Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Barış Manço Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 64, 65, 66, 67, 68, 69 Barış Manço Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Barış Manço Metni Cevapları 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 64 Cevabı

1. Barış Manço hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da doğdu. Yaptığı 200’den fazla beste sayesinde 12 altın ve 1 platin albüm kazandı. Ayrıca bu besteler Arapça, Japonca, Farsça, İngilizce ve Fransızca gibi birçok dile çevrilerek farklı sanatçılar tarafından yorumlandı.‘Türkiy’nin Evliyası’ lakabını da kazanan sanatçının, ‘Barış Manço Live In Japan’ (1996) adlı albümü, Japonya´daki konserinin canlı kayıtlarının olduğu bir albümdür ve bu albümün özelliği, Manço’nun bizlere veda etmeden önce yayınladığı son albüm olmasıydı. 31 Ocak 1999 tarihinde İstanbul’da vefat  ermiştir. Barış Manço’nun şarkıları halen büyük bir zevkle dinlemektedir.

2. Barış Manço’nun en sevdiğiniz şarkısı hangisidir? Neden?

  • CevapBarış Manço’nun en sevdiğim şarkısı; Gül Pembe Şarkısıdır. Bu şarkı, beni çok etkiliyor. Çünkü, özlem ve hasret duygumu ortaya çıkarıyor.Gül PembeSen gülünce güller açar gül pembe
    Bülbüller seni söyler
    Biz dinlerdik gülpembeSen gelince bahar gelir gül pembe
    Dereler seni çağlar
    Sevinirdik gülpembeGündüz yağmurlarıyla
    Bir gün göçtün gittin
    İnanamadık gülpembe
    Bizim iller sessiz
    Bizim iller sensiz
    Olamadı gül pembe

    Dudağında son bir türkü gül pembe
    Hala hep seni söyler
    Seni çağırır gülpembe
    Gündüz yağmurlarıyla
    Bir gün göçtün gittin
    İnanamadık gülpembe
    Bizim iller sessiz
    Bizim iller sensiz
    Olamadı gül pembe

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 66 Cevabı

Metinde geçen bazı kelimelerin sözlük anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelimeleri ipuçlarından yola çıkarak tamamlayınız.

  • Cevap

Kısacası. (VELHASIL)
Şair. (OZAN)
Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme. (TESCİL)
Üzerine bir cismin ışık yoluyla görüntüsü düşürülen, saydam olmayan düz yüzey, görüntülük. (EKRAN)
Alçak gönüllü. (MÜTEVAZİ)
Belge niteliği taşıyan film veya televizyon programı. (BELGESEL)
Bir yerle veya bir kimseyle bağlantısı olan, ilişkili. (MENSUP)
Eksik bir şeyi tamamlama, daha iyi duruma getirme, bütünleme. (İKMAL)

v _ l _ a s ı _
_ z a _
t _ s c _ l
_ k r _ n
m _ t _ v a _ ı
_ e _ g e _ e l
m e n _ u _
i k m _ l

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metne göre Barış Manço’yu “sıra dışı sanatçı” yapan özellikler nelerdir?

  • Cevap: Yaptığı seyahatler ile bilmediğimiz nice hayatlar olduğunu gösteren Barış Çelebi’ydi. Saçıyla, bıyığıyla, kıyafetleri, takılarıyla özellikle yüzükleri ve el hareketleriyle sıra dışı bir sanatçıydı.

2. Barış Manço’nun sanatla ilgili düşünceleri nelerdir?

  • Cevap: Sanat ve sanatçı hakkında şunları söylemiştir: Sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. Ben öldükten sonra torunlarım ansiklopedilerde Barış Manço’yu ‘sanatçı’ diye okurlarsa galiba sanatçı olduğum da tescil edilmiş olacak. Geleceğe ne bıraktığınız önemli. Yoksa insan yaşarken kendi kendine ‘Ben sanatçıyım.’ dememeli.”

3. Barış Manço’nun çok yönlülüğünü metinden yararlanarak örnekleyiniz.

  • Cevap: Barış Manço 1943 yılında İstanbul’da doğmuştur. Şarkıcılık, söz yazarlığı, bestecilik yapmasının yanı sıra birçok TV programını sunmuş, TV programlarının yapımcılığını üstlenmiş, köşe yazarlığı yapmış bir Devlet Sanatçısı ve Kültür Elçisi’dir. Türkiye’de Anadolu Rock müzik akımının kurucularından sayılır. Şarkıları birçok dile çevrilmiştir. İki yüzün üzerinde şarkısı ve birçok ödülü bulunmaktadır.

4. Barış Manço’nun güzel sanatlar akademisini birincilikle bitirmesini ve dünyaca tanınmış bir sanatçı olmasını yorumlayınız.

  • Cevap: Barış Manço çok başarılı ve çok okuyan gezen bir sanatçıydı. Bu başarılarını sıra dışı olması ve çok çalışmasına borçludur. 

5. Barış Manço’nun yaptığı müziğin birçok dile çevrilmesini ve birçok ülkede beğenilmesini nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Çünkü müzikte evrenselliği yakalayabilmiştir. Bu da onun müziğinin bütün dünyada büyük bir hayranlıkla dinlenmesini sağlamıştır.

6. Sizce Barış Manço günümüzde nasıl (müzisyen, felsefesi olan bir sanatçı, televizyoncu, gezgin vs.) hatırlanmaktadır?

  • Cevap:  Sevenleri onun adını ağızlarından hiç düşürmedi. Her gün artan sevgiyle onu anmaya ve yaşatmaya
    devam ediyor. Bugün tüm ana okullarında “Arkadaşım Eşek” şarkısıyla çocuklar coşuyor, “Bugün
    Bayram Çocuklar” şarkısıyla evlerde bayram neşesi yaşanıyor ve âşıklar birbirlerine Manço şarkıları
    hediye ediyor.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden hareketle Barış Manço’nun kişilik özellikleri ve fiziksel özellikleri nelerdir? Yazınız.

Cevap

  • Kişilik Özellikleri: Paraya değer vermeyen Manço yanında para taşımazdı. Saçıyla, bıyığıyla, kıyafetleri, takılarıyla özellikle yüzükleri ve el hareketleriyle sıra dışı bir sanatçıydı.
  • Fiziksel Özellikleri: Geçirdiği bir trafik kazasından dolayı saçını sakalını uzatmıştır. Uzun boyludur.

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 67 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Metinde geçen aşağıdaki paragrafları inceleyiniz.

1 Şubat 1999’da hayata gözlerini yuman Manço dilden dile dolaşan şarkılarıyla, 7’den 77’ye herkesin gönlünde taht kuran televizyon programlarıyla velhasıl eserleriyle hâlâ aramızda. Çünkü o, adam olacak çocukların Barış Ağabey’i, çağının ozanı olmayı başarmış, halkın duygularına tercüman olmayı bilmişti. Yaptığı seyahatler ile bilmediğimiz nice hayatlar olduğunu gösteren Barış Çelebi’ydi.
Saçıyla, bıyığıyla, kıyafetleri, takılarıyla özellikle yüzükleri ve el hareketleriyle sıra dışı bir sanatçıydı.
(…)

Beni çok fazla cezbeden şey tebeşirdi. İnce, uzun ve parlak sarı bir çubuktu. Bundan önce öyle bir şey görmemiştim. Kara tahtanın siyah yüzeyinde o kadar belirginleşiyordu ki ondan altın bir çubukmuşçasına etkilenmiştim. Aniden kız kardeşimin yaptığı şeyi yapmak için çok büyük bir istek duymuştum. Sonra -ne yaptığımı tam olarak düşünmeksizin ve bilmeksizin- sol ayağımla kız kardeşimin eline uzanıp tebeşiri ondan aldım.

b) Hangi paragrafta yazar kendi hayatını anlatmıştır? Bunu paragraftan alıntılar yaparak açıklayınız.

  • Cevap: 2. metin. Çünkü birinci tekil şahıs ağzından anlatılmıştır. 

c) Hangi paragrafta yazar başkasının hayatını anlatmıştır? Bunu paragraftan alıntılar yaparak açıklayınız.

  • Cevap: 1. paragrafta. Çünkü anlatıcı üçüncü tekil şahıs ağzından anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK 

Tabloda verilen cümleleri inceleyiniz. Otobiyografiye ait cümlelerin başına (O), biyografiye ait cümlelerin başına (B) yazınız.

  • Cevap

Ülkemizde Barış ismi verilen ilk kişi oydu. (B)
Yurt dışında binlerce kişinin katıldığı dev konserlere imza attı. (B)
Sanatçı olduğumu da iddia etmiyorum. (O)
Bunu yapmak için neden sol ayağımı kullandığımı bilmiyorum. (O)
Bestelerini yolculukları esnasında yapardı. (B)
Aniden kız kardeşimin yaptığı şeyi yapmak için çok büyük bir istek duymuştum. (O)
Ömründe sadece bir kez o da askere giderken saçını kestirdi. (B)
20. yüzyılın Türk müziğini yapıyorum. (O)

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümleleri inceleyerek fiillere gelen eklerin zamanlarını yanlarına yazınız.

  • Cevap

1988-1998 yılları arasında tam 378 kez ekrana çıkıyor. (şimdiki zaman)

“Adam Olacak Çocuk” programı her pazar yayınlanıyor. (geniş zaman)

Annesi Rikkat Hanım’ın desteğiyle müziğe daha çok bağlanır. (geçmiş zaman)

Barış Manço’nun yolu bir gün Japonya’ya düşer. (geçmiş zaman)

Sanatçının yeni albümü bugün çıkmış olacak. (gelecek zaman)

Konsere gitmek için birazdan yola çıkarız. (gelecek zaman)

Barış Manço 1943 yılında İstanbul’da doğuyor. (geçmiş zaman)

Bu parayla “Barış Manço Şarkıları” konserine bilet alacaksın. (şimdiki zaman)

b) Yukarıdaki cümlelerde fiillere gelen zaman ekleriyle cümlenin bildirdiği zaman aynı mıdır? Neden?

Hayır değildir çünkü yukarıdaki zaman ekleri farklı bir zamana işaret ederken anlam kaymasından dolayı anlam olarak farklılıklar vardır.

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerin fiillerinde zaman ve anlam kayması vardır. Cümlelerdeki anlam kaymalarını düzelterek örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap

a) Bugün tüm anaokullarında “Arkadaşım Eşek” şarkısıyla çocuklar coşuyor.

  • CevapBugün tüm anaokullarında “ArkadaşımEşek” şarkısıyla çocuklar coşar.

b) “Kara Sevda” şarkısı Japonya’da 90’lı yıllarda büyük ilgi görüyor.

  • Cevap: Kara Sevda” şarkısı Japonya’da 90’lı yıllarda büyük ilgi görmüştür.

c) Mançozade ailesi savaş yılarında İstanbul’a döner.

  • Cevap: Mançozade ailesi savaş yılarında İstanbul’a dönmüş.

d) Barış Manço “Gülpembe” şarkısını babaannesi Nimet Hanım için yazar.

  • Cevap: Barış Manço “Gülpembe” şarkısını babaannesi Nimet Hanım için yazmış.

e) Yurt dışında binlerce kişinin katıldığı dev konserlere imza atar.

  • Cevap: Yurt dışında binlerce kişinin katıldığı dev konserlere imza atmış.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 69 Cevabı

Dili ana dili gibi konuşan Barış Manço pek çok dile de gazetelerini okuyacak kadar hakimdi ve sürekli kullandığı bir cümle vardı: “insanın hayatta öğrenmesi gereken tek dil tatlı dil,”

Barış Manço’nun birçok dil bilmesine rağmen “insanın hayatta öğrenmesi gereken tek dil tatlı dil,” sözleriyle ne anlatmak istediğini arkadaşlarınızla paylaşınız, Konuşmanızı yaparken “oysaki, başka bir deyişle, ilk olarak ve son olarak vb,” geçiş ve bağlantı ifadelerini kullanınız.

  • Cevap: İnsanlar her gün yeni bir dil öğrenmek için kurslara gidiyor ekstra zaman harcıyor. Oysa ki önemli olan tatlı dil ile insanların gönlünü alabilecek bir dili öğrenebilmek. Ancak bu şekilde insanlar arasındaki iletişim daha güçlü ve daha sağlam yapılabilecektir. İlk olarak söylediğimiz gibi tatlı dil öğrendiniz mi geriye hiç bir sorun kalmayacaktır. 

9. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden hareketle, yazılı ve çoklu medya kaynaklarını da kullanarak Japon arkadaşınıza “Barış Manço” hakkında bilgilendirici bir yazı yazınız.

  • Cevap: 1 Şubat 1999’da hayata gözlerini yuman Manço dilden dile dolaşan şarkılarıyla, 7’den 77’ye herkesin gönlünde taht kuran televizyon programlarıyla velhasıl eserleriyle hâlâ aramızda. Çünkü o, adam olacak çocukların Barış Ağabey’i, çağının ozanı olmayı başarmış, halkın duygularına tercüman olmayı bilmişti. Yaptığı seyahatler ile bilmediğimiz nice hayatlar olduğunu gösteren Barış Çelebi’ydi. Saçıyla, bıyığıyla, kıyafetleri, takılarıyla özellikle yüzükleri ve el hareketleriyle sıra dışı bir sanatçıydı.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 64, 65, 66, 67, 68, 69 Barış Manço Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

15 Yorum

  1. Teşekkür ederim ya bende hep kısa cevap arıyordum valla tek burda buldum 8ve 9. Etkinliği kısa cevap olarak teşekkürler çok güzeldi 🥰

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close