Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

4. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Milli Kültürümüz 122, 123 4. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

Muhacir Osman Metni Etkinlik Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 122 Cevabı

(İlk dört soruyu metinden hareketle cevaplayınız.)

1. Ebru sanatı ilk olarak nerede ortaya çıkmıştır?

  • Cevap: Eldeki verilen ışığında bilinen ilk ebru 1554 tarihlidir. Bu tarih Gürcistan’da Malik-i Deylemi tarafından yazılmış olan eserden anlaşılmaktadır. 

2. Ebru sanatı farklı dillerde hangi isimlerle anılmıştır?

  • Cevap: Ebru Sanatının Orta Asya’da doğduğu konusunda ebru tarihçileri ittifak hâlindedirler. Bilinen ilk adı Çağatayca “Ebre” olan bu sanat, İpek Yolu ile İran’a geldi. “Ebri” (bulutumsu) ya da “abru” (su yüzü) adını aldı. Anadolu’da ebri veya ebrû olarak anıldı.

3. Yazar, son paragrafta ebru sanatını nasıl tanımlamaktadır?

  • Cevap: Ebru, bir resim sanatı olmakla beraber, resim sanatı olmaktan ibaret değildir. Aynı zamanda
    nükteli bir şiir, yumuşak bir ezgi olarak tanımlar.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 123 Cevabı

4. “Suyun yalınlığı, renklerin düğünü, insanın duyguları, tabiatın kusursuzluğu” ifadesi ile yazar neyi anlatıyor?

  • Cevap: Doğanın nasıl eşsiz ve muhteşem olduğunu tabiatın kusursuzluğunu anlatmaktadır. 

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen söz sanatlarını (kişileştirme, abartma, konuşturma, benzetme) bularak karşısına yazınız.

  • Cevap

1. Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır. (ABARTMA)
2. Deniz ve mehtap sordular seni: Neredesin? (KİŞİLEŞTİRME VE KONUŞTURMA)
3. Gemiler yorgun ve hâlsiz ilerliyordu dalgalar arasında. (KİŞİLEŞTİRME)
4. Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. (BENZETME VE ABARTMA)

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır?
A) Dün çarşıya gitti ve saatlerce alışveriş yaptı.
B) Hayvanların günlerdir aç ve susuz kaldığını yeni fark ettim.
C) Yıllardır görmediği arkadaşlarıyla hasret gidermek için şehre indi.
D) Öğretmenler Günü’nde Hasan Bey çay ikram etti.

  • Cevap: B

7. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde ek fiil kullanılmıştır?
A) Can boğazdan gelir.
B) Rüzgâr eken fırtına biçer.
C) El elden üstündür.
D) Damlaya damlaya göl olur.

  • Cevap: B

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmamıştır?
A) Söz gümüşse sükût altındır.
B) Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul.
C) Mavi bir elbiseyle gelmiştin, gökyüzü maviydi.
D) Gökyüzünün başka rengi de varmış.

  • Cevap: C

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?
A) Kış sert geçtiği için hayvanlar aç kaldı.
B) Onu aramadım diye bana küsmüş.
C) Giderek daha özgün şiirler yazmaya başladığı için çok mutluydu.
D) Kaybolan köpeği bulmak için koca şehrin altını üstüne getirdi.

  • Cevap: D

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?
A) Lavanta Kokulu Köy’ü görmek için İsparta’ya gittiler.
B) Kardeşime sürpriz yapmak için en sevdiği kurabiyelerden yaptım.
C) Zavallı çocuk korktuğu için hiç sesi çıkmıyordu.
D) Kutsal topraklardan dönen annesini karşılamak için havaalanına gitti.

  • Cevap: C


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Milli Kültürümüz 122, 123 4. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
175
53
18
20
57
16
15

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!