Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Bu Sabah Hava Berrak Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 203, 204, 205, 206, 207 Bu Sabah Hava Berrak Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Bu Sabah Hava Berrak Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 203 Cevabı

1. Bahar mevsiminin gelişini doğadaki hangi değişimlerle anlarız?

  • CevapBaharın gelişiyle beraber doğada bazı değişimler yaşanmaktadır. Bunların başında ağaçların çiçek açması, çimenleri açması, papatyaların çıkması doğanın değişimini anlatıyor. Bunun yanında kış uykusuna yatan hayvanların uyanmaları, börtü böceklerin meydan çıkması ve suların ısınmasından doğadaki değişimleri anlarız.

2. Baharın gelişiyle insanlarda ne tür değişiklikler gözlemlenir?

  • Cevap: Baharın gelişiyle beraber havanın ısınmaya başlar ve bu geliş yazın habercisi olur. Havaların ısınmasıyla beraber insanlar güneşten yararlanmak için park ve bahçelere akın ederler, çocuklar parklara gidip arkadaşlarıyla oyunlar oynarlar. Ayrıca, bu zamanda insanlar baharlık kıyafetler giyerler. Kalın kıyafet giymeyi bırakırlar.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Metnin bağlamından hareketle anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap

  • Kelime: berrak
  • Tahminim: duru.
  • Sözlük Anlamı: Aydınlık, açık.

*********

  • Kelime: billur
  • Tahminim: akıcı.
  • Sözlük Anlamı: Bazı cisimlerin aldıkları geometrik biçim

*********

  • Kelime: hasret
  • Tahminim: özlem.
  • Sözlük Anlamı: Bir kimseyi veya bir şeyi görme, kavuşma isteği, hasret, tahassür

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şiire göre sabahı billur yapan, farklı kılan nedir?

  • Cevap: Masmavi bir göğün, yeşil ağaçların, uçuşan kuşların, mis gibi kokan çiçeklerin varlığı sabahı farklı kılıyor.

2. Çevrenizde sizin de güzel düşünmenizi sağlayacak neler vardır?

  • Cevap: Kuşlar, çiçekler, yeni doğan güneş ve deniz benim güzel düşünmemi sağlar. 

3. Yaşadığımız ortam ile duygularımız arasındaki etkileşimi örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Bulunduğumuz yerdeki renkler duygularımızı harekete geçirir. Mesela mavi ve yeşil renkler insana huzur verir. Yoğun kırmızı renk insanı acıktırır. Bu nedenle fast food denilen dükkanların duvarları hep kırmızıdır. Sesler de duygularımızı etkiler. Su, rüzgar ve kuş seslerinin olduğu bir yerde huzur bulur, rahatlarız. Kalabalık yerlerdeki sesler, araçların motor sesleri, kornaları insanları sinirli yapar.

4. “Hastasında sağlık, fakirinde refah görmek” abartılı bir bakış açısı mıdır? Tartışınız.

  • Cevap: Evet abartılı bir bakış açısıdır. 

5. Sizce yaşamımızdaki her olay ya da durumu iyiye yormak doğru bir yaklaşım mıdır? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Doğrudur. İnsanlar iç güdüsel olarak hep mutlu olmaya, kendilerini iyi hissetmeye çalışırlar. Her olayı iyiye yormak hayata olumlu bakmamızı sağlar. Fakat bu yorumu içimizde yaşamamız daha doğru olacaktır. Bizim iyiye yorduğumuz bir olay başkası için felaket olabilir ve karşı tarafı kırmamıza yol açabilir.

6. Çevremizi güzel gösteren o anda kendimizi iyi hissetmemiz midir, çevrenin güzelliği midir?

  • Cevap: Çevremizi güzel gösteren o anda kendimizi iyi hissetmemizdir. Kendini iyi hissetmeyen bir kişi aynı güzelliğe baksa da o güzelliği görmeyebilir.

3. ETKİNLİK 

Okuduğunuz şiirden alınan mısralardaki söz sanatlarını bularak yazınız.

Ben gülüm, ben karanfil,
Ben de yasemin diyor,
Renk renk kokularla çiçekler.

  • Cevap: Kişileştirme

Karlı dağlardır sefere çıkmış,
Vadideki suyun şırıltısında.

  • Cevap: Kişileştirme

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı

Verilen şiirlerin temaları dikkate alındığında şairlerin bakış açıları ve vermek istediği mesajları karşılaştırarak yazınız.

HÜZÜN GELDİ
Türküler bitti,
Halaylar durdu,
Horonlar durdu,
Al damar, mor damar, şah damar sustu,
Bahçeler put kesildi birer birer.
Meyveler salkım saçak taş.
Bir bulut uçardı,
Başı boş bedava,
Yandı kül oldu.
Hüzün geldi, baş köşeye kuruldu,
Yoruldu, yüreğim yoruldu.
Ağaç büyür, arkasında koşamam,
Kervan yürür, peşi sıra düşemem,
Yıldız akar, uçsam da yetişemem.
Hüzün geldi baş köşeye kuruldu.
Yoruldu, yüreğim yoruldu.
Bedri Rahmi EYÜBOĞLU

  • Cevap: Şiirin teması hüzündür. Şair hüzünlü olduğu zaman bütün güzelliklerin yok olduğunu dile getirmektedir.

BU SABAH HAVA BERRAK
Bu sabah hava berrak,
Bu sabah her şey billurdan gibi.
Gök masmavi bu sabah,
Güzel şeyler düşünelim diye.
Yemyeşil oluvermiş ağaçlar,
Bulutlara hayretinden.
Işıldıyor kanat seslerinde kuşların,
İlk uçtukları günün altın sevinci.
Karlı dağlardır sefere çıkmış,
Vadideki suyun şırıltısında.
Ben gülüm, ben karanfil,
Ben de yasemin diyor,
Renk renk kokularla çiçekler,
Sahiplerinden memnun evlerin bahçelerinde.
Boy boy insan gölgeleri kımıldar,
Güneşi içmiş kaldırımlarda.
Belli adım atışlarından,
İçlerinden geçen şey.
Bütün erkekler delikanlı,
Bütün kızlar genç kız,
Fakirinde refah,
Hastasında sağlık,
Sorulsa çocuk bahçesi derim,
Karşıdaki mezarlık.
Bu sabah hava berrak,
Bu sabah her şey billurdan gibi.
Cahit Sıtkı TARANCI

  • Cevap: Şiirin teması huzurdur. Şair, çevredeki güzelliklerin insana huzur verdiğini anlatmaktadır.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 206 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerin altını örnekteki gibi çiziniz.

  • Cevap

• Sait Faik gökyüzünü ayıyla, yıldızıyla, güneşiyle sever.
• Vaktiyle köyümüzdeki göle kuşlar göçerdi.
Işıldıyor kanat seslerinde kuşların.
• Yaz mevsiminde buğdaylar olgunlaşır.
• Gök masmavi bu sabah güzel şeyler düşünelim diye.
• Boy boy insan gölgeleri kımıldar, güneşi içmiş kaldırımlarda.
• Yemyeşil oluvermiş ağaçlar.
• Kuzey ışıklarını büyük bir heyecanla izledim.
• Küçük çocuk denizlerin kirlenmesine çok üzülür.
• Çiçekler uzun süre sulanmayınca yaprakları sararmış.
• Kurstan çıktıktan sonra sahilde biraz yürüdüm.
• Ördek gölde yüzüyor.
• Nergis çiçeğinin kokusunu çok severim.
• Yaz başında Davraz Dağı’nın zirvesinde kalan son karlar da erir.
• Annelerimiz, babalarımız doğanın her türlü güzelliğini yaşamış.
• Sakura çiçekleri martın son haftasında açar.
• İkindi yağmurlarından sonra gökkuşağını görürüz.
• Annem yaşlandıkça saçları ağardı.
• Bahar aylarını anlatan şiirleri araştıracağım.
• Yazar doğadaki değişime üzülür.
• Karadeniz halkı yaz gelince yaylalara çıkar.

b) Altını çizdiğiniz fiilleri anlam özelliklerine göre örnekteki gibi gruplayınız.

  • İş Bildiren Fiiller
  • düşün-
  • iç-
  • izle-
  • sev-
  • yaşa-
  • gör-
  • anlat-
  • araştır-

Oluş Bildiren Fiiller

  • ışılda-
  • olgunlaş-
  • oluver-
  • kirlen-
  • sulan-
  • sarar-
  • eri-
  • aç-
  • yaşlan-
  • ağar-

Durum Bildiren Fiiller

  • göç-
  • kımılda-
  • üzül-
  • çık-
  • yürü-
  • yüz-
  • çık-

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 207 Cevabı

Mevsimsel duygu değişimlerinin sosyal yaşamınıza etkilerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Mevsimler bizim duygu değişimlerimizi ve sosyal yaşantımızı etkiler. Kışın insanlar biraz daha karamsar ve içine kapanık olur. İlkbaharda insanlar biraz daha dışa açık ve neşeli olur. Yazın insanlar aşk ile dolar. Sonbaharda insanlar hüzünlü olur. 

7. ETKİNLİK 

Metinde geçen bazı kelimelerden bir kavram havuzu oluşturulmuştur. Havuzdan seçeceğiniz kelimelerle “yaşama sevinci” temalı bir şiir yazınız.

Gök, Hava, Su, Dağ, Renk, Çiçek, Koku, İnsan.

  • Cevap: YAŞAMA SEVİNCİ

Bugün uzanıyorsam,
Bir ağaç gölgesinde,
Oltamı atıyorsam denize,
Yaşamak güzel demektir.

Gökyüzüne uzanıyorsa ellerim,
Yıldızları tutmak için.
Her şey bizler için kardeşlerim,
Her şey insanca yaşamak için.

İster beyaz ister zenci,
İster batılı, ister doğulu olsun.
Ne fark eder zengin veya dilenci,
Yeter ki, insanoğlu olsun.

Bütün insanlar kardeş olmalı,
Kalp kırmak büyük günah.
Güneş bir başka doğmalı,
Çiçekler yeniden açmalı her sabah.

Bugün uzanıyorsam,
Bir ağaç gölgesinde,
Oltamı atıyorsam denize,
Yaşamak güzel demektir,
Yaşamak sevmektir…

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Bölgenizde yetişen bitkiler hakkında araştırma yaparak bir sunum hazırlayınız. Sunumunuzu işitsel ve görsel materyallerle destekleyiniz.

  • Cevap: Papatya bitkisi genel olarak çayı yapılarak tüketilmektedir. Papatya bitkisi bağırsaklarda oluşan sorunların tedavisinde en çok tercih edilen bitkiler arasında yer almaktadır. Papatya, Papatyagiller familyasında yer alan, bellis, maticaria gibi çeşitli türlerden oluşan bitkilere verilen genel isimdir. Papatya çiçeğinin özünde tanen ve glikozit gibi maddeler yer alır. Papatya spazm çözmede, gaz ve adet sancısı giderilmesine etki eder. Ege Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre de papatyaların bazı çeşitleri bazı ilaçlarla etkileşime giriyor ve zehirlenmelere neden olur.

Papatyanın Özellikleri Nelerdir?

Papatyanın anavatanı Türkiye’dir. Papatyalar ilkbahar aylarında Mayıs’tan başlayarak yazın ilk ayı hazirana kadar çiçek açar. Ortalama olarak 25 cm boya sahiptirler. Yaprakları ince ve parçalıdır, sapları yoktur. Çiçeğin orta kısmında sarı bir yuvarlak bulunur. Sarı yuvarlağın kenarında ortalama olarak 12-20 adet kadar beyaz renkte çiçek yer alır. Papatyanın bileşiminde uçucu yağlar, acı maddeler ve fenolik bileşikler yer alır. Bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılır. Genellikle çay olarak tüketilir. Papatya çiçeği genellikle balçıklı topraklarda, ormanlık alanların çayırlarında, kırlarda, mısır, tahıl, patates yetişen topraklarda yetişir.

Papatyanın Çeşitleri Nelerdir?

Bizler genel olarak papatya çiçeğini sarı ve beyaz olarak biliriz. Özellikle yol kenarlarında boydan boya dizilmiş papatyalar harika bir görüntü oluştururlar. Fakat bu iki türden başka papatyaların şu çeşitleri bulunmaktadır;

  • Kel papatya
  • Köpek papatyası
  • Alman papatyası
  • Beyaz papatya
  • Sarı papatya
  • Dağ papatyası
  • Çayır papatyası
  • Büyük papatya (Öküzgözü olarak da bilinir)
  • Mayıs papatyası
  • Yalancı papatya

2. Lavanta bitkisinin kullanım alanları hakkında bilgi toplayınız

  • Cevap: En fazla 1 metre kadar boy atabilen, Ballıbabagiller familyasından olan lavanta, birçok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayiide, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Doğa ve Evren Sayfa 203, 204, 205, 206, 207 Bu Sabah Hava Berrak Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
3
9
0
2
6
1
2

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!