Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

İnsanlarla Geçinme Sanatı Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 İnsanlarla Geçinme Sanatı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İnsanlarla Geçinme Sanatı Metni Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 78 Cevabı

1. Çevrenizdeki insanlarla iletişim kurarken nelere dikkat edersiniz?

  • CevapToplumda insanların birlik ve beraberlik içinde olması ve ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için iletişim önemli bir kanaldır. İnsanlarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. İnsanlarla iletişim kurarken, samimi olmaya, dürüst olmaya, saygılı olmaya ve yalan konuşmamaya dikkat etmek gerekir. 

2. Bir insanı dış görünüşüne göre değerlendirmek doğru mudur? Neden?

  • Cevap:  Toplumda farklı insanların bir arada yaşaması için bazı dini ve milli değerlerin korunması gerekir. İnsanlara adaletli, hoşgörülü, dürüst davranmak gerekir. Ayrıca özgürlüklere karşı da saygı duymak gerekir.

    Bir insanı dış görünüşüne göre değerlendirmek doğru değildir. Çünkü hiçbir insan göründüğü gibi değildir. İnsanların kalbinden ve aklından geçeni kimse bilemez.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 80 Cevabı

Aşağıda metinden alınmış bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerden ve ipuçlarından hareketle kelimeleri bulunuz.

İlişkilerimizde kalp kırıyor, dozu kaçırıyorsak kendi kendimizel problemimizin olduğunu biraz düşünürsek bulabiliriz.
Başarı formülünün en önemli bileşeni insanlarla iyi geçinmeyi bilmektir.
Ne çok uzak ne de çok yakın olmayan tavrımızla bu tür kişileridi are etmeye çalışmak en doğrusu olsa gerektir.
“Onunla geçinemiyorum, çünkü o şöyle şöyle…” dediğimizde onun karşısında âcizliğimizi itiraf etmiş oluruz.
Marifet çevremizdeki diğer insanlarla geçinebilmektir.
Bir başka husus da kavgacı tutumdan uzak olup anlaşmacı bir tutum sahibi olmaktır.
İnsanın eşref-i mahlukat olarak yaratılmış olması geçinebilmek için güzel bir sebeptir.

**********

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 81 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili deyimlerin anlamlarını, metindeki bağlamlarından hareketle yazınız. Deyimleri birer cümlede kullanınız.

  • İlişkilerimizde kalp kırıyor, dozu kaçırıyorsak kendi kendimizle problemimiz olduğunu biraz düşünürsek bulabiliriz.Anlamı: Birini çok üzecek bir davranışta bulunmak, gücendirmek
    Cümlem: Ben düşünce herkesin gülmesine aldırmadım ama en iyi arkadaşımın gülmesi kalbimi kırdı.Anlamı: Ölçüyü aşmak, aşırı gitmek
    Cümlem: Cep telefonuyla vakit geçirmenin dozunu kaçırınca ailesi telefonu elinden alıp telefonla oynamasını yasakladı.Bizi can kulağı ile dinleyenlere karşı hep güzel duygular beslemiş ve onların yanındayken rahatladığımızı hissetmişizdir.Anlamı: Kendini vererek, büyük bir dikkatle dinlemek.
    Cümlem: Derste anlatılanları can kulağıyla dinlemelisin.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Yazara göre insanlarla geçinebilmek neyin göstergesidir?

  • Cevap: Kendimizle iyi geçindiğimizin ve kendimizle barışık olduğumuzun bir göstergesidir

2. Yazara göre “kendimizle barışık olduğumuzun göstergesi” nedir? Siz, kendinizle barışık olduğunuzu düşünüyor musunuz?

  • Cevap: İnsanlarla geçinebilmektir.

3. “İstediğimi yapar, istediğimi söyler, istediğim gibi davranırım.” diyen kişilere bu davranışlarının yanlış olduğunu nasıl anlatırsınız?

  • Cevap: Onlara yaptıkları davranışların sonuçlarını gösterecek örnekler veririm. Daha önce bu şekilde davrananlar varsa onların hayatlarından kötü kesitler sunarım.

4. Sizce çevremizdeki bütün insanlarla geçinebilmek mümkün müdür?

  • Cevap: Mümkündür. Kişilere toplumdaki rolleri dışında her birinin birer insan olduğunu düşünerek davranırsak herkesle geçinmemiz mümkündür.

5. Metne göre insanlarla geçinebilmenin yolları nelerdir? Sıralayınız.

  • Cevap:  Kendimizle barışık olmak.
    – İyi bir dinleyici olmak.
    – Bencil olmamak.
    – Herkesin bir şekilde önemli olduğunun farkına varmak.
    – Karşımızdaki kişiye önem verdiğimizi göstermek, değerli olduğunu farkettirmek.
    – Kavgacı tutumdan uzak durmak.
    – İnsanların duygularını anlamaya çalışmak, onlarla empati kurabilmek.

6. Her yolu denemenize rağmen geçinemediğiniz bir insandan uzaklaşır mısınız yoksa yeni yollar denemeye devam eder misiniz? Neden?

  • Cevap: Onunla sonuna kadar uzlaşmaya çalışırım. Baktım ki olmuyor ondan sonrası için çok da fazla elimden bir şey gelmez. 

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap

  • Metnin Konusu: İnsanlarla geçinebilmekMetnin Ana Fikri: İnsanlarla geçinebilmenin yolu, iyi bir dinleyici olmak, insanlara önem vermek, kavgacı tutumdan uzak durmak, ön yargılardan uzak durmak ve empati ile yaklaşabilmekten geçer.

b) Siz olsanız metne nasıl bir başlık bulurdunuz?

  • Cevap: İnsanlarla Geçinmenin Formulü

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 82 Cevabı

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) “İnsanlarla Geçinme Sanatı” metninde geçen koşul anlamına sahip aşağıdaki cümleleri inceleyiniz.

Kendi kendimizle problemimizin olduğunu biraz düşünürsek bulabiliriz.

Karşımızdakini, “Ben ailem için, çalıştığım iş yeri için, bu ülke için önemli ve gerekliyim.” şeklinde düşündürebiliyorsak o kişiyle aramızdaki alıcı-vericiler açık olacağı için onlarla geçinmemiz daha kolay olur.

“Affedersiniz, dalgınlığıma gelmiş, yardım edebilirim…” dersek ortaya çıkan tablo çok farklı
olacaktır.

b) Aşağıdaki metni okuyup koşul anlamı içeren cümleleri boşluklara yazınız.

  • Cevap• Onun için insan kimlerle ahbaplık etmek istiyorsa onların misafirliğine gitmeli, ahbaplık etmek istemediklerinin de misafirliklerini kabul etmemeli ki samimiyet dışı bir misafirlik oyununun can sıkıcı neticelerine maruz kalmasın.• Fakat şayet bu geliş, elbisenizi görmek, evinizin içini görmek, hâlinizi, tavrınızı süzmek içinse bir zaman mukaddes sayılmış olan misafirlik bu olmadığı için, böyle bir misafiri sevmemenizde hiçbir mahzur yoktur.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

(…) “Onunla geçinemiyorum çünkü o şöyle şöyle…” dediğimizde onun karşısında âcizliğimizi itiraf etmiş oluruz. Güzel huylu insanlarla herkes geçinir. Marifet çevremizdeki diğer insanlarla geçinebilmektir. İnsanları tanımaya çalışmak onlarla geçinmeyi kolaylaştırır. Etrafımızdaki herkesle dost olmak zorunda değiliz fakat bir şekilde geçinmek zorundayız. Geçinilmesi zor insanları da idare etmesini bilmek gerekir. Ne çok uzak ne de çok yakın olan tavrımızla bu tür kişileri idare etmeye çalışmak en doğrusu olsa gerektir.

a) Metinde geçen yukarıdaki paragrafta yazarın insanlarla geçinmek için önerileri nelerdir?

  • Cevap: Güzel huylu olmak, insanları tanımaya çalışmak, geçinilmesi zor insanları da idare etmesini bilmek.

b) Siz de yazarın bu düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Çünkü, insanlarla geçinmek için yazarın tavsiyeleri yerinde tavsiyelerdir.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 83 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde zaman anlamı taşıyan kelime ve kelime gruplarını belirleyerek kutucuklara yazınız.

  • Cevap

Her zaman ölçülü hareket etmek durumundayız. her zaman

Sabahleyin karşılaştığımız birine “Günaydın.” diyor muyuz? sabahleyin

Kişisel gelişimle ilgili kitapları geçen yıl okumuştum. geçen yıl

İnsanlar bahar aylarında daha mutlu oluyor. bahar aylarında

Sanatçı lise yıllarında uluslararası bir yarışmaya katılmış. lise yıllarında

Çoğu zaman en büyük pişmanlıklarımız dilimizle söylediklerimizden kaynaklanır. çoğu zaman

“İletişim” konulu konferansa iki gün sonra gideceğiz. iki gün sonra

1988-1998 yılları arasında üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştım. 1988-1998 yılları arasında

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki zarfları cümlelerdeki uygun boşluklara yazınız.

dün sonbahar şimdi haftaya zamanlar akşam her sabah yarın

  • Cevap

1. Onunla her sabah otobüste karşılaşırız.
2. Adana’dan dün gelmemize rağmen yarın da Mersin’e gideceğiz.
3. Gezip gördüğün yerleri şimdi bize anlat bakalım.
4. Ünlü müzisyen haftaya İstanbul’a konser vermeye gelecek.
5. Sonbahar geldiğinde ağaçlarda yapraklar sararmaya başlar.
6. Bizim evin yerinde bir zamanlar yazlık sinema varmış.
7. Akşam sahilde rüzgâr hafif hafif esiyordu.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 84 Cevabı

Yandaki karikatürü inceleyiniz, İncelediğiniz karikatürden hareketle “yaşama ve olaylara bakış açısı” konusundaki duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Bunu yaparken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan faydalanınız.

a) Yaşamdaki kırmızı çizgiler (sınır koymak) ne anlama gelmektedir? Sizin kırmızı çizgileriniz nelerdir?

  • Cevap: Yaşamımızda asla taviz veremeyeceğimiz bazı davranışlarımız kırmızı çizgilerimizdir.

b) İki kalemden biri çizerken diğerinin silmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: Hayatını renkli yaşayanların hayatta iyi şeyler yaptıklarını, hayata karamsar bakan kişilerin ise iyi şeyleri sürekli bozmaya çalışması.

c) Yaşanan olayları sadece “siyah ya da beyaz” olarak görmek ne kadar doğrudur?

  • Cevap: Doğru değildir. Olaylara her açıdan bakabilmeyi bilmek gerekir. Bir olayı doğru ya da yanlış olarak kesin bir şekilde değerlendirmek doğru değildir. Olayları değerlendirirken tüm süreci, sebep sonuçları da göz önünde bulundurmak gerekir.

10. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki paragraftan hareketle “insanlarla geçinme sanatı” üzerine kısa bir yazı yazınız.

  • Cevap

Geçinmek Zor Değil

İnsanlarla geçinmek, göründüğü gibi zor değildir. Şöyle düşünelim; Yanlışlıkla çarpıp elindeki dosyaları düşürmesine sebep olduğumuz öfkeli biri, “Kör müsün kardeşim?..” dediğinde biz, “Affedersiniz, dalgınlığıma gelmiş, yardım edebilirim…” dersek ne kaybederiz? Tabi ki de hiçbir şey. Aksine bu sözlerimizden dolayı, dosyalarını düşürdüğümüz kişinin siniri yatışır. Böylece iyi geçinmek konusunda ciddi mesafeler kat edilir.

İnsanlarla geçinmek için, kendimizle geçinmesini bilmeliyiz. Bizlere nasıl yaklaşılmasını istiyorsak, başkalarına da öylece davranmalıyız. Ayrıca, insanların haklarına saygı duymalı, hoşgörülü olmalıyız. Aksi takdirde insanlarla geçinme konusunda sıkıntılar yaşar, iyi ilişkiler kuramayız.

*********

Yanlışlıkla çarpıp elindeki dosyaları düşürmesine sebep olduğumuz öfkeli biri, “Kör müsün kardeşim?..” dediğinde biz, “Affedersiniz, dalgınlığıma gelmiş, yardım edebilirim…” dersek ortaya çıkan tablo çok farklı olacaktır. Uzlaşmacı bir tutum sahibi olmak kadar güzel konuşmasını bilmek de insanlarla geçinmekte önemli bir husustur.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84 İnsanlarla Geçinme Sanatı Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
256
296
37
41
118
21
23

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!