Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Mevlana Celaleddin-i Rumi Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Milli Kültürümüz Sayfa 192, 193, 194, 195  Mevlana Celaleddin-i Rümi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Mevlana Celaleddin-i Rumi Metni Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 192 Cevabı

Aşağıda verilen Türk büyükleri hakkında bildiklerinizi anlatınız.

  • Cevap:

Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük Türk önderi.

Fatih Sultan Mehmet: İstanbul’u fetheden büyük Osmanlı padişahı.

Mimar Sinan: Osmanlı padişahlarından I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan ünlü Türk mimar.

Yunus Emre:  Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi.

Mehmet Akif Ersoy: İstiklal Marşı’nın yazarı, vatan şairi.

Türk büyüklerine ait bildiğiniz söz ya da sözler varsa arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

» Türk çetin işler başarmak için yaratılmıştır. Atatürk

» Türk, yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir. Atatürk

» Yüksek Türk; senin için yüksekliğin hududu yoktur. Atatürk

» Milli varlığımızın temelini; milli şuurda ve milli birlikte görmekteyiz. Atatürk

» Size öyle bir vatan aldım ki; ebediyen sizin olacaktır. Alpaslan

» Yurt toprağı, sana her şey feda olsun! Kutlu olan sensin. Hepimiz senin fedayiniz. Atatürk

» Allah bu dünyayı bizim tasarrufumuza tevdi ve emanet etmiştir. Sultan Sancar

» Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça, daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. Atatürk

» Benden eyerimi isteyin vereyim, atımı isteyin vereyim, çadırımı isteyin vereyim fakat vatanımdan hiç kimse bir karış toprak istemesin, vermem. Mete Han

» Ey Türk beyleri, milletim, işitin! Yukarıda gök çökmedikçe aşağıda yer delinmedikçe, Türk ulusu senin ülkeni kim alabilir? Töreni kim bozabilir? Bilge Kağan

Belgeseli izlerken anlamını bilmediğiniz kelimeleri “1.Etkinlik”e not alınız.

  • Cevap: Belgeseli izlerken bilmediğiniz kelimeleri çıkarıp notlarınızı tutmalısınız.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 193 Cevabı

a) Belgeseli izlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap:

  • Rumi :Bizans İmparatorluğu’na ve bu imparatorluğun egemenliği altındaki ülkelerde yaşamış olanlara ilişkin olan.
  • Medrese: İslam ülkelerinde, genellikle İslamlık kurallarına uygun bilgilerin okutulduğu öğretim kurumu.

b) Not aldığınız kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

  • Rumi olan Anadolu’da yaşamıştır.
  • Eskiden eğitim medreselerde veriliyordu.

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 194 Cevabı

Aşağıdaki soruları izlediğiniz belgeselden hareketle cevaplayınız.

1. Celâleddîn, nasıl bir günde ve nerede doğmuştur?

  • CevapDoğduğu yer: Belh, Afganistan

2. Babası Celâleddîn’i ne zaman ve kime teslim etmiştir?

  • Cevap: Celaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı zaman, Burhaneddin Tirmizi’ye teslim etmiştir.

3. Hükümdarın şehrin anahtarını Bahaeddin Veled’e göndermesine neden olan olayı anlatınız.

  • Cevap: Belh’teki bir derste felsefeci Fahrettin Razi ile üç gün üç gece süren bir tartışmada galip çıkmıştır.

4. Celâleddîn’in çölde gördüğü serabın hakikati nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Altı ciltlik Mesnevi’nin yazılışıdır.

5. İzlediğiniz belgeselde geçen “Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı vardı.” sözünü yorumlayınız.

  • Cevap: Aşkı tam manasıyla anlayabilmesi için, onu anlayabilen ve güvenilir bir dosta edinmesi gerekiyordu.

6. Tebrizli Şems ile karşılaşan Mevlânâ’nın hayatında meydana gelen değişiklikler nelerdir?

  • Cevap: Şems ile olan dostluğu ailesini ve çevre esnafını rahatsız etmiştir.

7. Mevlânâ’nın düşünceleriyle bütün insanlığı kucaklamasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Mevlana tüm insanları olduğu gibi kabul etmiş, insanlara sevgi ile yaklaşılması gerektiğini, insanlara Allah aşkını anlatmanın sadece sevgi ile mümkün olabileceğini düşünmüştür. Mevlana’nın düşüncelerinin temelinde sevgi vardır ve sevgi, tüm insanları kucaklayabilen bir duygudur.

3. ETKİNLİK 

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Mevlânâ Celâled- dîn-i Rûmî” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.

Olaylar, kronolojik sıraya uygun biçimde üçüncü kişi ağzıyla anlatılmıştır. (X)
Günlük hayatta karşılaşamayacağınız bir kişinin hayatına yer verilmiştir. ()
Tanınmış bir kişinin hayatı, eserleri, başarıları anlatılmıştır. (X)
Tarafsız ve gerçekçi bir biçimde nesnel anlatım kullanılmıştır. (X)
Anlatılanlar kişinin kendisi tarafından anlatılmıştır. ()
Kişinin hayatının bir bölümü anlatılmıştır. ()

4. ETKİNLİK 

Araştırdığınız ünlü Türk düşünür veya bilgininin insanlığa yaptığı katkıları arkadaşlarınıza anlatınız.

  • CevapAtatürk’ün manevi kızı olan Afet İnan, genç cumhuriyetin yetiştirdiği en iyi sosyal bilimcilerdendir. Bursa Kız Öğretmen Okulu’nu tamamladıktan sonra henüz 17 yaşındayken öğretmenlik yapmaya başlayan İnan, Atatürk tarafından keşfedildikten sonra dil eğitimi almak için yurt dışına gönderildi. Aldığı eğitimle ülkenin en iyi tarihçilerinden birisi olan Afet İnan, Türkiye’ye döndüğünde Türk Tarih Kurumu’nun kuruluşu ve açılışında büyük rol üstlendi. Aynı zamanda öğretmenlik yapmaya da devam eden ve akademik eğitimini ilerletip 1950 yılında tarih profesörü olan Afet İnan, 1985 yılında aramızdan ayrıldı.

5. ETKİNLİK 

a) İzlediğiniz belgeseldeki örtülü anlamları belirleyerek yazınız.

  • CevapCelaleddin emeklemeyi bırakıp ayağa kalktığı gün babası tarafından boynuna asılı yeşil kaplı Kur’an- Kerim ile Burhaneddin Tirmizi’ye teslim edilmesi. Aşkı bulması için bir de kendini kendinden iyi anlayana ihtiyacı olması.

b) İzlediğiniz belgesel kimler için ve hangi amaçla hazırlanmış olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Tüm insanlar için, onlara Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’yi tanıtmak için hazırlanmıştır.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 195 Cevabı

“Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî” belgeselinin tutarlılığını (mantık kurallarına uyması, duygusal ve düşünsel çelişkiler taşımaması, konudan sapılmaması) sorgulayarak düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

  • Cevap: Belgeselin bazı bölümlerinde olağanüstülükler vardır. Örneğin çölde yolculuk ederken gördüğü bir dervişin ona altı dallı beyaz bir gül vermesi ve bu gülün de Mevlana’nın yazacağı Mesnevi’ye işaret etmesi. Şems-i Tebrizi ile tanıştıktan sonra ailesinin ve esnafın Mevlana’ya neden sırt çevirdiği yeterinde açıklanmamış.

7. ETKİNLİK 

Fare ile Kurbağa” metninde geçen ek fiilleri bularak birer cümlede kullanınız.

  • Cevap

— Kaybettiğimi sandığım yüzük meğer kuşun gagasındaymış.
— Akşama kadar evde olursan birlikte yemek yeriz.
— Size malzeme verirsek bize uçurtma yapar mısınız?

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki paragraftan yola çıkarak A4 kağıdına paragrafın sizde uyandırdığı düşünceleri anlatan bir yazı yazınız. Yazınızı sınıf veya okul panosunda paylaşınız.

Bir şey yap… Güzel olsun. Çok mu zor? O vakit güzel bir şey söyle. Dilin mi dönmüyor? Güzel bir şey gör. Veya Beceremez misin? Öyleyse güzel bir şeye başla Ama hep güzel şeyler olsun. Şems-i Tebrizî

  • Cevap

GÜZEL OLSUN

İnsanlar ömürleri boyunca mutluluğun ve huzurun peşinde koşarlar. Yaptıkları her şey, mutlu ve huzurlu bir hayat yaşayabilmek içindir. Bu mutluluğu bazen parada, bazen evlat sevgisinde, bazen vatan sevgisinde, bazen yaptıkları işte bulurlar.

Aslında mutluluk ve huzur, güzellikte saklıdır. Güzel bir orman manzarası insana huzur verir. Güzel bir kız çocuğunun gülümsemesi mutluluğu hissettirir insana. Güzel bir müzikte buluruz huzuru. Güzel bir şiir de acımızı alıp götürür bazen; yerini mutluluğa bırakır.

Yani “güzel” olan her şey insana mutluluğu yaşatır. Bu nedenle ne yaparsak yapalım, güzel olsun diye uğraşmak gerekir. Bir şey yapalım; güzel olsun. Bir şey söyleyelim; güzel olsun. Güzel bir şeye bakalım, güzel bir şeye başlayalım, güzel bir şey duyalım, güzel bir şeye dokunalım. Ama hep güzel olsun ki güzellikten mutluluk doğsun, huzur doğsun…

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Milli Kültürümüz Sayfa 192, 193, 194, 195  Mevlana Celaleddin-i Rümi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
136
23
14
58
134
7
23

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!