Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019 / 7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 2100’deki Yaşamdan Bir Gün Cevapları

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 2100’deki Yaşamdan Bir Gün Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı 2100’deki Yaşamdan Bir Gün Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142 2100’deki Yaşamdan Bir Gün Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

2100’DEKi YAŞAMDAN BİR GÜN

DERSE HAZIRLIK

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 134 Cevabı

1. Yirmi yıl önce olmayıp günümüzde kullandığımız teknolojik ürünler nelerdir? Bu ürünlerin yaşantımızdaki yeri nedir?

  • Cevap: Elektrikli araba, uzaya giden özel jetler, iphone telefonlar, dokunmatik ekranlı tabletler.

2. Jules Verne (Jül Vern)’in “Ay’a Yolculuk, Dünyanın Merkezine Seyahat” kitaplarını okudunuz mu? Bilim kurgu romanları veya filmleri hakkında neler düşünüyorsunuz?

  CevapGelecekte ya da şimdi, yaşanabilmesi mümkün olabilecek bir paralel evreni size sunan kitaplardır bilim kurgu romanları. Size, aklınıza belki de hiç gelmeyecek konuları sunar. Belki de içinde yaşadığınız fakat farkına bile varmadığınız çağı gözünüzün önüne çarşaf gibi serer. Bazen geleceğe ışık tutar

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 137 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen bazı cümleler aşağıda verilmiştir. Bu cümlelerden ve sözlük anlamlarından hareketle kelimeleri tahmin ediniz.

  • Cevap

Molly neşeli bir şekilde, “Uyan John. Ofiste sana ihtiyaç var. Bizzat. Bu önemli.” der. ()
Çiplerin neredeyse hiçbir maliyeti yoktur, sudan bile ucuzdur. ()
Nefesinizden ve vücut sıvılarınızdan yayılan molekülleri analiz ederler, herhangi bir hastalığın en ufak bir belirtisi olup olmadığını kontrol ederler. ()
Gözünüzü kırpınca gözünüzün retinası üzerine düşen interneti görürsünüz. ()
İçeri girdiğinizde, bir lazerin, neredeyse size hiç hissettirmeden sessizce irisinizi kontrol ederek yüzünüzü teşhis ettiğini fark edersiniz. ()
Mutfaktaki robot aşçıya kahvaltı ve biraz kahve hazırlamasını söylersiniz ve manyetik aracınızdan garajınızdan çıkmasını ve sizi almaya hazır olmasını istersiniz. ()

  • Cevap

20 Puan Yonga.

Kelime:

*************ÇİP

50 Puan Ağ tabaka

Kelime:

*************RETİNA

30 Puan İş yeri, daire, büro.

Kelime:

*************OFİS

50 Puan Çözümleme

Kelime:

*************ANALİZ

30 Puan Saydam tabaka ile göz merceği arasında bulunan, ince, kasılabilen bir zardan oluşan, gözün renkli bölümü.

Kelime:

*************İRİS

70 Puan Mıknatısla ilgili, kendinde mıknatıs özellikleri bulunan.

Kelime:

*************MANYETİK

  • Puanım:
  • Puan Aralığı:
  • Değerlendirme:

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 138 Cevabı

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metindeki evin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Ev teknoloji harikasıdır. Garajdan dışarıya kendi kendine çıkan aracınız dışarıda sizi bekliyordur. Telepatik olarak aracınızdan sizi en kısa sürede ofisinize götürmesini istersiniz. Manyetik araç hemen internete, GPS’e ve sürekli olarak trafiği izleyen yol boyunca gizlenmiş milyarlarca çipe bağlanır.

2. Metinde anlatılan kısa yolculukta nasıl bir çevre tasvir edilmektedir?

  • Cevap: Teknoloji harikası bir dünyada ancak bir yanda teknolojik atıklardan çöplükler oluşmuş bir çevreden bahsedilmektedir. 

3. Hiçbir teknolojik ürün kullanılmadan geçirilecek bir gün kurgulayınız.

  • Cevap: Sabah uyanıp doğaya yürüyüşe çıktım. Yanımda köpeğim Çiko vardı. Önce biraz çiçek topladım. Sonra yanımda getirdiğim kitabımı okudum. Daha sonra kırlarda biraz uzandım. Ardından ağaçlardan topladığım meyveleri yedim. Daha sonra biraz daha yürüyüş yapıp köpeğiö Çikoyla oynayıp sonrasında eve dönüp uyudum. 

4. Metinde kurgulanan bir günlük kesitten size göre olumlu veya olumsuz olduğunu düşündüğünüz olay ve durumları karşılaştırınız.

  • Cevap:
  • Olumlu olaylar:
  • Trafik yok
  • Teknoloji gelişmiş
  • İletişim daha kolay
  • Olumsuz olaylar:
  • Siber saldırılar başlamış
  • Yabancılaşma başlamış
  • Etraf teknolojik çiplerin çöplüğü ile dolmuş vaziyette

5. Bir robotunuz olsun ister miydiniz? Gelecekte robotların yaşantımızda olması konusunda ne düşünürsünüz?

  • Cevap: İsterdim. Gelecekte robotlar her şeyi yapacak. Hatta robotlar bizim yerimize ev ödevlerini yapacaklar 🙂 Hayatımızda tarımdan sanayiye hatta savaşlarda bile hep robotlar kullanılacak. 

6. Teknoloji bağımlılığının gün geçtikçe artması insanlığın geleceği için risk oluşturur mu? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Olur. Çünkü bu sefer de yapay zekanın ortaya çıkması ile beraber insanlık başka bir savaşın içinde olacaktır. İnsan neslinin yok olmasıyla bile sonuçlanabilecek bir süreç bizi bekleyebilir. 

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Metindeki kurgusal unsurlar nelerdir?

  • Cevap: Uçan arabalar, köpek robotlar, az yakıtla çok uzun süre giden arabalar, çip çöplükleri, sanal saldırılar, hologramik mesajlaşmalar

b) Metindeki kurgusal olmayan unsurlar nelerdir?

  • Cevap: İnsanların iletişim halinde olmalar, çevre kirliliği, doğum günü kutlamaları

4. ETKİNLİK 

Metnin özetini verilen bölüme yazınız.

  • Cevap: Gelecekte bir zamanda sanal saldırılar ile uğraşılan bir dünyada bir taraftan bu saldırıları bertaraf etmeye çalışan bir adamın bir taraftan da ailesi ile ilgili günlük yaşamına devam etme mücadelesine ve gelişen teknolojinin hayatlarını nasıl da etkilemesine örnek bir metindir. 

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 139 Cevabı

Aşağıdaki fiilleri yapısına göre “basit, türemiş, birleşik” olacak şekilde örnekteki gibi yazınız.

oku-

  • Basit: okumak
  • Türemiş:okuturum
  • Birleşik: okuyabilirim

koş-

  • Basit:koşarım
  • Türemiş: koştururum
  • Birleşik:koşabilirim

bak-

  • Basit: bakarım
  • Türemiş: baktırırım
  • Birleşik:bakabilirim

yaz-

  • Basit:yazarım
  • Türemiş:yazdırırım
  • Birleşik:yazabilirim

iç-

  • Basit:içerim
  • Türemiş: içtiririm
  • Birleşik:içebilirim

yap-

  • Basit: yaparım
  • Türemiş:yaptırırım
  • Birleşik:yaptırabilirim

yıka-

  • Basit:yıkarım
  • Türemiş:yıkattırırım
  • Birleşik: yıkayabilirim

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde fiilleri niteleyen kelimelerin cümleye kattığı anlamı örnekteki gibi yazınız.

Yılbaşı gecesinden sonra mışıl mışıl uyumaktasınız. (durum)
Yüzünüzü yıkarken DNA ve protein alıcısı harekete geçer. (durum)
Mars’ta kış hızla yaklaşıyor. (zaman)
Bir tanesi dikkatinizi aniden çekiyor. (durum)
Metindeki olay 2100 yılında geçer. (zaman)
Giyinir ve aceleyle dışarı fırlarsınız. (iş)
Manyetik arabanızla dolaşmayı çok istiyorum. (istek)
Manyetik araç internete hemen bağlanır. (durum)
Yeni satın aldığınız yazılım programı nasıl kullanılıyor? (soru)
Manyetik aracınız sessizce havalanır. (durum)
Işıklar birden kararır. (durum)
Sonunda eve tekrar geldiniz. (iş)
Molly duvar ekranında ansızın belirir. (durum)

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 140 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Bir bilim insanı olsanız aşağıdaki bilimsel çalışmalardan hangisinde yer almak istersiniz? Neden? Sorularından hareketle bir konuşma yapınız.

A. Kanseri tedavi edecek ilaç, yöntem geliştirme.
B. Mars’a gidecek bir asansör üretme.
C. Açlığı ortadan kaldıracak yeni tohumlar üretme.

  • Seçimim: Kanseri tedavi edecek ilaç, yöntem geliştirme.
  • Nedeni: Çünkü günümüzde bir çok kanser yüzünden hayatını kaybetmekte. Ben ise bu hastalığa çare bularak insanlığa ve gelecek nesillere büyük bir hizmette bulunmanın mutluluğunu yaşamak isterdim. 

b) Bunların dışında nasıl bir bilimsel çalışmada yer almak isterdiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Uzaya gidecek ekibin içinde yer almak isterdim. Uzayı keşfeden ekipten olmak için 

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 141 Cevabı

Aşağıdaki paragrafı okuyunuz. Okuduğunuz paragraftan hareketle yönergeleri uygulayınız.

Ticari olmayan bir organizasyon tarafından yürütülen Mars One (Mars Van) projesi 2025 yılında Mars üzerinde ilk insan kolonisini kurmayı planlıyor. Mars One projesinin ilk aşamasında dört astronotun hayatlarının geri kalanını orada sürdürecek şekilde, Mars’a gönderilmesi planlanıyor. (…)
Tuba SARIGÜL

a) Yeni yaşam alanları keşfetmek amacıyla Mars’a gidecek 40 kişilik bir grup oluşturulmaktadır. Siz de bu gruba katılmak için başvuru yaptığınızı düşünerek aşağıdaki formu doldurunuz.

  • Cevap

BAŞVURU FORMU

Ad Soyad: Süleyman Ramiz
Adres: Kargo Sokak Mahluş Cad. No 12, Çemişgezek Bolu
Telefon:05266666666
Mail: [email protected]çakı[email protected]
KİŞİSEL BİLGİLER:
Doğum Yeri: Çemişkezek
Doğum Tarihi: 12/09/2001
Uyruğu: TC
T.C. Kimlik No: 1425………….
ÖĞRENİM DURUMU: ORTAOKUL ÖĞRENCİSİ
İLGİ ALANLARI: FUTBOL, PC, PS
BAŞVURU NEDENİ: UZAYA OLAN MERAK

Not: Ön kabulleri yapılan adayların ayrıntılı değerlendirilmesi daha sonra yapılacaktır.

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 142 Cevabı

b) Başvurunuzun kabul edildiğini varsayarak bir hikâye yazınız. Yazınızda aşağıdaki sorulardan yararlanabilirsiniz.

1. Bu yolculuğa neden katılmak istiyorsunuz?

  • Cevap: Çünkü uzayı ve gökyüzünün nasıl olduğunu hep merak etmişimdir. Bu yolculuğun büyülü olacağına inanıyordum. 

2. Ne tür hazırlıklar yapmanız gerekebilir?

  • Cevap: Öncelikle hafif kıyafetler almalıyım. Not defterimi yanıma almalıyım. Bir de fotoğraf makinem ile kulaklığımı ayırmamalıyım yanımdan.

3. Orada nelerle karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Gök yüzü cisimleri ile hiç beklenilmeyen hava olaylarını gözlemleme şansını bulacağıma inanmaktayım.

4. Dünya ve insanlık için böyle bir projenin önemi nedir?

  • Cevap: Uzayın keşfi insanlık ve Dünya için önemlidir. Hem beklenilmeyen doğa olaylarına çözüm bulma hem de uzaylıların varsalar yani yapacakları saldırılara karşı önlem almamızı sağlar.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

19. yüzyılda gerçekleşen bilimsel gelişmelerle ilgili bir araştırma yapınız.

  • Cevap
2
like
0
love
0
haha
0
wow
1
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir