Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Yıldırım Yayınları

Uzay Teknolojileri

İnsanoğlu uzun yıllar boyunca uzaya gitmeyi planlamış ve uzayın bilinmeyen yönlerini keşfetmek için de yüzyıllardır çaba sarf etmektedir. Teknolojideki gelişmeler sayesinde birçok teknolojik araç icat edilmiştir. Teleskop ve uzay araçları bu araçlardan bazılarıdır. Günümüzde uzayın bilinmeyen yönlerini keşfetmek amacıyla uzayda istasyonlar kurma çalışmaları yürütülmektedir. Gök bilimcilerin gök cisimleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaları, atmosferin dışına yani uzaya çıkabilmeleri ise teknolojinin gelişmesiyle mümkün olmuştur. 1961’de Rus Astronot Yuri Gagarin uzaya seyahat eden ilk insan olmuştur. 18. yy.a kadar araştırma ve deney araçları atmosfer içinde belirli yüksekliklere helyum, hidrojen vb. gibi gazlarla doldurulan balonlarla birkaç saat ya da birkaç günlüğüne çıkarılabilmekteydi. Ancak bu balonların atmosfer dışına çıkabilme olanağı yoktu. Günümüzde ise bu balonlardan hava olaylarının araştırılmasında yararlanılmaktadır.

Teknolojinin ilerlemesiyle uzay araştırmalarında kullanılan araçlar da gelişmiştir. Gelişen uzay teknolojisi sayesinde Güneş sistemini açıklamak için uzaya uzay sondaları adı verilen araçlar gönderilmektedir. Uzay sondalarının çoğu, gezegenlerin ayrıntılı fotoğraflarını çekmek için kameralar taşır. Bu araçlar çektikleri fotoğrafları Dünya’ya gönderir. Bu fotoğraflar bilim insanları tarafından incelenerek değerlendirilir. Uzayda büyük bir nesnenin yörüngesine yerleşen veya etrafında dönen uydu adlı nesneler bulunur. Doğal ve yapay uydu olmak üzere iki tür uydu vardır. Doğal uydu bir gök cisminin çekiminde kalarak onunla birlikte Güneş çevresinde dolanan daha küçük gök cismidir. Dünya’nın yörüngesinde dönen Ay doğal bir uydudur. Yapay uydular ise Dünya’nın etrafında bulunan, teknolojinin ilerlemesiyle geliştirilmiş araçlardır. Dünya üzerindeki değişiklikleri gözlemlemek, uluslararası iletişimi kolaylaştırmak ve uzay çalışmalarına yardımcı olmak amacıyla Dünya’nın çevresine yapay uydular yerleştirilmiştir. Bu uydular, doğrudan uzaydan bilgi toplayıp Dünya’daki bilim insanlarına aktarır. Bazıları da radyo, telefon ya da televizyon sinyallerinin Dünya’nın her yerine iletilmesini sağlar. Yapay uydular, uzay roketlerinin ya da uzay mekiklerinin yardımıyla yörüngeye yerleştirilir.

Ülkemizin uzaya gönderdiği ve TÜRKSAT adı verilen yapay uydular, uzaya çeşitli tarihlerde fırlatılmıştır. Bu uydular haberleşme, iletişim vb. amaçlı kullanılmaktadır. Türkiye’nin TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B ve haberleşme GÖKTÜRK 1, GÖKTÜRK 2 ve RASAT olmak üzere aktif yapay uyduları bulunmaktadır. RASAT, Türkiye’de tasarlanarak üretilen ilk yer gözlem uydusudur. 17 Ağustos 2011’de Rusya’dan fırlatılmıştır. Elde edilen görüntüler TÜBİTAK’ın yer istasyonuna iletilmekte ve haritacılık, afet izleme, çevre ve şehircilik planlama çalışmalarında kullanılmaktadır. GÖKTÜRK 1, GÖKTÜRK 2 uyduları aracılığıyla Türk Silahlı Kuvvetleri ve özel olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyaç duyduğu hedef istihbaratı ile sayısal ve coğrafi veri üretimi sağlanmaktadır. GÖKTÜRK 1 uydusu da hem sivil hem askerî uygulamalar için görüntüler sağlamaktadır. Türkiye’nin haberleşme alanında ise TÜRKSAT uyduları faaliyetlerini devam ettirmektedir. Türkiye’nin daha önce uzaya gönderilen haberleşme uyduları TÜRKSAT 1B, TÜRKSAT 1C, görevini tamamlamış ve ömrünü tüketmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
2
unlike
2
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!