Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

7. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Okuma Kültürü 220, 221 Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

7. Tema Doğa ve Evren Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 220 Cevabı

BEYAZ
Bir bademin altına, yorgun oturmak biraz,
Ayrı ayrı seyretmek çiçek açmış her dalı.
Artık bütün renklerden, artık uzaklaşmalı:
Beyaz işte, aylardır gözümde tüten beyaz.

Kış bitti… Uzaklarda ilk ümitler gibi yaz.
Duyuyorum bu sabah, kış içimden çıkalı,
İçimin dört duvarı bembeyaz badanalı.
Ah, sade nefes almak, göğsüme dolan bu haz…

Bir kuş ötecek şimdi… Havada bir durgunluk,
Mermeriyle konuşan açık kalmış bir musluk,
Beyaz çiçeklerini tek tük düşüren kiraz.

Bahar pınarlarından içime damlayan su,
Bembeyaz çiçeklerin ıslak, temiz kokusu,
Kış bitti… Uzaklarda ilk ümitler gibi yaz…
Ziya Osman SABA

(İlk dört soruyu metne göre yanıtlayınız.)

1. Şiirin sizde uyandırdığı duygular nelerdir?

  • Cevap: Önce karamsarlık sonra umut duygularını oluşturdu. 

2. Şair ilk dörtlükte “Artık bütün renklerden, artık uzaklaşmalı.” dizesiyle ne anlatmaktadır?

  • Cevap: Etrafındaki kardan dolayı yaşamış olduğu mutsuzluk. 

3. Şair, şiirin üçüncü bölümünde hangi söz sanatına başvurmuştur?

  • Cevap: Kişileştirme sanatına başvurmuştur. Kişileştirmeyi “insana ait özellikleri, insan dışındaki canlı veya cansız varlıklara aktaran mecazlı anlatım tekniği” şeklinde tanımlayabiliriz.

4. Şiire farklı başlıklar bulunuz.

Cevap

  • Tek Kelimeden Oluşan: Kar
  • Kelime Grubundan Oluşan: Kardan sonraki umut.

Cevap

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 221 Cevabı

Aşağıda özellikleri verilmiş yazın türlerini ilgili boşluğa yazınız.

  • Cevap7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 221 Cevabı

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur?
A) Bir bankta oturup yosunlu deniz kokusunu içine çeker, martı seslerini dinlerdi.
B) İstediği zaman kesin bir şiir yazabilirdi.
C) Havada beyaz kar taneleri uçuşuyordu.
D) Hayatını mutlu, mesut, sevinçli yaşamıştı.

  • Cevap: A

7. “dikmek, oturmak, çürümek” fiilleri anlam özelliklerine göre hangi seçenekte doğru sırayla verilmiştir?
A) Oluş – İş – Durum
B) İş – Durum – Oluş
C) İş – Oluş – Durum
D) Durum – İş – Oluş

  • Cevap: B

8. Aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangisinde zaman kavramı yoktur?
A) O seni değiştirse bile sen değişme.
B) Kardeşim yeni aldığı telefonu değiştirmiş.
C) Herkes sınavdan önce bu kitabı okuyacak.
D) Babam her akşam en az bir saat gazete ve dergi okur.

  • Cevap: A

9. Gezileri sırasında gençlikte oluşturduğu uçma sevgisiyle bir havacılık okulu açmayı düşünür Vecihi Bey. 21 Nisan 1932’de ilk “Türk Sivil Havacılık Okulu”nu kurar. İkisi kız olmak üzere 12 öğrenci kaydolur. Okulun sonunda sınıfın %100’ü mezun olmuştur.
Yukarıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
A) Örneklendirme
B) Sayısal verilerden yararlanma
C) Tanımlama
D) Karşılaştırma

  • Cevap: B

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Okuma Kültürü 220, 221 Tema Sonu Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
36
16
3
4
13
1

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!