Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

4. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Erdemler Kültürü 132, 133 4. Tema Erdemler Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

4. Tema Erdemler Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 132 Cevabı

GÜLER YÜZ
Asık suratlı insanlardan hoşlanır mısınız, desem tabii bana gülersiniz. Zaten ben de biraz gülmeniz için söze böyle başladım. Güler yüze ve gülmeye dair olan bu konuşmayı asık suratla dinlemenizi istemem tabii. Konuşurken söze başladığınız sırada karşınızdakinin kaşlarını çattığını, asık bir suratla sizi dinlediğini görürseniz konuşmak hevesiniz kırılır. Lafı kısa kesip bu tatsız sohbeti bir an önce bitirmeye bakarsınız. Bir de karşınızdakinin sizi güler yüzle dinlediğini hatta araya biraz da tatlı söz karıştırarak sohbete renk verdiğini görecek olsanız konuştukça konuşacağınız gelir. Benim için buradan, sizlerin yüzlerinizi görmek her ne kadar mümkün değilse de sözlerimi güler yüzle dinlediğinizi tahayyül etmek bana cesaret veriyor. Zaten öyledir. Güler yüz her şeyden evvel insana cesaret verir. Çünkü güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören, affeden insanlardır. Dünyada ilk adımlarını yeni atmaya başlamış bir çocuğa herkes güler yüzle bakar. Onun her kusuru yapabileceğini ve bütün bu kusurların affedilmeye layık olduğunu önceden kabul ettiğimiz için çocuk karşısında gülümser bir yüz takınınız.

1. Yazara göre, insanın konuşma hevesi neden kırılır? (Kısaltılmıştır.)

  • Cevap: Konuşurken söze başladığınız sırada karşınızdakinin kaşlarını çattığını, asık bir suratla sizi dinlediğini görmek hevesinizi kırar demektedir yazar. 

2. Metne göre, güler yüzlü insanların özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Yazara göre güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören, affeden insanlardır.

3. Dünyada ilk adımlarını yeni atmaya başlayan bir çocuğa herkes neden güler yüzle bakar?

  • Cevap: Çünkü Onun her kusuru yapabileceğini ve bütün bu kusurların affedilmeye layık olduğunu önceden kabul ettiğimiz için çocuk karşısında gülümser bir yüz takınırız. 

4. Sizce güler yüzlü olmanın faydaları nelerdir?

  • Cevap: Güler yüzlü olmak hem bedenen hem de ruhen insanı iyi yapan bir şeydir. Gülen insan hayatın dertlerini bir süreliğini de olsa unutan hayattan keyif alan neşe içinde etrafa pozitif enerji veren biridir. 

5. “Güler Yüz” metninden basit, türemiş ve birleşik fiillere örnekler bularak yazınız.

  • Cevap:

Basit Fiiller: istemem, gelir.
Türemiş Fiiller:  hoşlanır mısınız, kırılır.
Birleşik Fiiller: cesaret veriyor, yüz takınınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 133 Cevabı

6. Aşağıdakilerden hangisi “Arkadaşımla çocukluğumuzdan beri içtiğimiz su ayrı gitmez.” cümlesindeki altı çizili deyimin anlamına uygun değildir?
A) Birbirine çok yakın ve bağlı olmak
B) Güzel bir dostluk kurmak
C) Hoşgörülü ve açık yürekli olmak
D) İçten arkadaşlık kurmak

  • CevapC

7. “Ey! Başkasının yüzünde çirkin bir ben gören,Yazık ki o ben senin yüzünden yansır.”
Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî Yukarıdaki dizelerde asıl anlatılmak istenen nedir? Yazınız.

  • Cevap: İnsan başkasını yargılarken unutmamalıdır ki insan insana benzer ve bizler bir başkasının kusurunu yüzüne vururken unutmayalım ki bizlerin de kusuru vardır. 

8. Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerden hangisi türemiş fiildir?
A) Seni görünce çok mutlu oldum.
B) Yıllar sonra ilkokul öğretmenimi gördüm.
C) Babasına yeni bir pantolon aldırdı.
D) Yemekleri ben hazırlayabilirim.

  • Cevap: C

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koyu harfle yazılmış kelime zarf görevinde kullanılmamıştır?
A) Kaç kişilik sınıflarda eğitim görüyorsunuz?
B) Dünden beri hiç dışarı çıkmadım.
C) Basketbolu futboldan daha çok severim.
D) Anlattığı hikâyeyi heyecanla dinledim.

  • Cevap: A

10. “Elmas nasıl yontulmadan kusursuz olamazsa insan da acı çekmeden olgunlaşamaz.”
Verilen sözle aşağıdaki cümlelerden hangisi yakın anlamlıdır?
A) Madenlerin kusursuz olması için çok çaba harcanması gerekir.
B) İnsanların olgunlaşması ancak acı çekmeleri ile mümkündür.
C) Yaşanılan olumsuz olaylar kişiliğimizde silinmez izler bırakır.
D) Çektiğimiz acılar kişilik oluşumunda olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurur.

  • Cevap: B

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Erdemler Kültürü 132, 133 4. Tema Erdemler Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

3 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close