Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Erdemler Sayfa 112, 113, 114, 115, 116, 117  Kaplumbağayla İki Ördek Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Kaplumbağayla İki Ördek Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 112 Cevabı

• Hata yapmayan insan olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Hata yapmamış insan hiçbir şey denememiş bir kişidir. Hata insana özgüdür, biz yaşadığımız sürece bazı hatalar yapabiliriz önemli olan bu hataları bilerek ve isteyerek yapmamamızdır. 

• Hayallerinizi gerçekleştirmek için neler yaparsınız? Anlatınız.

  • Cevap: Hayallerimi gerçekleştirmek için öncelikle çok çalışırım. Hayalime ulaşabilmek için çok emek veririm. 

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 114 Cevabı

a) Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen deyimleri bularak altlarını çiziniz.

• Uzun uzun konuşmuşlar, tartışmışlar tasarıyı, sonunda da anlaşmaya varmışlar.

• Demesine demiş ama hiçbir şey söylemeden geçip gitse çok daha iyi edermiş.

• Öyle ya konuşmak için dişlerini aralayıp da sopayı bırakınca pat diye yere düşmüş ister istemez.

• Kendisine hayranlıkla bakan insanların ayakları dibinde can vermiş.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyiniz.

  • Cevap: Deyimler anlatımı daha etkileyici kılmıştır.

2. ETKİNLİK 

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kaplumbağa neler yapmak istiyormuş?

  • Cevap: Ülkeyi gezip görmek, dünyayı ve içindekileri daha iyi tanımak istiyormuş.

2. İki yaban ördeğinin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Güzel oldukları kadar da iyiliksever yaratıklarmış.

3. İki yaban ördeği, kaplumbağaya düşlerini gerçekleştirmesi için nasıl bir öneride bulunmuştur?

  • Cevap: Onu Amerika’ya kadar taşıma önerisinde bulunmuşlar.

4. Kaplumbağanın havada uçtuğunu görenler nasıl bir tepki vermiştir?

  • Cevap: Şaşkınlıktan parmaklarını ısırmışlar.

5. Yazarın okuyucuya vermek istediği mesaj nedir?

  • Cevap: İnsan nerede konuşacağını iyi bilmeli, gevezelik etmemelidir.

6. Kaplumbağanın iki yaban ördeğinin önerisini beğenmesinin nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Hayaline daha kolay yoldan ulaşabileceğini düşündüğü için beğenmiştir.

7. Hayal kurmanın sınırları var mıdır? Neden?

  • Cevap: Yoktur. Çünkü hayal dünyasında insanı sınırlandıran hiçbir şey yoktur.

8. Kaplumbağanın yerinde olsaydınız hayalinizi gerçekleştirmek için neler yapardınız?

  • Cevap: Kaplumbağanın yerinde olsaydım hayalimi gerçekleştirmek için daha çok çaba sarf ederdim. 

b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap

1. soru: Ördekler kaplumbağaya gerçekten iyilik mi yapmışlardır, kötülük mü?
2. soru: Kaplumbağayı uçarken görenlerin kaplumbağayı “Kaplumbağaların kraliçesi” olarak adlandırmalarının sebebi nedir?

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 115 Cevabı

Okuduğunuz metindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.

Gerçek Unsurlar: Kaplumbağa ve ördekler.
Kurgusal Unsurlar: Hayvanların konuşması, Yaban örneklerini düşünerek kaplumbağayı uçurmaları.

4. ETKİNLİK 

Aşağıda verilen söz sanatlarına “Kaplumbağayla İki Ördek” metninden örnekler bularak yazınız.

Kişileştirme
… bir zamanlar dünyamızda sürekli düş kuran bir kaplumbağa varmış.

Konuşturma
“Şu uçsuz bucaksız yolu görüyor musun?” demişler.

5. ETKİNLİK 

“Kaplumbağayla İki Ördek” metninden hareketle aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Olay
İki ördeğin bir kaplumbağayı dünyayı gezme isteği için yardım etmesi.

Mekan
Orman

Şahıs ve Varlık Kadrosu
İki yaban ördeği, kaplumbağa, insanlar.

Zaman
Bir zamanlar (geçmiş zaman)

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 116 Cevabı

“Önlemsizlik, gevezelik, övüngenlik, yararsız merak birbirlerine yakın akrabadır.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: İnsanlar bazı şeylerden zevk alırlar fakat bu şeyler insana mutlaka zarar verir. Önlem almamak, gevezelik etmek, sürekli övünmek, yararsız şeyleri merak etmek gibi eylemlerin ortak noktası, hepsinin sonunda insanların zarar görmesidir.

7. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden basit, türemiş ve birleşik fiillere örnekler (en az ikişer tane) bularak uygun kutulara yazınız.

Basit Fiiller: başlamış, istiyormuş
Türemiş Fiiller: havalanmış, aralayıp
Birleşik Fiiller: edebileceklerini, tanık olursun

8. ETKİNLİK 

Kitap kapağınızı tasarlarken defterinize aldığınız notlardan hareketle hangi iş ve işlem basamaklarını takip ettiğinizi anlatan bir metin yazınız.

  • Cevap: Kitap kapağı tasarlarken önce bir kitap kapağı nasıl olmalı konusunda küçük bir araştırma yaptım. Yaptığım araştırmalar doğrultusunda kitap kapağı olabilecek birkaç taslak hazırladım. Sonra bu taslakları kara kalem olarak tamamladım. Beğendiğim taslağı seçerek renkli hâle getirdim. Kitap kapağım hazır.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 117 Cevabı

“Dostluk” konulu bir fabl yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

  • Cevap

Minik bir köyde yaşayan; güvercin, tilki, kedi, köpek, keçi, tavuk gibi pek çok hayvandan oluşan bir arkadaş gurubu varmış. Bu arkadaşlar birbirlerine çok bağlılarmış, her gün buluşurlar, güler oynarlarmış. Kimin ne derdi varsa diğerleri ona yardım eder, koşup onun yanında olurlarmış.

Yine arkadaşların buluşacağı bir gün keçi, tavuğun evine gelmiş. Onu alıp buluşma yerine birlikte gitmek için. Ortalıkta tavuk görünmüyormuş ama keçi, tavuğun sahibinin konuşmalarına şahit olmuş. Tavuğun sahibi “Bugün akşama ziyafet var, şu tavuğu keseceğim, akşam yemeğim olacak.” diyormuş. Keçi çok telaşlanmış. “Arkadaşımı bu adama yediremem, derhal bir çözüm bulmalıyım” diye düşünmüş. Hemen diğer arkadaşlarına haber vermek için koşmuş, buluşma yerine gitmiş. Buluşma yerine köpek, kedi ve güvercin gelmiş. Grubun diğer üyeleri henüz gelmemişler. Keçi arkadaşlarına:

— Acilen tavuğu kurtarmalıyız, yoksa sahibi bu akşam onu yiyecek, demiş.

Bunu duyunca köpek ve kedi derhal tavuğun evine gitmeye karar vermişler. Güvercini de tembihlemişler:

— Sen burada bekle, gelen arkadaşlara haber ver, tavuğun evine gelsinler.

Hemen tavuğun evine giden arkadaşları etrafı kolaçan etmişler. Gizlice tavuğun kümesine gidip, “Biz buradayız seni kurtaracağız, merak etme.” demişler. Bunu duyan tavuk çok sevinmiş ve “Çok korkuyordum ama siz geldiniz ya artık korkmuyorum.” demiş. Bu sürede tüm arkadaşlar toplanmış evin etrafına, gizlenmişler.

Sonunda adam elinde bıçak ile evinden çıkmış. Kümese doğru gitmiş ve kümesin kapısını açmış. Tam o sırada kümesin kenarında saklanmış olan kedi ve köpek adamın üzerine atlamışlar. Kedi adamın yüzünü cırmalamış, köpek adamı ışırmış. Tilki durur mu hiç? Adamın tepesine atladığı gibi onu yere düşürmüş. Güvercin gagası ile adamın ayaklarını didiklemiş. Bu sırada keçi, kümesten çıkan tavuğu aldığı gibi kaçırmış oradan. Tavuğun kaçırıldığını, tehlikenin bittiğini gören güvercin arkadaşlarına “Tamam arkadaşlar, adamı bırakabiliriz, keçi ile tavuk gittiler.” demiş. Bunun üzerine adama zarar vermeyi bırakıp hepsi bahçeden çıkmış ve buluşma yerine gitmişler.

Hayvanların gitmesinin ardından, neye uğradığını şaşırarak ayağa kalkan adam, kümese bakmış ki tavuk falan yok. Adam hayvanların onu kurtarmaya geldiğini ve tavuğunu götürdüklerini anlamış. Aralarındaki bu dayanışmaya hayran kalmış.

Buluşma yerinde bir araya gelen arkadaşlar, teker teker tavuğa sarılmışlar. Tavuk o kadar duygulanmış ki, ağlamaya başlamış. “Sizi çok seviyorum dostlarım.” demiş. “Eğer siz beni kurtarmasaydınız, ben çoktan ölmüştüm. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum.” diyen tavuk, böyle arkadaşları olduğu için kendini çok şanslı hissetmiş. Bu olay arkadaşları daha da birleştirmiştir.

Dostlarımız, bizim seçtiğimiz kardeşlerimizdir. İyi zamanda ve zor durumda onlara elimizden gelen yardımı yapmamız gerekir.

Gelecek Derse Hazırlık

Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı yazınız.

  • Cevap: Küçükken babam her akşam işten geldikten sonra bize sıcak ekmek getirirdi. Eve getirdiği sıcak ekmekle birlikte soframıza oturur yemeğimizi yerdik. Babamın getirdiği ekmek o kadar lezzetlidir ki sofrada bir parça bile kalmaz. Sıcak ekmek benim unutamadığım anıdır. Çünkü babamın getirdiği o sıcak ekmek alın teriyle kazanılmış paranın karşılığıdır. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Erdemler Sayfa 112, 113, 114, 115, 116, 117  Kaplumbağayla İki Ördek Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
180
46
14
20
69
17
30

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!