Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Ben Mimar Sinan Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 Ben Mimar Sinan Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ben Mimar Sinan Metni Cevapları 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevabı

1. Tarihî yapıları gezerken neler hissediyorsunuz?

Tarihi yapıları gezerken çok mutlu oluyorum. Kendimi bir an o eserlerin kullanıldığı zamanlarda hissediyorum. Ayrıca, o zamanlarda insanların yaşadığı zorluklara tanıklık ediyorum ve “acaba ben olsam nasıl yaşardım” sorusunu kendime yöneltiyorum.

2. Yaşadığınız yerdeki tarihî eserler hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Dünyanın en önemli ve en büyük metropolleri arasında yer alan İstanbul, 3 bin yıl öncesine uzanan kent tarihiyle birbirinden değerli eserlere sahip. Gezip görülmesi gereken yerler olarak şunları paylaşırdım:
  • Ayasofya
  • Sultan Ahmet Camii
  • Topkapı Sarayı
  • Süleymaniye Camii
  • Kapalı Çarşı
  • Galata Kulesi

1. ETKİNLİK 

Metinden alınmış bazı kelimelerin birden fazla sözlük anlamı verilmiştir. Metindeki anlamı karşılayan cümlelere örnekteki gibi ( ) işareti koyunuz.

  • Cevap

boyut: ()

Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut.
Genişlik, kapsam.(X)

*********

nakış: ()

Beste ve semainin, dört yerine iki haneli olanı.
Özellikle duvar ve tavanları süslemek için yapılan resim. ( X )

*********

tezgâh: ()

Üzerinde genellikle el veya küçük makinelerle iş görülen yapım aracı.( X )
Genellikle dükkânlarda satıcıların önündeki uzun masa.

*********

şaheser: ()

Kendi türünde mükemmel olan, üstün ve kalıcı nitelikte eser, başyapıt.(X)
Değeri üstün olan, üstün nitelikli.

*********

meşale: ()

Bir düşüncenin öncüsü.
Ucunda, alev çıkararak yanıcı bir madde bulunan, aydınlatmaya yarayan değnek.(X)

*********

emsal: ()

Benzer, eş, denk.(X)
Yaşıt.

*********

azamet: ()

Gurur.
Görkem, gösteriş, heybet.(X)

*********

çadır: ()

Keçe, deri, kıl dokuma, sık dokunmuş kalın bez veya plastik maddelerden yapılarak direklerle tutturulan, taşınabilir barınak, çerge, oba, otağ.(X)
Gölgelik olarak kullanılan tente veya şemsiye.

*********

sütun: ()

Herhangi bir maddeden yapılan, zaman zaman üstünde çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon.(X)
Bir tablo veya grafikte düşey durumdaki yüzey.

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 106 Cevabı

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi eserlerini sıralayınız.

  • Cevap:  Çıraklık: Şehzade Mehmet Camii
  • Kalfalık: Süleymaniye Camii
  • Ustalık: Selimiye Camii

2. Yabancı mimarların hangi sözü, Mimar Sinan’ı derinden etkilemiştir?

  • Cevapİslam uygarlığı hiçbir yerde, Ayasofya kubbesi gibi bir kubbe yapmayı başaramamıştır. Bu kubbe, üstünlüğümüzün kanıtıdır.

3. Mimar Sinan’ın hayali nedir ve nasıl gerçekleşmiştir?

  • Cevap: Ayasofya’dan daha büyük olmasa da daha güzel bir şaheser ortaya koymak idi bunu da Süleymaniye Camii ile başarmıştır. 

4. Mimar olsaydınız, ne tür bir eser yapmak isterdiniz?

  • Cevap: Ölümsüz ve geleceğe kalacak her dönem beğenilecek bir şaheser yapmak isterdim. 

5. Mimar Sinan’ın yaşadığı dönemde yarışacağı bir eserin olması, onun sanatını ve ustalığını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Onu daha da motive etmiştir. Böylece dört elle işine sarılmış daha yaratıcı ve ileri fikirler üretebilmesini sağlamıştır. 

6. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın mimarı değil de önceki yüzyıllarda yaşamış bir mimar olsaydı bu eserleri yapabilir miydi? Tartışınız.

  • Cevap: Elbet yapabilirdi ancak imkanlar ve koşullar elvermeyeceğinden yine de çok büyük sıkıntılar yaşayabilirdi. Hatta maddi imkansızlıklar yüzünden işleri yarıda kalabilirdi. 

7. Bir mimari eserin önemini ve değerini belirleyen ölçütler neler olabilir?

  • Cevap: Zamana rağmen değerini koruyabilmesidir.
  • Her dönem aynı güzellikte ve önemde olabilmesidir. 
  • Çağında bir öncü ve ilk olabilmelidir. 
  • Estetik açıdan güzel olmalıdır. 
  • Hala ondan daha güzel olmayan eşsiz ve tek olmalıdır. 

3. ETKİNLİK 

Mimar Sinan’ın kişilik özelliklerini okuduğunuz metinden hareketle yazınız.

  • Cevap: Çalışkan, zeki, kararlı, sözünün eri, yenilikçi, araştıran, rekabetçi, estetik kaygıları olan büyük bir usta mimardır. 

4. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulunuz.

  • Cevap
  • Ana Fikir: Mimar Sinan ve Eserleri
  • Yardımcı Fikir: Mimar Sinan’ın eserleri, Padişah ile olan İlişkisi, Selimiye ve Süleymaniye Camiî’lerinin yapılış aşamaları.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlerde anlatımın kaçıncı kişinin ağzından yapıldığını yazınız.

Ben Mimar Sinan
29 Mayıs 1490 yılında, Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdum. 98 yıl yaşadım. Devlete tam 70 yıl hizmet ettim. Size hayatımı ve çağımı anlatmak istiyorum. İlginç bulacağınızı umuyorum.
Turgut ÖZAKMAN

  • Cevap: 1. tekil kişi ağzından kahramanın ağzından anlatılmıştır. 

Suna’nın Son Öyküsü
Suna bir hafta daha yürüme alıştırmaları yaparak bacaklarını güçlendirdi. Artık merdivenleri inip çıkıyor, bahçede gezebiliyordu. Bir gün annesi onu çarşıya götürdü.
Gülten DAYIOĞLU

  • Cevap: Üçüncü tekil şahıs ( O ) ağzından anlatılmıştır. 

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 107 Cevabı

Öğretmeninizin rehberliğinde bir grup oluşturunuz. Aşağıda verilen soruları grup içinde beyin fırtınası yaparak değerlendiriniz. Grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

“Ümit ederim ki kıyamete kadar gayret ve çalışmam unutulmaz ve yaptığım eserler yıkılsa bile bu anıları okuyanlar, beni hayır dualarında unutmayıp hatırlarına getirirler.”

1. Mimar Sinan’ın bu sözlerinden yola çıkarak onun hayata bakış açısı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Bir sanatçı için en önemli şey Dünya var oldukça her zaman eserleri ve fikirleriyle yaşamasıdır. Burada da Mimar Sinan gelecekte de adının yaşatılmasını dilemesini anlatır. 

2. Mimar Sinan’ın bu dileğinin gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Bizce gerçekleşmiştir. Bugün bile herkesin adını ve eserlerini bildiği hayranlıkla saygıyla hatırladığı büyük bir mimar olarak bilinmektedir. 

7. ETKİNLİK 

Bir tarihî mekânı ziyaretiniz esnasında mekânın bazı bölümlerinin zarar gördüğünü fark ettiniz. Bilinçli bir vatandaş olarak ilgili kuruma durumu bildiren bir elektronik posta yazınız.

Cevap: kültürbakanlığı@gov.tr

Değerli Kültür Bakanlığı Müdürlüğü,

Geçen gün gezerken Süleymaniye’de yer alan çeşmelerden birinin bozuk olduğunu gördüm. Umarım en kısa zamanda tamir edilerek gereği tarafınızdan yapılır ve bu muhteşem eser eskisi gibi olur.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 108 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

Aşağıda ek fiil almış kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri cümlenin anlamına uygun şekilde örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap

İlk büyük eserim Şehzade Camisi’dir.
• Binaların kubbeleri, deniz dalgaları gibi güzelmiş.
• Hindistan’daki Tac Mahal’in mimarı da öğrencimdir
• Beş yılda biten bu cami benim çıraklık .eserimdir.
• Bugün serviste sadece yedi öğrenci ….vardı.
• Hava yağmurluysa mevsim…..bahardır. 
• Yaklaşık yedi yıldır…..yurt dışındaydım
• Hafta sonu izlediğimiz film çok..güzelmiş
• Ben bir köy öğretmeniyim,..bahçıvanım.
• Kardeşimin en sevdiği çiçek. karanfildi. 
• Bir……..varmış…..…… bir yokmuş.

Cümlelere getirdiğiniz ek fiil almış sözcüklerin cümledeki işlevlerini yazınız.

  • Cevap: Cümleye zaman kipi ve haber anlamı vermişlerdir. 


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108 Ben Mimar Sinan Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
567
193
61
53
120
34
34

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!