Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Karadut Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Duygular Sayfa 28, 29, 30, 31, 32  Karadut Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Karadut Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 28 Cevabı

• Bitkilerin insan hayatındaki yeri ve önemi nedir?

  • Cevap

Ekolojik denge içinde bitkiler dünya hayatının devam etmesi için doğal bir unsur olarak canlı hayatında önemli bir yere sahiptir. Bitkiler de canlıdır. Fotosentez yaparak kendi besinlerini kendileri üreten bitkiler oksijenli solunum yapan canlılar için de birinci derecede oksijen kaynağıdır.

İnsanlar için bitkiler hem yiyecek olarak önemlidir hem de hayatta kalmak için gereklidir. İnsanlar bitkilerden birçok amaçla istifade ederler. Nefes alıp vererek başlayan bu hayatta kalma düzeninde yiyecek olarak da tahıl, baklagil, sebze ve meyveleri tüketirler.

İnsanların hayatları boyunca nefes almak dışında da her alanında olan bitkiler tarım, gıda, hayvancılık, sanayi, ticaret, endüstri gibi alanlarda insanlığın gelişmesi için ham madde olma niteliği taşır. En temel ihtiyaçların giderilmesinde, bilim ve teknolojinin gelişmesinde bitkiler insanlar için vazgeçilmezdi

• Meyve veren ağaçları diğer ağaçlardan ayıran özellikler neler olabilir?

  • Cevap: Ağacın şekli ve yayılması, meyveye yatma yaşı, çiçeklenme ve hasat zamanı, sürgün çapı, ağacın ömrü, meyve verme tabiatı, yaprak/meyve oranı ve bitkinin besin maddeleri isteği yönünden bodur ağaçlar standartlarından farklıdırlar.

• Bir meyve bahçeniz olsaydı hangi meyveyi yetiştirmek isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Elma, armut, erik ve narenciye ağaçları yetiştirmek isterdim. Çünkü be meyveler hem çok yararlı hem de çok seviyorum bu meyveleri.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 30 Cevabı

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap:

Kerpiç: Kerpiçten evler görünüyordu.

Budak: Budaklar göğe ermişti.

Çivit: Çivit rengi bir tişört giymişti.

Çeşni: Çeşnilerin tadına bakmıştı.

Patika: Patika yollardan sonra eve varılıyordu.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, karadut meyvesinin tadını nasıl anlatıyor?

  • Cevap: Hafif ekşi fakat oldukça tatlı, limonun, üzümün, kirazın, vişnenin, dutun tadını özel bir şekilde harmanlayıp özel bir çeşni katar gibi, yemeğe doyulmaz bir tat.

2. Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa ev halkı tarafından ne gibi çözümler üretilmiştir?

  • Cevap: Çivit, gömleği tümden siyaha boyamak, sabunlu bezle temizlemek gibi çözümler üretilmiştir.

3. Hikâyenin konusu nedir?

  • Cevap: Karadut ağacının kesilme hikayesi.

4. Karadut ağacının kesilmesine neden olan olayı anlatınız.

  • Cevap: Eve gelen konuğun gömleğine karadut meyvesi düşmesi ve gömleğin berbat olması. Önemli bir konuk geldiğinde aynı şeyin yaşanmaması için karadut kesilmiştir.

5. Sizce metnin kahramanının karadut ağacına bağlanmasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Meyvesinin tatlı olması.

6. Çocuğun yerinde olsaydınız çok sevdiğiniz karadut ağacınızın kesilmesine engel olmak için ne gibi önlemler alırdınız?

  • Cevap: Ağacın gövdesinin orta yerine naylon gererek, meyvesinin insanların üzerine düşmesini engelleyip bu sorunu çözerdim. Böylece ağacın kesilmesine gerek kalmazdı.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 30 Cevabı

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz metinden hareketle doldurunuz.

Hikâyenin başlığını beğendim. Çünkü… hikaye karadut ağacı üzerinden anlatılmaktadır. Metnin içeriğine uygundur.

Hikâyenin başlığını beğenmedim. Çünkü… Kesilen Ağaç başlığını atardım.

Ben olsaydım..

4. ETKİNLİK 

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Ve her grup için birer sözcü belirleyiniz. Ülkemizde yetişen ağaç türleriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir konuşma metni hazırlayınız. Hazırlamış olduğunuz metin grup sözcüleri tarafından sunulacaktır.

  • Cevap

Ülkemiz coğrafi olarak harika bir konum üzerinde yer almaktadır. Ülkemizin coğrafi konumu sayesinde, Türkiye’de 4 mevsim de görülebilmektedir. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış ülkemizin hemen her köşesinde kendisini hissettirebilmektedir. Ayrıca ülkemizin bazı bölgelerinde bahar yaşanırken başka bölgelerinde yaz mevsimi yahut kış mevsiminin de henüz etkisini yitirmediği durumlar görülebilmektedir. Bunların yanı sıra 3 tarafımızın denizlerle çevrili olması ve ülkemizin akarsu bakımından da zengin olması; ülkemizde yetişen ağaç türleri sayısının bir hayli fazla olmasını sağlamaktadır.

Ülkemizde yetişen ağaç türlerinin sayısı 150’den fazladır. Bu ağaçların 150 kadarı orman ağaçları olarak adlandırılabilir. Bunun haricinde, ülkemizde pek çok meyve ağacı da yetiştirilebilmektedir. Ülkemizde yetişen ağaç türleri aşağıdaki gibidir.

Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri ve Bilimsel İsimleri

Kızılçam, Pinus brutia

Sarıçam, Pinus silvestris

Karaçam, Pinus nigra

Fıstıkçamı, Pinus pinea

Sahil çamı, Pinus pinaster (maritima)

Halep çamı, Pinus halepensis

Monteri çamı, Pinus radiata

Kazdağı göknarı, Abies equi-trajani

Günlük çamı, Pinus taeda

Uludağ göknarı, Abies bormmülleriana

Doğu Karadeniz göknarı, Abies nordmanniana

5. ETKİNLİK 

Karadut” metninde, başvurulan düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap

Ona ak sakallı bir dervişin dizi dibine oturmuş gibi gelirdi. (Benzetme)Yüz yıl yaşamış bir ihtiyarın yüzü gibiydi kabuğu. (Benzetme)

Ekşi desen limona özgüdür, tatlı desen üzüme… (Karşılaştırma)

Başka karadut ağaçlarının meyvesi vermezdi o tadı. (Karşılaştırma)

6. ETKİNLİK 

“Karadut” metnindeki örtülü anlamları belirleyerek örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap: Zengin bir sınıf arkadaşı giymişti o gömleklerden ilk kez.” cümlesinden “O gömleklerin çok pahalı olduğu” anlamına ulaşabiliriz.“Bir ara ödenirdi parası.” cümlesinden “Halkın gömlekçiye çoğunlukla veresiye iş yaptırdığı” anlamına ulaşabiliriz.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 31 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış çekimli fiilleri inceleyiniz. Eylemin zamanını dikkate alarak cümleleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

Ayşe yarınki piknik için hazırlık yapıyor. Eylem söylendiği anda yapılmaktadır.
Eve gelir gelmez odasına gitmiş. Eylem başkasından duyulmuştur.
Yazın hep beraber güzel bir tatil yapacağız. Eylem henüz gerçekleşmemiştir.
Günün ilk saatlerinde deniz kenarında yürürüm. Eylem her zaman yapılır
Makalesini geçen yıl dergide yayımladı. Eylem geçmişte yapılmıştır.

  • Cevap

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki fiilleri şimdiki zaman kip ekiyle çekimleyerek birer cümlede kullanınız. Bu fiillerin çekimlenmiş hâllerinde oluşan değişimi açıklayınız.

gizlemek: gizliyor . O kesin benden bir şey saklıyor. Eylemin şu anda yapıldığından bahsedilmektedir.
kaplamak: kaplıyor. Odasında defterlerini kaplıyor. Eylemin şu anda yapıldığından bahsedilmektedir.
oynamak: oynuyor. Oyuncaklarıyla oynuyor. Eylemin şu anda yapıldığından bahsedilmektedir.
cevaplamak: cevaplıyor.  Şu anda ödevlerindeki soruları cevaplıyor. Eylemin şu anda yapıldığından bahsedilmektedir.

Oluşan Değişimin Nedeni: Çünkü fiilin zamanını bildiren ekte değişim olmuştur. Fiil çekimlenmiştir.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 32 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin hangi durumu ifade ettiğini örnekteki gibi işaretleyiniz.

Yarına kadar bu parayı vermeliyim. (Gereklilik Bildiren)
Zamanında yola çıkarsak geç kalmayız. (Şart Bildiren)
Ona her şeyi olduğu gibi anlatalım. (İstek Bildiren )
Evden çıkarken anahtarını yanına alsın. ( İstek Bildiren)
Gitmeden onu bir daha göreyim. (İstek Bildiren)
Aldığın çiçekleri her gün sulamalısın. (Gereklilik Bildiren)

10. ETKİNLİK 

Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz. Oluşturduğunuz meyve bahçesini ve içinde yer alacak ağaçların özelliklerini betimleyici anlatım biçimini kullanarak yazınız.

  • Cevap: Üç sıra halinde ortalarında küçük bir kaç mandalina ağacı olacak şekilde dizayn edeceğim elma ağaçlarım olacak. Hemen yanlarında ise 6 sıra boyunca sulu sulu ve turuncu renkte meyveler verecek portakal ağaçları olacak.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Duygular Sayfa 28, 29, 30, 31, 32  Karadut Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
202
136
36
67
584
31
39

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!