Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 214, 215, 216, 217, 218, 219  Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Cevapları

• Bir spor dalıyla ilgileniyor musunuz? Hangi spor dalı ilginizi çekiyor? Anlatınız.

  • Cevap: Spor yapmak sağlığımız açısından oldukça faydalıdır. Her bireyin bir spor ile ilgilenmesi gerekir. Bu kişinin sağlığı için önemli bir durumdur. Ben en çok yüzme ve bisiklet sporunu seviyorum. İkisi de sağlık açısından oldukça faydalı bir spor. Yüzme sporu sabahları yapıldığı zaman güne oldukça zinde başlanıyor. bisiklet ise tüm gün oluşan yorgunluğu atmak için birebir stres aracıdır. Bisiklet kullanmak aynı zamanda harika bir spor aracıdır. Doğa  eşliğinde olduğu için temiz hava alarak spor yapmak ayrı bir keyif verir. Akşam yemeğinden sonra yapıldığı zaman daha sağlıklı ve daha faydalıdır. Aslında spor yapmak hem hobi amaçlı hem de sağlık amaçlı gereklidir. Sabahları yapabileceğimiz bir yürüyüş bile bizi zinde tutabilir. Elbette yüzmenin ve bisiklet sürmesinin de belli kuralları vardır. Olası kazalar yaşanılmamış adına dikkat etmek gerekir.

• Kış sporlarından hangilerini biliyorsunuz? Anlatınız.

  • CevapKış sporlar; buzlu ve karlı havalarda yapılan bir spor çeşididir. Ülkemizde bu spor kayak merkezlerinde sıklıkla yapılmaktadır. Tek olarak ya da grup olarak yapabileceğiniz bu sporun Hem eğlence hem de macera amaçlı yapmanız mümkündür. Birçok kış sporu vardır:
  • Buz Pateni: Buz üzerine kayma sporudur. Bu spor için kış olması şart değildir. Özel alanlarda ve bazı AVM’ler de bile buz pisti bulunmaktadır. Verilen bir paten ile üzerinde kayarak, vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda zaman zaman buz pisti üzerinde dans gösterileri de yapılmaktadır.
  • Kayak: Kış sporu denilince akla elbette kayak gelir. Ülkemizde de oldukça popüler olan bu spor birçok yerde yapılmaktadır. Uludağ, Kar tepe, Palan Döken, Erciyes
  • Buzda balık tutma: En keyiflisi de belki budur. Genellikle donan deniz veya göllerde gerçekleşir. Bir alan belirleyip o kısmı açarak misina sarkıtarak balık tutulur.
  • Buz hokeyi: Amerika’da oldukça yaygın olan bu spor, buz pateni yaparken oynanmaktadır.
  • Körling : Yabancı ülkelerde daha sıklıkla yapılan bu sporda özel bir taşı bulunmaktadır. Oyun sahasında bulunan kırmızı noktaya en yakın atışı sağlayan oyunu kazanır.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 216 Cevabı

Metni okurken işaretlediğiniz kelimeleri verilen boşluklara yazınız. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap: Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kar, sizde hangi duyguları uyandırıyor?

  • Cevap: Kar bende hüzün ve mutsuzluk gibi duyguları uyandırıyor, hissettiriyor. 

2. Kayak sporunun ismi nereden geliyor? Anlatınız.

  • Cevap: Kayak sporunda kullanılan, kar üzerinde batmadan kayarak gidebilmeyi sağlayan araçtan geliyor.

3. Kayak yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç duyarsınız?

  • Cevap: Kayak, baton, kalın kıyafetler, kar gözlüğü.

4. Metne göre ülkemizde bulunan başlıca kayak merkezleri hangileridir?

  • Cevap: Bursa Uludağ, Ağrı Bubi Dağı, Ankara Elmadağ, Bolu Kartalkaya, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes.

5. Ülkemizde yapılan ilk kayak aracı hangi amaçla kullanılmıştır?

  • Cevap: Askerlerin kar üzerinde hızlı bir şekilde gidebilmesi için kullanılmış.

6. Kayak nasıl ortaya çıkmıştır? Anlatınız.

  • Cevap: Sibirya, Moğolistan gibi sürekli kar altında olan yerlerde yaşayan insanlar karda rahat yürümek
    için çözümler ararken ince tahtaları ayaklarına bağlamaya başlamalarıyla ortaya çıkmış.

7. Kayak yaparken karşılaşılabilecek sorunlardan üç tanesini söyleyiniz.

Cevap

  • Denge kaybı nedeniyle düşmek
  • Kayak takımlarının hasar görmesi
  • Vahşi hayvan saldırısı

3. ETKİNLİK 

“Acaba bu spor dalı nasıl bulunmuş?” diye düşündüğünüz bir spor dalıyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Buz hokeyi sporunun nasıl bulunduğu beni hep düşündürmüştür. Biraz araştırma yaptığımda ise şu bilgilere ulaştım: Buz hokeyinin en popüler olduğu iki ülke ABD ve Kanada’dır. İki ülkede de buz hokeyi oynayan yarım milyonu aşkın profesyonel ya da amatör sporcu vardır. Dünyada en ünlü buz hokeyi ligi, 1917 yılında kurulan ve kısaca NHL olarak bilinen National Hockey Leauge’dir. ABD ve Kanada takımlarının yer aldığı NHL’de doğu konferansı(Eastern Conference) ve batı (Western Conference) adlarıyla 15’er takımlık iki alt lig vardır. 2012 yılı itibarı ile Doğu ve Batı konferans takımları vardır. 

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 217 Cevabı

Aşağıdaki karikatürlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

  • Cevap: Karikatürlerin ortak konusu sağlıklı yaşamdır. Birinci karikatürde spor yapmanın önemi, ikinci karikatürde beslenme alışkanlıkları, üçüncü karikatürde zihin sağlığı ile ilgili mesajlar verilmektedir.

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinle, kitabınızdaki “Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metnini yazarların konuya bakış açısı ve vermek istedikleri mesajlar açısından karşılaştırarak düşüncelerinizi yazınız.

Bakış Açısı

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde yazar futbol sporunu, ulaşmak istediği bir hedef olarak anlatmıştır. “Karlı Dağların Arkadaşı Ol” metninde ise yazar kayak sporu ile ilgili bilgi vermiştir.

Verilmek İstenen Mesaj

“Futbolcu Olmaya Karar Vermiştim” metninde yazar, başarı yolundaki en ufak bir hatanın hedefe ulaşmaya engel olabileceğini anlatmaya çalışmaktadır. “Karlı Dağların Arkadaşı Ol” metninde ise yazar kayak sporu ile ilgilenen kişilere bu spor ile ilgili bilgiler vermiştir.

6. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde ek fiillerin kullanıldığı kelimelerin altlarını çiziniz. Kelimelerde ek fiillerin hangi görevde kullanıldığını bularak kelimeyi uygun alana yerleştiriniz.

• Spor yaparken uyulması gereken bazı kurallar vardır.

• Asel, senin geri dönmeni dört gözle bekliyordu.

• İyi kalpli ve duyarlı insanlar, her zaman başarılıdır.

• Hastamız artık iyileşmiştir, eve götürebilirsiniz.

• Onu gördüğünde maça gidiyormuş.

• Yeni aldığım yürüyüş bandı, umduğum gibi değildi.

• İşlerini kısa sürede bitirecekti.

• Düzenli beslenirsen vücut direncin artar.

• Hayat, bizlere sunulmuş en büyük armağandır.

• Okullar arası futbol turnuvaları düzenlenecekmiş.

İsim ve isim soylu sözcükleri yüklem yapma

  • vardır
  • başarılıdır
  • değildi
  • armağandır

Basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı yapma

  • bekliyordu
  • iyileşmiştir
  • gidiyormuş
  • bitirecekti
  • beslenirsen
  • düzenlenecekmiş

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 218 Cevabı

a) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız, araştırmalardan hareketle aşağıdaki sorulara cevap veriniz.

GİRİŞ BÖLÜMÜ

1. Seçtiğiniz spor dalı hangisidir?

  • Cevap: Basketbol. 

2. Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili genel bilgi veriniz.

  • CevapBasketbol, beşer kişilik takımlar halinde elle ve topla oynanan, yüksekliği 3,05 metre olan pota adı verilen çemberden topu geçirerek kazanmaya çalışılan takım oyunudur. Tüm dünyada popüler olan bir spor türüdür. İlk olarak 1891 yılında James Naismith tarafından oynatılmıştır. James Naismith’in basketbolu Mayas kabilesinin tlahiotenie oyunundan esinlendiği düşünülmektedir.

GELİŞME BÖLÜMÜ

1. Bu spor dalını neden seçtiniz? Sizin için önemi nedir?

  • Cevap: Bu spor dalını hem sağlıklı yaşamak hem de boyumun biraz daha uzaması için seçtim. 

2. Bu sporla ilgili bildiğiniz ayrıntılar nelerdir?

  • CevapBasketbol, ABD’nin Massachusetts eyaletinde, Springfield Genç Erkekler Birliği (YMCA) Eğitim Okulu’nda beden eğitimi öğretmeni olan James Naismith tarafından 1891’de yapılmıştır. Atlet ve beyzbolculara kış antrenmanı yaptırmak amacıyla geliştirilen bu oyunda amaç, tahtadan yapılmış sepetlere topun sokulmasıydı. İlk oynayış şeklinde, 7 kişilik iki takım arasında 20’şer dakikalık üç devre üzerinden oynanmıştır. Oyunun asıl hedefini sepetler oluşturduğundan, Dr. Naismitih tarafından bu oyuna “sepet topu” anlamına gelen “basket ball” adı verilmiştir.

    Çocukların bedensel ve ruhsal gelişimi açısından da önemli olan basketbol, takım oyunu olması nedeniyle bireysel ve toplumsal gelişime de etkilidir.

    Basketbol, yapılmasından kısa bir süre sonra YMCA’yı (Young Men’s Christian Association / Genç Hristiyan Erkekler Birliği) aşarak bütün okullara, üniversitelere ve hatta semtlerde bulunan jimnastik salonlarına kadar yayılmıştır. Gençlerde bu spora karşı uyanan istek ve heyecanda kulüpleri basketbol şubeleri açıp takımlar kurmaya zorlamış ve böylece basketbol, Amerika’nın en popüler ulusal oyunu haline gelmiştir.

3. Sağlık açısından faydalı bir spor mudur? Neden?

  • Cevap: Evet çok faydalı bir spordur. 

4. Ne sıklıkta ve hangi yoğunlukta yapılmalıdır?

  • Cevap: En az haftanın 3 günü yapılmalıdır. 

5. Bu spor dalı ile ilgilenen kişi nasıl beslenmelidir?

  • Cevap: Düzenli ve dengeli beslenmelidir. 

SONUÇ BÖLÜMÜ

1. Gelecekte bu spor dalı ile ilgilenmeyi düşünür müsünüz? Niçin?

  • Cevap: Evet, düşünüyorum. 

2. Seçtiğiniz bu spor dalını tavsiye eder misiniz? Neden?

  • Cevap: Evet, sağlıklı bir yaşam istiyorsanız bu sporu yapabilirsiniz. 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 219 Cevabı

b) Sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak giriş, gelişme ve sonuç bölümleri olan sohbet türünde bir metin oluşturunuz. Taslak metninizi aşağıya yazınız.

Cevap: Spor ve basketbol hakkında sohbet yazısı. 

Spor kelimesinin anlamına baktığımızda “belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adı.” olduğunu görüyoruz. 

Spor benim hayatımda çok önemli bir yere sahip. Spor yapmaya başladıktan sonra kendimi daha zinde ve iyi hissetmeye başladım. Spora basketbol ile başladım. Basketbol tarihini araştırırken bu spor dalının bana göre olduğunu hissettim. Ardından ne mi oldu? Hemen bir spor mağazasına gidip basketbol malzemelerini aldım ve basketbol kursuna katıldım. Kursa katılmam ile birlikte hem sporumu yaptım hem de yeni arkadaşlıklar kazandım.

Spor ve basketbol ile hayatım değişti. Siz de bir spor dalı seçin ve bir an önce başlayın.

c) Seçtiğiniz spor dalı ile ilgili yaptığınız araştırmada kullandığınız kaynakları kaynakça yazım kurallarına dikkat ederek yazınız.

  • Cevap: İnternet ve çeşitli dergiler. 

Gelecek Derse Hazırlık

Gelecekte hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz? Seçeceğiniz mesleği ve bu mesleğin çalışma koşullarını araştırınız.

Cevap

  • Gelecekte doktorluk mesleğini seçmeyi düşünüyorum. Doktorluk mesleğine çok ilgi duyuyorum ve insanları tedavi etmeyi çok istiyorum. Doktorlar halkımız tarafından kutsal sayılan doktorluk mesleğini yerine getiren meslek erbablarıdır. Latince öğretmen demektir. Doktor kelimesi Bin yıl önce, ilk üniversitelerin ortaya çıkmasıyla birlikte, akademik bir unvan olarak kullanılmıştır. Günümüzde, doktora sahibi olan kişilere verilmekle birlikte, genellikle Tıp Doktoru anlamında kullanılır vekişilerin adlarından önce gelen Dr. kısaltmasıyla belirtilir. Bizde hekim olarak anılan bu meslek grubunun tarihi çok daha eskilere dayanır. İbni Sina modern tıbbın babası olarak bilinir ve Avrupa’da Avicenna adıyla ders kitaplarında okutulur. 
  • Doktorluk mesleğini icra edecek kişilerinin matematik, fizik, kimya gibi bilim dallarında başarılı olmaları gerekiyor. İnsan ilişkilerinede özen göstermeleri gerekmektedir. Bilimsel gelişmeleri takip etmeli, yeniliğe açık olmalıdırlar. Doktorlar dikkatli olmalıdırlar, yoğun stres karşısında sakin kalabilmelidirler. Doktor olabilmek için yeni sınav sistemine göre mf 3 bölümünden sınava girmeli ve yüksek bir puan almalısınız. Tıp fakülteleri, doktorluk mesleğini icra edecek öğrenciler yetiştirmektedirler. Doktor olabilmek için 6 yıl Tıp fakültesinde okuyarak başarılı olmak gerekmektedir. Tıp fakültesini bitirenler Pratisyen hekim ünvanını alırlar.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Sağlık ve Spor Sayfa 214, 215, 216, 217, 218, 219  Karlı Dağların Arkadaşı Ol Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

4 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close