Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Dostluk Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Erdemler Sayfa 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Dostluk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Dostluk Metni Cevapları

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 23 Cevabı

1. Karagöz oyunlarında bildiğiniz başka karakterler var mı?

  • CevapKaragöz oyununda bildiği başka karakterler şu şekildedir;Karagöz, Hacıvat
    Kanlı nigar, Salkım İnci, Karagöz’ün karısı, Hacıvat’ın Kızı.
    Çelebi, Tiryaki.
    Laz, Bolulu, Kayserili, Kürt, Kastamonulu.
    Matiz, Tuzsuz Deli Bekir, Sarhoş.
    Köçek, Çengi, Cambaz, Hokkabaz.

2. Dostlarınızı seçerken nelere dikkat edersiniz?

  • Cevap: Dostlarımı seçerken, dostum olacak kişilerin güvenilir olup olmadığına dikkat ediyorum. Bunun yanında emanete sahip çıkıp çıkmadığına, sır saklayıp saklamadığına, yalan söyleyip söylemediğine, anlayışlı olup olmadığına, dedikodu yapmadığına ve kibar olmasına dikkat ediyorum.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 26 Cevabı

Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden hareketle deyimlerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Deyimler Sözlüğü’nden kontrol ediniz.

• Hesabını bilene, işte reçete işte dost.
• Başın düşünce dara, yanında olandır dost.
• Küstüğümüzden beri gözüme uyku girmiyor efendim.
• Şimdi sana ipucu vereceğim.
• İpin ucunu kaçırmadan ver bakalım Hacivat.
• Atsan atılmaz, satsan satılmaz al bakalım sana.
• Hoş olsun gönüller, kırılmasın kalpler.
• Canlı bir şey, sırrını taşır, içini dökersin.
• Şu dostluğumuzun kıymetini bilelim Karagöz’üm.

Deyimler – Tahminim – Sözlük Anlamı

  • Cevap

Hesabını bilmek

  • Tahminim: Hesabını kitabını yapmak, gereksiz harcama yapmamak
  • Sözlük Anlamı:Boş yere para harcamamak, tutumlu davranmak.”Her ev kadını hesabını bilmek zorundadır.

Dara düşmek

  • Tahminim: Zor durumda kalmak
  • Sözlük Anlamı: para sıkıntısı çekmek, para sıkıntısı içinde kalmak.

Gözüne uyku girmemek

  • Tahminim: Bir sorundan dolayı uyuyamamak
  • Sözlük Anlamı: Uykusuz kalmak, hiç uyumamak.

İpucu vermek

  • Tahminim: Karşıdakine cevabı bulmayı kolaylaştırma
  • Sözlük Anlamı: aranan şeye ya da gerçeğe ulaşmayı sağlayabilecek birtakım küçük bilgiler vermek.

İpin ucunu kaçırmak

  • Tahminim: Aşırıya kaçmak
  • Sözlük Anlamı: işi düzgün bir biçimde, yolunca, gereğince yürütme olanaklarını yitirip artık duruma egemen olamamak, işte ya da bir şeyi kullanmada ölçüyü kaçırmak.

Atsan atılmaz satsan satılmaz

  • Tahminim: Ne alınır ne satılır cinsten eşya
  • Sözlük Anlamı: İşe yaramadığı, sıkıntı verdiği hâlde vazgeçilemeyen şeyler ve kimseler için kullanılır

Kalp kırmak

  • Tahminim: Birini üzecek şekilde davranmak
  • Sözlük Anlamı: kaba bir sözle ya da davranışla, bir kimsenin gönlünü incitmek.

İçini dökmek

  • Tahminim: Derdini, sıkıntını paylaşmak
  • Sözlük Anlamı: Dertlerini, sıkıntılarını, üzüntülerini anlatmak.”Şu koca dünyada içimi dökecek bir insan bulamadım 

Kıymetini bilmek

  • Tahminim: Değerini bilmek
  • Sözlük Anlamı: Önemini, değerini bilmek.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız?

1. Hacivat, Karagöz ile barışmak için nasıl bir yol izliyor?

  • Cevap: Ona bir hediye aldığını söylüyor. Çünkü küs kalmak onu çok üzmüştür.

2. Hacivat, Karagöz’e hediye vererek ne elde etmek istiyor?

  • Cevap: Onunla bayramlaşmak ve eski günlerdeki gibi onunla güzelce hoş vakit geçirmek ve bayrama küs girmemek istiyor.

3. Karagöz niye küstüğünü hatırlayamamasına rağmen, Hacivat’a karşı bu tutumunu sizce neden devam ettirmektedir?

  • Cevap: Çünkü az da olsa kin tutmaktadır. İnsanlar bazen nedenini hatırlamadığında bile birine olan küslüklerini sorunlarını devam ettirirler. 

4. Sizce Hacivat ile Karagöz’ün dostluğa bakış açıları neden farklıdır?

  • Cevap: Çünkü birisi dostluğun manevi yönünü Karagöz ise sadece maddi yönünü öne çıkarmaktadır. Hacivat için dost kavramı üstüne şarkı yazılan, gökyüzündeki yıldızlara benzeyen bir şeyken Karagöz içinse atsan atılmaz satsan satılmaz bir şeydir. 

5. Karagöz’ün barışmama konusundaki inadını Hacivat’ın ise barışma konusundaki yöntemlerini doğru buluyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Karagöz’ün barışmama yönelimini yanlış buluyorum çünkü gereksiz bir kırgınlık ve inatlaşma vardır oysa Hacivat onunla barışmak için elinden gelen her şeyi yapmakta ve farklı doğru yöntemler geliştirmektedir.

6. Kalbini kırdığınız birisiyle barışmak için nasıl bir yol izlerdiniz?

  • Cevap:
  • Onunla konuşurum haksızsam özür dilerim
  • Sorun olan şeyi ortadan kaldırırım
  • Eğer sorun benden kaynaklanıyorsa sorunun ortadan kalkması için elimden geleni yaparım.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 27 Cevabı

Okuduğunuz metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulunuz.

  • Metnin Konusu: Dostun önemi.
  • Metnin Ana Fikri: Dostların kıymetini bilin ve kimseyle kırgın kalmayın.
  • Metnin Yardımcı Fikirleri: İnsanlar sebebini bilmedikleri için kırgın kalmamalılar. Bunun yanında dosrluk gibi değerler maddi değerlerden daha önemlidir.

4. ETKİNLİK 

Hacivat dostluğun ipuçlarını verirken aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır. Hacivat’ın yerinde olsanız Karagöz’e hangi ipuçlarını verirdiniz?

Gökteki yıldızlara benzer, hava kararınca ilk onlar görülür.
Adına şarkılar yazılmıştır.
Son dönemde az bulunur olmuştur.
Seni tanımak isteyince ona bakarlar.
Nokta noktanı söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.
Sırrını taşır, içini dökersin.
Zor gününde yetişir, Hızır gibi yani…

  • Cevap:  En zor zamanında yanı başında kimi görürsün?
  • Aileden kan bağı olmamasına rağmen kardeşten de yakın olan kim vardır?

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 28 Cevabı

Aşağıdaki eylemlerden zaman bildirenleri saatin yanına, zaman bildirmeyenleri dilek kuyusunun yanına yazınız.
okuyor – yap – aldı – susmuş – gezmeli – çizer – baksa – soralım – konuşacak

  • Cevap:
  • DİLEK KUYUSU: yap, gezmeli, baksa, çizer, soralım
  • ZAMAN SAATİ: Okuyor, konuşacak, aldı, susmuş

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki eylemleri, belirtilen kiplerde çekimleyerek birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap

Dinle-

  • Şimdiki Zaman: O beni şimdi dinliyor.
  • Görülen Geçmiş Zaman: O beni dinliyordu.
  • Duyulan Geçmiş Zaman: O beni dinlemiş.
  • Gelecek Zaman: O beni dinleyecek.
  • Geniş Zaman: O beni dinler.

Anla-

  • Gereklilik Kipi: Anlamalı
  • Şart Kipi: Anlamalısın
  • İstek Kipi: Anlasa
  • Emir Kipi: Anla

7. ETKİNLİK 

“Dostluk” hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kısaca anlatınız. Konuşmanızda “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” ifadelerini kullanmaya dikkat ediniz.

  • CevapDostluk bir insanın başkasına kardeşiymiş gibi güvenmesi sevgi duymasıdır başka bir deyişle dostlar birbirleriyle çok yakınlardır her türlü sırlarını hiç düşünmeden birbirlerine verebilirler son olarak bazı dostluklarda küslük olabilir bu ise gayet normaldir.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 29 Cevabı

Aşağıdaki kavram havuzunda verilen kelimeleri kullanarak “dostluk” konulu bir hikâye yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için “atasözleri, deyimler ve özdeyişler” kullanınız.

sevgi saygı yardım etmek – cömertlik – para – zorda – iyilik – sadakat – kalmak- anlayış – göstermek – güven

  • CevapDostluğun binlerce tanımı vardır ve dostluk içinde pek çok öğe barındırır. Dostluk arkadaşlık, sevgi, paylaşmak, sadakat ve mutluluk demektir.Hayat tek renk bir tablo değildir. Bazen siyah, bazen beyaz, bazen gri, bazen de rengarenk olur. İşte hayatın bu her biri farklı olan zamanlarında her zaman bir dosta ihtiyaç duyarız. Dost, iyi günde neşemizi, kötü günde üzüntümüzü paylaşır. Gerçek dostlar, hem iyi hem kötü günde yanınızda olur. İyi günde herkes yanınızda olurken kötü günde yalnızca dostlarınız sizin elinizi tutar.Dostluk bir mum ışığıdır, önümüzü göremediğimizde yolumuzu aydınlatır. İyilik çeşmesidir dostlar. Sevgide cömerttirler, para konusunu ağızlarına bile almazlar. Sadakat dedin mi dostluk gelir aklıma.Dost olmak, sadece birlikte vakit geçirmek; gün içinde saatlerce konuşmak değildir. Dostluk iyi ve kötü günde birlikte olmaktır. Zor gününüzde yardımınıza koşacak bir dostunuz varsa çok şanslısınız demektir. Şimdi sarılın ona sımsıkı ve onu hiçbir zaman bırakmayın.çünkü dostu olmayan dünyanın renklerini kaybetmiş demektir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Âşık Veysel’in bir şiirini bulup ezberleyiniz.

  • Cevap

2. Âşık Veysel’in hayatı hakkında bir araştırma yapınız.

  • Cevap: 25 Ekim 1894 tarihinde Sivas’ın Şarkışla ilçesinde doğan Aşık Veysel Şatıroğlu, Türk halk ozanlarının son temsilcilerindendir. Şarkışla’nın Sivrialan köyünde doğan ünlü ozan, çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 7 yaşında iken geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle sol gözünü kaybeden Aşık Veysel, yaşadığı talihsiz bir kaza sebebiyle de sağ gözünü kaybetti.Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı. 21 Mart 1973 tarihinde akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Erdemler Sayfa 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 Dostluk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz. 

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
365
139
40
38
229
20
26