Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları Yıldırım Yayınları

Merceklerde Işığın Kırılması

Pencereden dışarı baktığınızda dışarıdaki varlıkları oldukları gibi görebilirsiniz. Ancak su dolu bir bardaktan baktığınızda gördükleriniz gerçeğinden biraz daha farklıdır. Görüntünün şekli bozulmuş hatta görüntü ters dönmüş olabilir. Bunun nedeni, su dolu bardağın bir mercek gibi davranmasıdır. Mercekler, cam ya da saydam plastikten yapılır. Mercekler içlerinden geçen ışığı bir yöne kıracak biçimde şekillendirilir.

Bir küresel yüzey ve düzlem tarafından veya iki küresel yüzey tarafından sınırlanmış saydam cisimlere mercek adı verilir. Küresel yüzeyler arasında kalan saydam ortam yandaki şekilde görüldüğü gibiyse bu merceklere ince kenarlı mercek denir. Şekilde de görüldüğü gibi bu merceklerin kenarları ince, ortası şişkindir. Bu mercekler yakınsak mercekler olarak da adlandırılır.

Küresel yüzeyler arasında kalan saydam ortam yanda verilen şekildeki gibi ise bu merceklere kalın kenarlı mercek adı verilir. Kalın kenarlı merceklerin kenarları kalın, ortası incedir. Bu mercekler ıraksak mercekler olarak da adlandırılır. İnce ve kalın kenarlı merceklerde ışığın nasıl kırıldığını ve bu kırılmanın görüntüyü nasıl değiştirdiğini incelemek için aşağıdaki etkinliği yapınız.

IŞIK MERCEKTEN GEÇERKEN NASIL KIRILIR?

Gerekli Malzeme

• İnce ve kalın kenarlı mercekler
• Tarak
• El feneri
• Oyun hamuru

Amaç: Işığın ince ve kalın kenarlı merceklerde nasıl kırıldığını gözlemlemek

İzlenen Yol

1. Merceklerin kenarlarının ve orta kısımlarının incelik ve kalınlıklarını belirleyiniz. İnce ve kalın kenarlı mercekler olarak iki gruba ayırınız.
2. Bu mercekleri kitabınızdaki yazıların üzerine tutarak verdikleri görüntüleri inceleyiniz. Yazıların hangi mercekte küçük, hangi mercekte büyük göründüğünü belirleyiniz.
3. Oyun hamurunu kullanarak ince kenarlı merceği ve tarağı aralarında 10-15 cm uzaklık bulunacak şekilde masanın üzerine yerleştiriniz.
4. Ortamı karartıp el fenerinin ışık vermesini sağlayınız.
5. El fenerinden yayılan ışınları tarağın önüne koyarak paralel ışınlar elde ediniz. Bu paralel ışınların merceğe gelmesini ve mercek tarafından kırılan ışınların izlediği yolu gözlemleyiniz.
6. Işık kaynağını ileri geri hareket ettirerek ışınların mercekten geçtikten sonra bir noktada toplanmasını sağlayınız.
7. Etkinliğin 3, 4, 5 ve 6. uygulama basamaklarını kalın kenarlı mercekle yineleyiniz.
8. Işığı hangi merceğin bir noktada topladığını, hangi merceğin dağıttığını belirleyiniz.

Sonuç

Yazıların görüntüsünü hangi mercekte büyük, hangi mercekte küçük olarak gördünüz?

  • Cevap: İnce kenarlı Mercek yapısı itibariyle, belirli mesafe aralıklarında düz ve büyük bir görüntü oluşturmaktadır. Kalın kenarlı mercekte ise daha küçük görünür.

Paralel ışık demeti, merceklerden geçerken nasıl yol aldı?

  • Cevap: İnce kenarlı mercekten geçerken toplandı kalın kenarlı mercekten geçerken ise dağıldı.

Işığı hangi mercek bir noktada topladı, hangi mercek dağıttı?

  • Cevap:  Üzerine gelen paralel ışınları kırarak bir noktada toplayan mercekler ince kenarlı merceklerdir. Paralel ışınları dağıtarak kıran merceklere kalın kenarlı mercekler denir.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!