Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

Hediye Vakti

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 208, 209, 210, 211, 212  Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim  Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim Metni Cevapları 

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 209 Cevabı

Yaşam boyu spor nedir? Açıklayınız.

  • CevapSpor yapmak bir ihtiyaçtır. İnsanların sağlıklı bir hayata devam etmeleri için sağlıklı beslenmeleri ve spor yapmaları gerekir. Dengeli ve yeterli beslenmek ile düzenli spor yapmak insanların sağlıklarını korumalarında çok etkili olur. İnsanların sosyal ihtiyaçlarının artması ve farklılaşması sporun yapılamamasına neden olmaktadır.Bu nedenle yaşam boyu spor olarak insanların çocuk yaştan başlayarak yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerine kadar kitle sporu olarak şekilde spor faaliyetleri gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Her yaştaki insanların ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak devletin bir görevidir. Devlet bu görevini yaptığında vatandaşlar da spor yaparak sağlıklarını korumuş olurlar. Sağlıklı yaşamak insanlar için çok gereklidir.

Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlâklısını severim.” sözünden neler anlıyorsunuz?

  • CevapAtatürk, sözünde sporcunun zeki ve çevik olmasının yanı sıra ahlaklı toplumsal olarak değerleri taşıyacak kişi olması gerektiğini yorumluyor. Beden ve vücut sağlığı olabilir ancak örnek birisi, çevresindeki insanlara karşı davranışlarının önemini anlatmaktadır. Güzel ahlaka sahip olmak her şeyden önce gelmektedir.Atatürk’ün güzel ahlaklı sporcu istemesinin altında “bir kişi başarılı olabilir ancak ahlaki olarak değerlerini kaybettiğinde her şeyini kaybeder” anlamı yatmakta. Toplumsal olarak sevilen saygı duyulan biri herkes tarafından desteklenir. Sporcu olmak zeki olmak kişiyi yanlış yola sürüklememeli. Aksine değerlerine sahip çıkarak yola çıkmalıdır.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 210 Cevabı

Kuşak, paçavra, yazgı, sırnaşmak, sokulmak, sömestir” kelimelerini sözlük sırasına diziniz. Metnin bağlamından hareketle anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap

kuşak

paçavra

sırnaşmak

sokulmak

sömestir

yazgı

kuşak: Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğu

paçavra: Eskimiş bez veya kumaş parçası, çaput

sırnaşmak: Rahatsız etmek, sıkıntı vermek

sokulmak: Yanaşmak, yaklaşmak

sömestir: Yarıyıl

yazgı: Tanrı’nın uygun görmesi, Tanrı’nın isteği, kader, ezelî takdir, yazı, alın yazısı, hayat, mukadderat, takdiriilahi

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazarın çocukluğunun geçtiği dönemin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: İkinci Dünya Savaşı nedeniyle herkesin huzursuz olduğu, yokluk içinde bir dönemdir.

2. Yazar ve arkadaşları, çocukken oynadıkları topu nasıl yaparlarmış?

  • Cevap: Eski paçavraları iple sarıp yuvarlak haline getirerek yaparlarmış.

3. Futbol oynamayı çok seven yazar, okul ve futbol hayatı arasındaki dengeyi kurabilmiş midir? Neden?

  • Cevap: Kurabilmiştir. Çünkü sorumluluklarının bilincinde bir öğrencidir.

4. Yazarın meslek seçimi ile ilgili kafasının karışık olmasının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Derslerinin iyi olmasından dolayı eğitimine devam edeceğine olan inancı ve futbola olan ilgisi nedeniyle kafası karışıktır.

5. Metnin kahramanı Adana Erkek Lisesinde kimlerle, neden arkadaş olmak istiyor?

  • Cevap: Futbol konusunda onlardan öğreneceği çok şey olduğuna inandığı için onlarla arkadaş olmak istiyor.

6. Futbolcu olmayı hayal eden yazar, niçin mimar olmuştur?

  • Cevap: Okuldaki arkadaşlarına uyup derslerini boş verdiği, bunun sonucunda karnesi zayıflarla dolu olmasından dolayı bütün sömestiri evde geçirmesi. Böylece futbol takımından atılması. Futbol ile ilgisi kesilince de bütün vaktini derslerine ayırıp mimar olmuştur.

7. Çocukluğunuzda hangi oyunları oynardınız? Anlatınız.

  • Cevap: Çocukluğumda yakan top oyununu oynardım. Bu oyun, bir takım oyunudur ve havası inmiş yumuşak bir topla en iyi şekilde oynanır. Önce iki kişi karşı karşıya geçip ayaklarını tek tek adımlaştırarak alışırlar. Ayağını rakibin ayağının üzerine getiren kişi, ilk olarak oyuncu seçme hakkı kazanır. Bu kişilerin sırasıyla oyuncuları seçmesiyle takımlar belirlenir. Her takımda bir kişi de voleybol alanına benzeye oyun sahasının dış kısımlarına giden topu tutmak veya saha içinde rakip takım oyuncularını vurmakla görevlendirilir.Şekilde de görüldüğü gibi asıl takım oyuncuları kendi alanlarına yerleşir. Oyunun amacı karşı takım oyuncularına topu vurarak, onları oyundan çıkarmaktır. Aradaki takımdan biri düşürmeden ve vurulmadan topu yakalarsa, atak sırası onlara geçer. Etkili atak yapabilmek için bir takım rakip takımdan birine topu vurmayı amaçlamadan havadan ya da yerden topu dıştaki oyuncusuna gönderebilir. Karşı takımın tüm oyuncularını oyundan çıkaran takım, maçın galibidir.

8. Çevrenizde sizin de geleceğinizi yönlendiren, sizi etkileyen, örnek aldığınız kişi ya da kişiler kimlerdir? Nedenleriyle anlatınız.

  • Cevap: Ben arkadaşımın abisini örnek alıyorum. Arkadaşımın abisi şu an Tıp fakültesinde okuyor. Okulu bitirdikten sonra doktor olacak. Şimdiden herkes kendisine saygı duyuyor. Çünkü insanlığa faydalı bir meslek icra edecek. Ben de bu şekilde toplumda saygı duyulan bir meslek sahibi olmak istiyorum. 

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 211 Cevabı

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyerek yazınız.

  • Cevap:

Metnin Konusu: Çocukluğundan beri futbolcu olmak isteyen birinin hikayesi

Metnin Ana Fikri: Hedeflerimiz için çıktığımız yolda yaptığımız tek bir yanlış hareket bile, hedeflerimize ulaşmada bize engel olabilir.

4. ETKİNLİK 

a) Aşağıda, dilimizde kullanılan bazı yabancı kelimelerin Türkçe karşılıkları verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarının nasıl, türetildiğini arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanmaya özen gösteriniz.

  • Antrenör: Çalıştırıcı
  • Diyabet: Şeker hastalığı
  • Fizyoterapi: Fizik tedavi
  • Defans: Savunma
  •  Check-up: Tam bakım
  • Start: Başlama, çıkış

b) Aşağıda, dilimize geçmiş yabancı kelimeler verilmiştir. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını TDK’nin “Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu”ndan yararlanarak bulunuz. Kelimelerin Türkçe karşılıklarını kullanarak sağlık veya spor konulu bir paragraf yazınız.

Skor: Sonuç
Stres:  Ruhsal gerilim
Efor: Çaba, güç
Antrenman: Alıştırma
Konsantrasyon: Dikkat toplaşımı
Operasyon: Harekât
Terapi: Tedavi
Finiş: Bitiş, son
Santra: Başlama vuruşu

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 212 Cevabı

Hazırladığınız sunudan hareketle kendinizi tanıtan ve yeteneklerinizin ortaya çıkması için neler yapmanız gerektiğiyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

  • Cevap: Ben spora ve basketbola ilgi duyuyorum. Basketbol alanında ise kendimi geliştirmek için kurslara katılıyorum. Basketbola bir ilgimin ve yeteneğimin olduğunu biliyordum. Arkadaşlarla basketbol oynarken bana her zaman çok yetenekli olduğumu ve basketbolu iyi oynadığımı söylerlerdi. Ben de bu spor dalında kendimi geliştirmek için elimden geleni yapıyorum. 

6. ETKİNLİK 

Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde geçen öznel ve nesnel yargıları tespit ederek yazınız.

Öznel Yargılar:

  • Dünya Savaşı ne demektir, nereden bileceksiniz.
  • İlk ve ortaokulda notlarım hep pekiyi olduğu için artık yazgım belli olmuştu.
  • Futbolcu olmaya karar verdiğime göre onlardan öğreneceğim çok şey var demekti.
  • Demek yazgımda yokmuş.

Nesnel Yargılar:

  • Bizim kuşağın çocukluğu İkinci Dünya Savaşı yıllarına rastlar.
  • Ben dört yaşındayken savaş çıkmıştı.
  • Sonra da çift kaleyi kurardık mahalle aralarında, iki takıma bölünürdük, maç yapardık.
  • Çevremdeki herkes “Sen okursun, okursun.” diyordu çünkü.

7. ETKİNLİK 

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde anlatım kimin ağzından yapılmıştır? Metindeki ilgili bölümlere atıflar yaparak açıklayınız.

  • Cevap: Anlatım birinci kişi ağzından yapılmıştır. Yazar kendi başından geçenleri yine kendisi anlatmaktadır. “Sonra da çift kaleyi kurardık mahalle aralarında, iki takıma bölünürdük, maç yapardık.” gibi cümlelerden bunu anlıyoruz.

8. ETKİNLİK 

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninden ek fiilin kullanıldığı isimleri bularak birer cümlede kullanınız.

  • Cevap

• sınıftaydım

Cümle: Babam emekli olduğunda ben beşinci sınıftaydım.

• öğrenciydim

Cümle: İlkokuldayken içine kapanık, utangaç bir öğrenciydim.

• kararlıydım

Cümle: Dersimi bitirmeden oyun oynamamaya kararlıydım.

• yokmuş

Cümle: Dolapta yiyecek hiçbir şey yokmuş.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 213 Cevabı

Geleceğe dair hayallerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazınızda geçiş ve bağlantı ifadelerinden (oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak) uygun olanları kullanınız.

  • CevapHer insanın gelecek için birçok hayali vardır. Şu yeryüzünde hayal kurmayan bir insan neredeyse yoktur. İnsanların geleceğini, kurmuş olduğu hayaller yönlendirir. İnsanlar istekleri, amaçları ve hayalini kurduğu zamanları gelecek insana getirecek mi diye hep merak eder durur. Her insan mücadele verdiği bu hayatta her zaman güzel bir gelecek hayalini kurar. İnsanlar hayatlarının çoğu döneminde mutluluk ile ilgili hayallere sahiptir. İnsanın en temel amacı bu dünyadaki ihtiyaçlarını ve isteklerini temin etmektir. Ancak bu ihtiyaçların ve isteklerin yerine gelmesi için insanlarım azim ile hareket etmeleri gerekmektedir. Ancak bu şekilde insanlar güzel bir geleceğe sahip olabilir. Hayalleri, istekleri ve amaçları olmayan insanlar gelecekten pek umutlu olmaz ve bir şey de beklemezler. Bundan dolayı kendilerini geliştirme ya da elde ettikleri  başarılar pek mümkün olmayabilir. İnsanlar genel olarak iyi bir işte çalışmak, çalıştığı bu işte başarı elde etmek ve bir an önce aile kurmak isterler. Bu isteklerin gerçekleştiği  anda kendilerini mutlu ve huzurlu olarak hayal ederler. Bu yüzden insanlar kendilerine bir hedef koyarak o hedefe ulaşmak için gayret gösterirler. Sarf edilen çabaların karşılığını almak insana büyük bir güç verir. Ancak her insanın isteklerinin gerçekleşeceğine ilk başta inanması gerekir. Bundan dolayı kararlı ve düşünceli olmak önemlidir. Hayatın her zaman insanlara güzel şeyler getirmeyeceği de göz öününde bulundurarak pes edilmeden yola devam edilmesi gerekir.İnsanların hayal kurmaktan çekinmemeleri ve hayallerini gerçekleştirmek için ellerinden gelen ne ise yapmaları gerekmektedir. Güzel bir mücadele neticesinde elde edilen başarılar insanların hayatına her daim renk katar.

Gelecek Derse Hazırlık

Herhangi bir spor dalı seçerek bu spor dalı ile ilgili araştırmalar yapınız. Araştırmalarınız sırasında yararlandığınız kaynakları not alınız.

  • Cevap: Spor dalını seçtik ve bu spor dalıyla ilgili araştırma sonucumuz:

Topu yerden 3.05 metre yükseklikteki bir çemberden geçirmeye çalışan beşer kişilik takımların elle oynadıkları oyun. Basketbol, aslen Kanadalı olan ve 39 yılını Amerika’da spor öğretmenliği yaparak geçiren Dr. James Naismith tarafından bulundu. İlk basketbol maçı 20 Ocak 1892 günü Springfield YMCA dershanesinde spor salonunda oynandı. Naismith oyunun esaslarını 13 ana maddede topladı. Ülke içindeki işbirliği ile bu oyun iki yıl içinde tüm Amerika’ya yayıldı. Amerikanlı askerler birinci dünya savaşın sırasında basketbol un Avrupa’ya yayılmasında büyük rol oynadılar.

  1. Basketbolda takımlar beş kişiden oluşur.
  2. Hücum zamanı 24 sn olarak belirlenmiştir.
  3. İki devreli karşılaşma yapılır, her devre  periyod adı verilen iki çeyrekten meydana gelir.
  4. Avrupa liglerinde her çeyrek 10 dk, NBA de ise 12 dk olarak belirlenmiştir.
  5. Süre bitiminde beraberlik söz konusu ise 5 dk uzatma oynanır.
  6. Avrupa liglerinde her oyuncu 5 faul , NBA de ise 6 faul yapabilir.
  7. Hücum sırası kendinde olan takım kendi sahasını 8 sn içinde terk etmek zorundadır.
  8. Hücum bölgesine geçiş yapan  takımlar, kendi yarı sahalarına top gönderemez. Bu duruma geri pas denir ve top rakip takıma verilir.
  9. Her takım ilk 3 periyotta ve uzatma periyodunda ikişer dakikalık 1 mola hakkına sahiptir, 4. periyot olan  son periyotta ise mola hakkı 2’dir,
  10. Her takımın dilediği kadar oyuncu değiştirebilir.

Basketbol Oyun Kuralları Madde Madde Kısaca Bilgi verdik.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 208, 209, 210, 211, 212  Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim  Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
12
3
1
2
13
0
0

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!