Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Kur’an-ı Kerim SDR Dikey Yayıncılık

7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 52

“7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 SDR Dikey Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 52

Tevhid, Arapça bir kelimedir. Sözlükte bir şeyin bir olduğuna hükmetmek, birlemek, bir kabul etmek, bir şeyi diğerlerinden ayırarak tek kılmak gibi anlamlara gelir. Dinî bir terim olarak ise tevhid; Allah’ın (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir olduğu; onun eşi, benzeri, dengi ve ortağı bulunmadığı şeklindeki inanca denir. Tevhid, Allah’a (c.c.) hiçbir varlığı ortak koşmamak, ibadeti yalnızca ona mahsus kılmaktır.

NOT EDELİM

Tevhidin zıddı şirktir. Şirk, en genel anlamıyla âlemlerin Rabb’i olan Allah’a (c.c.) ortak koşmak demektir. Allahü Teâlâ’ya (c.c.) ortak koşan kişiye müşrik denir.

Allah’tan (c.c.) başka herhangi bir varlığı tanrı kabul etmek şirktir. Allah’tan (c.c.) başka bir varlığa tapınmak, ibadet etmek şirktir. Allah’a (c.c.) zatında, sıfatlarında ve fiillerinde ortak koşmak şirktir. İbadet ve taati Allah’tan (c.c.) başkası için yapmak da şirkin başka bir çeşididir. Yüce dinimize göre şirk, Cenab-ı Hakk’ın (c.c.) asla affetmeyeceği büyük bir günahtır ve zulümdür. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah, kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını, (günahları) dilediği kimse için bağışlar. Allah’a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.”

Tevhid, bütün ilahi dinlerin temelidir. İlk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem’den (a.s.) son peygamber Hz. Muhammed’e (s.a.v.) kadar gönderilen bütün peygamberler, insanları tevhid inancına çağırmışlar, yeryüzünde tevhid inancını hâkim kılmak için çalışmışlardır. Rabb’imiz (c.c.) bu konuyu bir ayet-i kerimesinde şöyle açıklamaktadır: “Senden önce gönderdiğimiz bütün peygamberlere, ‘Şüphesiz, benden başka hiçbir ilah yoktur. Öyleyse bana ibadet edin.’ diye vahyetmişizdir.”

Rabb’imizin (c.c.), insanları iki cihanda da kurtuluşa ve mutluluğa ulaştırmak amacıyla gönderdiği İslam dininin temel esası tevhiddir. Hz. Muhammed (s.a.v.) peygamberlikle görevlendirildiğinde insanları ilk olarak tevhid inancına yani Allah’ın (c.c.) birliğini kabul etmeye, şirkten ve putperestlikten uzak durmaya çağırmıştır. Bir ayet-i kerimede Rabb’imiz (c.c.) şöyle buyurmaktadır: “De ki: Ey kitap ehli! Bizimle sizin aranızda ortak bir söze gelin: Yalnız Allah’a ibadet edelim. Ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım. Allah’ı bırakıp da kimimiz kimimizi ilah edinmesin…”3 Kur’an’ın, Mekke döneminde indirilen ayetlerini incelediğimizde de bu ayetlerde ağırlıklı olarak inanç esasları üzerinde, özellikle de tevhid inancı üzerinde durulduğunu görürüz. Çünkü tevhid inancını gönülden benimseyen kişinin, İslam’ın diğer ilkelerini kolaylıkla benimsemesi mümkündür. İnsanda, Allah (c.c.) inancı düzgün ve doğru yerleşirse onun hayatında her şey düzelir. Böyle insanların bütün ölçüleri, değerleri, niyetleri, söz ve davranışları da düzgün olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf SDR Dikey Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!