Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Fen Bilimleri Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Yıldırım Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları Yıldırım Yayınları

Bir ışık demeti bir cisimle karşılaştığında ışınların bir bölümü yansıyabilir, bir bölümü soğurula- bilir, cisim saydamsa bir bölümü de cismin içinden geçebilir. Saydam bir cismin içinden geçen ışık kırılır. Bir cisimden yayılan ya da yansıyarak gelen ışık ışınlarının ortam değiştirirken kırılması, bu ışınların farklı bir yerden geliyormuş gibi algılanmasına neden olur. Nitekim bu farklı yerde de cismin optik bir görüntüsü oluşur. Bu görüntü gerçek (Fotoğrafı çekilebilir ya da ekrana yansıtılabilir.) olabileceği gibi sanal (Mikroskopta olduğu gibi ancak merceğin içinden bakılarak görülebilir.) da olabilir. Mercekler, ışığı kırarak görüntü oluşturur. Bir mercek üzerine herhangi bir doğrultuda gönderilen ışık, merceğe girerken ve mercekten çıkarken iki kez kırılmaya uğrar. Merceklere gelen ve mercekler tarafından kırılan ışınların yolu asal eksen adı verilen bir doğruya göre tanımlanır. Asal eksen, merceklerin tam ortasını kürenin merkeziyle birleştirdiği düşünülen bir eksendir.

Yandaki şekilde, ince kenarlı merceğin asal eksenine paralel gelen ışık ışınlarının mercekten geçişi ve geçtikten sonraki izlediği yollar gösterilmiştir. Işık ışınları mercekten geçerken ve mercekten geçtikten sonra iki kez kırılır. Mercekten geçen ışık ışınları bir noktada toplanır. Bu nokta ince kenarlı merceğin odak noktasıdır. Işık ışınları bu noktadan sonra yayılmalarına devam eder. Mercek ile odak noktası arasındaki mesafeye de odak uzaklığı adı verilir. Yandaki şekilde, kalın kenarlı merceğin asal eksenine paralel gelen ışık ışınlarının mercekten geçişi ve geçtikten sonra izlediği yollar gösterilmiştir. Kalın kenarlı mercekte de ışık ışınları mercekten geçerken ve mercekten geçtikten sonra iki kez kırılır. Mercekten geçen ışık ışınları bir noktadan çıkıyormuş gibi dağılarak kırılır. Kırılan ışık ışınlarının uzantıları ışığın geldiği taraftaki bir noktada toplanır. Bu nokta kalın kenarlı merceğin odak noktasıdır. Odak noktası Odak uzaklığı İnce kenarlı merceklerin ışığı bir noktada toplaması bazen istenmeyen durumların ortayı çıkmasına neden olabilir. Bu olumsuzlukların neler olabileceğini bir etkinlik yaparak öğrenelim.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
sad
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!