Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Yıldırım Yayınları

3. IŞIĞIN KIRILMASI VE MERCEKLER

Akvaryumda balıklar bulundukları yerden daha yakındaymış gibi görünür. Sizce bu durumun nedeni ne olabilir?
Bir kaynaktan çıkan ışığın doğrusal yollar izleyerek her yönde yayıldığını ve saydam maddelerden geçebildiğini hatırlayınız. Akvaryumun yapıldığı cam, balıkların içinde bulunduğu su ve hava saydamdır. Ancak camın, suyun ve havanın yoğunlukları aynı değildir. Yoğunluklarının farklı olması balıkların bulundukları yerden farklı görünmesinde etkili midir?
Su dolu bir bardağın içindeki kaşığı kırıkmış gibi görürsünüz. Kaşığın kırıkmış gibi görünmesinin nedeni ne olabilir? Bu sorulara yanıt verebilmek için bir etkinlik yapalım.

IŞIK ORTAM DEĞİŞTİRİYOR

Gerekli Malzeme

• Lazer kalemi
• Beyaz kâğıt
• Kalın pencere camı (kare ya da dikdörtgen şeklinde kesilmiş)
• Su
• Cam bardak

Amaç: Işığın ortam değiştirirken izlediği yolu gözlemlemek ve kırılma olayının sebebinin ortam değişikliğiyle ilişkisini kurmak

İzlenen Yol

Uyarı: Lazer kaleminin ışığını doğrudan arkadaşlarınızın gözüne ya da kendi gözlerinize tutmayınız. Gözlerinize zarar verebilir.

1. Beyaz kâğıdı masaya serip üzerine pencere camını yerleştiriniz. Ortamı karanlık hâle getiriniz.
2. Lazer kaleminin ışığını masayı teğet geçecek şekilde cam levhanın kenarına önce dik sonra da dik olmayan açılarla gönderiniz. Lazer ışığının cama girmeden cam içinde ve camdan çıktıktan sonra izlediği yolu her bir durum için gözlemleyiniz. Gözlemlerinizi defterinize çizerek gösteriniz.
3. Bardağı suyla doldurunuz. Lazer ışığını suyun yüzeyinden bardağa önce dik sonra değişik açılarla gönderiniz ve ışığın izlediği yolu gözlemleyiniz. Gözlemlerinizi defterinize çizerek gösteriniz.

Lazer ışığını cam levhaya dik olarak gönderdiğinizdeki gözleminiz nedir?

  • Cevap: Işık, bir saydam ortamdan diğerine normal üzerinden gelirse doğrultusu değişmez yani kırılmaz. Işık kırılmadı.

Lazer ışığını cam levhaya değişik açılarla gönderdiğinizdeki gözlemleriniz nedir?

  • Cevap: Işığın yoğunlukları farklı saydam ortamlardan geçerken doğrultu değiştirmesine ışığın kırılması denir. Işık kırıldı.

Lazer ışığının cam levhaya giriş ve çıkış doğrultuları arasında fark var mı? Nasıl?

  • Cevap: Işığın geçtiği saydam ortamın yoğunluğu arttıkça ışığın o ortamda ilerlemesi zorlaşır ve sürati azalır. Tıpkı sizin kumsalda hızlı koşarken suya girdiğinizde hızınızın azalmasında olduğu gibi ışığın da havadan suya geçtiğinde sürati azalır. Çünkü su, havadan daha yoğundur. Yoğunluğu fazla olan ortamlara çok kırıcı ortam, yoğunluğu az olan ortamlara da az kırıcı ortam denir.

Denemelerinizi suyla yaptığınızda gözlemlerinizde bir değişiklik oldu mu? Neden?

  • Cevap: Hava, su ya da cam gibi saydam ortamların birinden diğerine normal üzerinden yani yüzeye dik olarak gönderilen ışık, doğrultusunu değiştirmeden ilerlemesine devam eder, kırılmaya uğramaz. Ancak ışığın sürati değişir. Örneğin havadan cama geçerken sürati azalan ışık ışınının camdan havaya geçerken sürati artar.

Işığın ortam değiştirirken izlediği yolun değişmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Kırılma olayında ortamları ayıran yüzeye gelen ışın ile normal arasındaki açı gelme açısı, kırılan ışın ile normal arasındaki açı da kırılma açısı diye adlandırılır. Işık, yüzeyin normaliyle belli bir açı yaparak az yoğun (az kırıcı) saydam ortamdan çok yoğun (çok kırıcı) saydam ortama geçerken normale yaklaşarak kırılır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
2
unlike
1
clap
1
love
1
sad
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!