğıt, pil, plastik, yemek artıkları, şişe, kutu, eskimiş giysiler, eskimiş mobilya ve kullanılmaz hâldeki elektronik araçlar evsel atıklara örnek verilebilir.

Evsel atıklar katı veya sıvı hâlde olabilir. Evsel katı atıklara cam, karton, ambalaj, metal vb.; evsel sıvı atıklara ise şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjan, atık su vb. örnek verilebilir. Bitkisel ve hayvansal atıklara organik atık denir. Saman, hayvansal gübreler vb. organik atıklara örnek verilebilir. Sağlık kuruluşlarında ve tüm hastanelerde işlem gören atıklara ise tıbbi atık denmektedir. Sargı bezi, yara bandı, eldiven, cerrahi maske, enjektör, ilaç şişeleri ve kutuları tıbbi atıklara örnektir. Atıklar bilinçsiz ve kontrolsüz biçimde yok edilmeye çalışılırsa – örneğin yakılır ya da toprağa gömülürse – havayı, suyu ve toprağı kirletir. Kirliliğin önemli bir çevre sorunu olduğunu, insan

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
clap
4
unlike
2
happy
1
love
1
confused
1
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!