Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

İki Tekerlekli Özgürlük Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 204, 205, 206, 207  İki Tekerlekli Özgürlük Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İki Tekerlekli Özgürlük Metni Cevapları 

Sporun, insan sağlığı için (fiziksel/psikolojik) önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap

Spor İnsanın Fiziksel Yapısını Nasıl Etkiler?
Düzenli yapılan spor;
– Doğru ve yeterli solunum sağlar. Bu sayede kan tarafından beyne ve tüm organlara yeterli oksijen taşınır.
– Terleme vasıtasıyla vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
– El-ayakların orantılı, doğru kullanılmasını sağlar.İnsana dik bir duruş temin ederek, hareketlerine esneklik ve zarafet kazandırır.
– Arzu edilen vücut ağırlığının korunmasına yardım eder.
– Kan şekerini düşürür, kan basıncını (tansiyonu) azaltır.
– Kalp kasını kuvvetlendirir.

Spor İnsanın Psikolojik Yapısını Nasıl Etkiler?
– Spor, stresi azaltır, psikolojik rahatlama sağlar.
– Spor, dikkat ve konsantrasyon gelişimine katkıda bulunur.
– Spor yapan insan kendini zinde ve sağlıklı hisseder.
– Spor insana mutluluk verir ve daha iyi hissetmesini sağlar.
– Spor yapan insanlar kendini daha kolay ifade eder.
– Sporcular zor hastalanır, çabuk iyileşirler ve doğa şartlarına dayanıklıdırlar .
– Spor, bel fıtığı v.b. fiziki rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.

İlginizi çeken spor dalları nelerdir? Nedenleriyle birlikte anlatınız.

  • Cevap: Tercih edebileceğimiz pek çok spor dalı var ve her biri hem fiziksel hem de psikolojik anlamda pek çok fayda sağlamaktadır. Ancak bu spor dalları içerisinde en çok sevdiğim spor dalları tenis ve voleybol. Her ikisi de çok sağlıklı ve eğlenceli birer spor aktivitesi. Bu sporları sık sık tercih etmemin en önemli sebeplerinden biri de her açıdan sağlıklı bir birey olmak istememdir. Örneğin en çok sevdiğim spor dalı olan tenisin pek çok faydası mevcut.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 204 Cevabı

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamlarıyla eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.

  • Cevap

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 205 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazarın metnin başlığını “İki Tekerlekli Özgürlük” koymasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Metnin içeriğinin bisiklet ile ilgili olduğu için.

2. Bisiklet kullanmak bazıları için neden vazgeçilmez yaz etkinliklerinin başında gelir?

  • Cevap: Bisiklet sürmenin mevsim koşullarına uygun olması, kullanımı kolay olması, bisiklet ile her yere kolaylıkla girilip çıkılabilmesi.

3. Metinde geçen “… teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin çevreyle dost ulaşım aracı unvanı hâlâ bisiklete ait.” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Her teknolojik alet, kullandığı yakıt ya da harcadığı enerji ile dolaylı olarak çevreye zarar vermektedir. Fakat bisiklet kullanmanın çevreye hiçbir zararı yoktur. Bu nedenle bisiklet çevreyle dost bir ulaşım aracıdır.

4. Yaşam alanlarımıza sahip çıkmak ve yaşlı dünyamızın yükünü hafifletmek için sizce neler yapılabilir?

  • Cevap: Daha fazla bisiklet kullanmalı, toplu ulaşım araçlarını kullanmalı, ormanları korumalı, doğaya zarar veren tüm ürünleri kullanmamalı.

5. Bisiklet dışında çevreye dost ulaşım araçları hangileridir?

  • Cevap: At arabası, motorsuz scooter, tornet (üç tekerlekli tahtadan yapılma araba), sandal, fayton, yelkenli gemiler.

6. Bisiklet kullanımını yaşam kültürü hâline dönüştürebilmiş olmanın belirtileri neler olabilir?

  • Cevap: Spor, kısa mesafe ulaşım, gezi gibi aktivitelerde bisikleti tercih etmek.

7. Yaşadığınız şehirde yetkili bir kişi olsaydınız bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için neler yapmak isterdiniz? Anlatınız.

  • Cevap: Belirli yerlerde bisiklet durakları olur ve insanlar bu bisikletler ile istediği yere gidip diğer bisiklet durağına bisikleti bırakırdı.O durakta ihtiyacı olan ise o bisikleti alıp o da gideceği yerdeki bisiklet durağına bırakırdı.Bisiklet ulaşım yolu yapardım.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle ilgili bir konuşma yapınız.

• ruh sağlığı
• nefes kontrolü
• beden sağlığı
• beslenme
• egzersiz
• gelişim
• enerji
• direnç
• spor

  • CevapSpor yapmak insanların ruh sağlıklarını, beden sağlıklarını korumada önemli bir rol oynamaktadır.Spor yapan insanlar nefes kontrolünü daha iyi yapmaktadır.Spor yapmaya egzersizle başlamak daha iyi olur.Düzenli ve dengeli beslenme spor yapanlar için oldukça önemlidir.Spor yapan insanlar yapmayanlara oranla daha dinç ve enerjik olurlar.

4. ETKİNLİK 

a) Aşağıda verilen rota örneğini ve rotaya ait tabloyu inceleyiniz.

  • Cevap: “Sabah saat 08.00’de bisikletimle evden çıktım. 300 metre gittikten sonra bahçeli evin arkasından geçip sola döndüm. 450 metre daha giderek marketin önüne geldim. Marketi geçip 250 metre daha giderek okulun önüne ulaştım. Okuldan çıktıktan sonra sağa dönerek 470 metre daha ilerleyerek köprüden geçtim. Köprüden sonra 530 metre daha giderek kütüphaneye ulaştım.”
Uğrak Noktaları Mesafeler
Ev – Bahçeli Ev 300 m
Bahçeli Ev – Market 450 m
Market – Okul 250 m
Okul – Köprü 470 m
Köprü – Kütüphane 530 m

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 206 Cevabı

b. İncelediğiniz örnekten hareketle günlük hayatta kullandığınız bir rotayı yazınız. Rotanızda yer alan uğrak yerlerini ve bu yerler arasındaki tahmini mesafeyi tabloya yerleştiriniz.

5. ETKİNLİK 

Aşağıda “İki Tekerlekli Özgürlük” metninden bir bölüm verilmiştir. Verilen bölümde yer alan basit zamanlı fiilleri bulup ek fiil yardımıyla birleşik zamanlı fiillere çeviriniz.

  • CevapİKİ TEKERLEKLİ ÖZGÜRLÜK
    Bisiklet kullanmak, bazılarımız için favori yaz etkinliklerinin başında geliyor. Bol bol yüzmeli tatilleri saymıyoruz tabii; hoş bazılarımız tatilde de bisikletsiz yapamayanlardanız ama konumuz bu kez şehirde bisiklet keyfi. Belki Avrupa kentleri gibi bisiklet şehirlerimiz yok ama ülkemizde de her geçen gün daha çok insan iki teker üstünde yola çıkmaya başladı. Bisikleti ara sıra takıldığımız bir hobi olmaktan çıkarıp bir ulaşım aracı olarak benimsemeye başlıyoruz yavaş yavaş.
    Yaşadığımız şehirlerdeki bisiklet parkurlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bisiklet festivallerimizin sayısı da öyle. Dileğimiz bu çevre ve sağlık dostu aracı günlük hayatımızın vazgeçilmezi hâline getirebileceğimiz günleri de görmek. Hem sevdiğimiz kentlerin yükü hafifler belki hem de onlarla birlikte biz de biraz olsun nefes almış oluruz deyip sizi bir başlangıç rehberi niteliğindeki mini dosyamızla baş başa bırakıyoruz… Şimdiden pedalınıza kuvvet!
  • geliyor
  • saymıyoruz
  • başladı
  • başlıyoruz
  • artıyor
  • hafifler
  • almış
  • oluruz
  • bırakıyoruz
  • geliyordu
  • saymıyorduk
  • başlamıştı
  • başlıyorduk
  • artıyormuş
  • hafiflerdi
  • almıştır
  • olurduk
  • bırakıyormuşuz

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 207 Cevabı

Aşağıdaki tamamlanmamış cümleleri, karşılarında verilen anlam özelliklerini ifade edecek şekilde ek fiillerle tamamlayınız.

  • Cevap

Yeğenimi görmeye gitmişmiş. Küçümseme
Ecem ile birlikte ders çalışacaktık. Gerçekleşmemiş niyet
Akşam eve erken gelmiştir. Olasılık
Her sabah yürüyüş yapardı. Terk edilmiş alışkanlık

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki haber metnini inceleyiniz. Siz de herhangi bir spor etkinliği ile ilgili haber metni oluşturarak verilen boşluğa yazınız.

  • Cevap: TFF’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen “Türkiye Futbolcularını Arıyor” yarışmaları ile 5 ila 7 yaş arası 123 yetenekli çocuk futbol okullarına girmeyi hak etti.

Gelecek Derse Hazırlık

Kendinizi tanıtan ve yeteneklerinizin ortaya çıkması için neler yapmanız gerektiğini anlatan bir sunu hazırlayınız.

  • CevapHayatımız boyunca eğitimimiz için çabalarız. Hep en iyi yerlere gelmek isteriz. Her bireyin farklı yetenekleri ve becerileri vardır. Bu yeteneklerini geliştirmek kişinin kendi elindedir. Yeteneklere örnek olarak; tasarımcı, (moda, grafik,) , el sanatları (takı, ) mimar  gibi meslek gruplarının sahip olunabilmesi içinde kişide bir beceri olması gerekir.Örneğin bir tasarımcı olmak istiyorsanız güzel sanatlar fakültesi, okuyabilir ya da tasarımla alakalı kurslara giderek kendinizi geliştirebilirsiniz. Bu alanda da oldukça senek vardır. Moda tasarımcısı olup, kıyafet tasarlayabilir ve kendi butiğinizi açabilirsiniz. Grafik tasarımcı olarak, çizimler yapıp insanlara davetiyeden süs eşyalarına kadar her şeyi yapabilir ve bunları satabilirsiniz. Her kişinin yeteneği olmayabilir. Mesela el sanatları grubunda takı tasarımları yapmak oldukça zahmetli ve yetenek isteyen bir iştir. Bu alanda da gerekli kurslara giderek, bir belge alınabilir ve kendi takılarımızı tasarlayıp satabiliriz.  Son zamanların en popüler mesleklerinden biri olan moda tasarımcılığıdır. Özel çizim programlarıyla model kıyafeti tasarlayıp dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle kişiye özel tasarımlarda çok fazla fayda sağlamaktadır.Yeteneklerin ortaya çıkması kişiye bağlıdır. Kendisi keşfettiği anda o alanda ilerlemelidir. Çünkü; birey sevdiği ve yapabildiği işte mutludur. Elbette bu alanda bu şekilde başarılı olur. Doğru araştırmalar ve ilerlemeler ile sevilen alanda başarılı olunabilir.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 204, 205, 206, 207  İki Tekerlekli Özgürlük Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

Bir Yorum

  1. muhteşem ama bazıı sorular çoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooook uzun

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close