Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Ana İşsiz Kalınca Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Duygular Sayfa 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Ana İşsiz Kalınca Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ana İşsiz Kalınca Metni Cevapları

• “Özlem” duygusu sizin için ne ifade ediyor?

  • Cevap: Hayatımızı anlamlandırabilen ve bize de çok değer veren kıymetli birisi var diye sevinebiliyoruz öte yandan ondan da uzak kaldığımız için üzülüyoruz. İşte ondan uzak kaldığımızda hissettiklerimiz özlemin diğer adıdır. Ben en çok çocukluğuma özlem duymaktayım. Çünkü bir daha o güzel anlara dönemeyeceğimi biliyorum.

• Aile içi dayanışma nasıl olmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Aile bir toplum içerisinde bulunan en küçük yapı taşı olmak ile birlikte anne, baba ve çocuklardan oluşmaktadır. Bir ailenin mutluluğu ve huzuru içerisinde bulunduğu toplumun da mutluluğunu ve huzurunu sağlamaktadır. Bu yüzden her toplum için ailelerin mutluluğu çok önemlidir. Mutlu aileler sayesinde toplum gelişir, aksi durumda ise toplum gerileme yaşar. Bir ailenin mutlu ve huzurlu olabilmesi için aile bireyleri tarafından bilinmesi ve uygulanması gereken bazı kavramlar vardır. Bu kavramlardan biri yardımlaşma ve dayanışma olmaktadır.

• “Yurt sevgisi” ile ilgili ezberlediğiniz şiiri okuyunuz.

  • Cevap

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 24 Cevabı

a) Metinde geçen bazı kelimeler harfleri karışık olarak verilmiştir. Verilen anlamlardan hareketle kelimeleri düzenleyiniz.

  • 1. ulosk: soluk
  • 2. tumu: umut
  • 3. zömel: özlem
  • 4. keçlinme: içlenmek
  • 5. alıs: sıla
  • 6. ilmenek: ilenmek
  • 7. kurbu: buruk
  • 8. yıgak: kaygı

1. Rengi atmış olan, solmuş, uçuk. (soluk)
2. Ummaktan doğan duygu, ümit. ( umut)
3. Bir kimseyi veya bir şeyi görme, kavuşma isteği, hasret, tahassür. (özlem)
4. Kimseye belli etmeden bir şeyi kendine dert etmek, duygulanmak. ( içlenmek)
5. Gurbetteki bir kimse için doğup büyüdüğü ve özlediği yer. (sıla)
6. Birinin kötü bir duruma düşmesi dileğini gönlünden geçirmek veya açıkça söylemek, beddua etmek. (ilenmek)
7. Alınarak küskünlük gösteren, gücenmiş kimse. (buruk)
8. Üzüntü, endişe duyulan düşünce, tasa. (kaygı)

b) Düzenlediğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:
  • Soluk atışı hızlanmıştı
  • Umut fakirin ekmeği.
  • Özlem insanın içini kemirir.
  • Yine içlenmiş gibi durmuştu.
  • Sıla o kadar acıdır ki çekmeyen bilemez.
  • İlenmekten yorulmuştu.
  • Buruk bir sevinç yaşıyordu.
  • Kaygılar bizi bugüne getirdi.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Atıl’ın annesinin işten üzgün dönmesinin nedeni nedir?

  • Cevap: Çalıştığı yerde işine son verildiği için. 

2. Atıl’ın okula gitmek istememesine neden olan sorunla ilgili çözüm önerileriniz nelerdir?

  • Cevap: En iyisi köylerine dönmeleri. Çünkü Atıl artık yabancı bir ülkede yaşayamaz bu koşullarda orada yaşamaya dayanamaz.

3. Metnin kahramanının köyden gelirken giydiği giysiler hangileridir?

  • Cevap:  Kaba kumaştan yapılmış pantolon; soluk, yıpranmış gömlek; el örgü kazak ve nakışlı yün çoraplar;
    dirsek yerleriyle yakası yamalı ceket; lastik ayakkabılar…

4. Atıl‘ın içindeki yurt özlemini alevlendiren olayı kısaca anlatınız.

  • Cevap: Dolabın içinde karşısına çıkan köyünde giymiş olduğu elbiseleri görmesi.

5. Sizce kültürel farklılıklardan doğabilecek sorunlar nelerdir?

  • Cevap: Dil sorunu
  • Duygudaşlık sorunu
  • Aynı ve ortak duygularda buluşamama sorunu

6. İnsanların anlaşabilmesi için aynı dili konuşması gerekir mi? Neden?

  • Cevap:  Kesinlikle gerekli. Çünkü aynı dili konuşmayan insanlar ortak bir iletişim yolunda buluşamaz. Kargaşa ve birbirini yanlış anlama had safhaya çıkar.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 25 Cevabı

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bularak yazınız.

Metnin Ana Fikri: Sıla Özlemi

Metnin Yardımcı Fikirleri: Ana’nın işten çıkarılması, Atıl’ın elbiselerini görünce sıla özleminin alevlenmesi, babasıyla yaşadığı ilişkiler.

4. ETKİNLİK 

a) “Ana İşsiz Kalınca” metninde geçen deyimleri bularak, anlamlarına uygun şekilde birer cümlede kullanınız.

  • Cevap
  • çırpınıp durma: Acı ile debelenmek Bataklığın içinde çırpınıp duruyordu.
  • son verme: nihayete erdirme. Acısına son vermek için ilaç içti.
  • suspus olmak: korku ya da benzeri bir nedenle sinmek, susmak, hiç sesini çıkarmamak, artık işe karışmaz ve sesi çıkmaz olmak, sinip susmak . Yaşadığı olay karşısında suspus olmuştu.
  • peşini bırakmama: Bir şeyi izlemekten vazgeçmemek.“Adamın peşini bırakmayın sakın!
  • elden geçirme: Eksiklikleri düzeltmek, onarmak; denetlemek için pek çok şeyi ele alıp yoklamak, gözden geçirmek. “Yaptığın işi bir daha elden geçir.
  • bağrına basmak: Kucaklamak, kolları ile sararak göğsüne yaslamak. “Askerden gelen oğlunu bağrına basışını bir görsen, gözlerin yaşarır.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyerek yazınız.

  • Cevap: Metni anlam bakımından zenginleştirmiştir. Metni daha anlamlı kılmıştır.

5. ETKİNLİK 

Duygularımızı nasıl ifade ederiz? Anlatınız.

  • Cevap: Sözlerimizle, davranışlarımızla, mimiklerimizle, bakışlarımızla. Sinirlenince hemen deliririz savunmaya geçeriz hele ki karşımızda ki haksızca suçluyorsa.Üzülünce kırılırız ağlarız.Sevinince güleriz mutlu oluruz.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 26 Cevabı

“Ana İşsiz Kalınca” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

  • Cevap: Ana’nın işten çıkarılması
  • Atıl’ın okula gitmek istememesi
  • Atıl’ın köyde giydiği elbiseleri görünce duygulanması sılayı özlemesi
  • Ana’nın evde sıkılması
  • Atıl’ın köye dönme isteği
  • Babasıyla yaşadığı fikir uyuşmazlığı

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki çekimli fiilleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız.

izlediler

  • Cevap: Basketbol maçını büyük bir heyecanla izlediler.

gizledik

  • Cevap: O sırrı herkesten gizledik.

kesmelisiniz

  • Cevap:  Bu adamlarla bağınızı kesmelisiniz.

çalışmışsın

  • Cevap:  Dersine çok çalışmışsın.

söyler

  • Cevap:  Dost acı söyler.

gezsek

  • Cevap: Ne kadar gezsek de doyamıyoruz.

yazalım

  • Cevap:  Artık kendi öykümüzü yazalım.

okuyacaklar

  • Cevap:  Bunu bütün öğrenciler okuyacak.

düşün

  • Cevap:  Onun geç geldiğini düşün.

görüyorum

  • Cevap:  Sizin ne kadar heyecanlı olduğunuzu görüyorum.

gideriz

  • Cevap:  İstersek hemen gideriz. 

oynamalısın

  • Cevap:  Bence artık sen de oyun oynamalısın.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 27 Cevabı

Kendinizi “Ana İşsiz Kalınca” metnindeki kahramanın yerine koyarak  Türkiye’deki bir arkadaşınıza ülkenize duyduğunuz özlemi anlatan bir elektronik posta yazınız.

Cevap:

Sevgili dostum,

Nasılsın. Çok uzaklardan atıyorum bu maili. İnan yurdumu çok özledim. Köyüm burnumda tütüyor. Buralar çekilir gibi değil. Umarım en kısa zamanda köye döneriz ve seninle yeniden oyunlar oynarız. Kendine çok iyi bak.

Görüşmek üzere.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Duygular Sayfa 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Ana İşsiz Kalınca Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

28 Yorum

  1. Güzel güzelde, bizi düşünerek yazmanız gerek bu cevapları. Sanki babamız bize söylemiş bizde öyle yapmışız gibi oluyor.Öğretmenler hemen anlıyor İnternetten baktı diye ama siz bunu dedirttirmeyin lütfen!

  2. 7.sınıf meb yayınları arapça ders ve çalışma kitabının cevaplarını koyarsanız memnun olurum

  3. Vallaha ALLAH boyle zekileri gonderip cevaplari yaziolar ya ALLAHTAN baska bisi istemem vallah

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close