Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Okumanın İşlevi Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Okuma Kültürü Sayfa 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Okumanın İşlevi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Okumanın İşlevi Metni Cevapları

• Ne tür kitaplar okursunuz?

  • Cevap: Ben fantastik ve bilim kurguyu seviyorum. Hayal gücüme hitap eden kitapları daha fazla seviyorum. Beni olduğum dünyadan başka bir evrene götürüyorlar.

• Severek okuduğunuz, bitmesini hiç istemediğiniz bir kitabınızdan bahseder misiniz?

  • Cevap:  Zülfü Livaneli ‘Serenad’ okudum. Çok beğendim hatta kitabın sonlarına doğru bitmesini istemediğim için yavaş okumaya başladım. Kitapta Nazi Almanya’sından Türkiye’ye gelmiş olan bir profesörün gizemli yaşamını araştıran İstanbul üniversitesinde rektörlükte çalışan memur bir kadını ve araştırmasını anlatıyor

• En son hangi kitabı okudunuz? Yazarı kimdi? Konusu neydi?

  • Cevap: Zülfü Livaneli ‘Serenad’ okudum. Çok beğendim hatta kitabın sonlarına doğru bitmesini istemediğim için yavaş okumaya başladım. Kitapta Nazi Almanya’sından Türkiye’ye gelmiş olan bir profesörün gizemli yaşamını araştıran İstanbul üniversitesinde rektörlükte çalışan memur bir kadını ve araştırmasını anlatıyor

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 74 Cevabı

a) Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.

Yukarıdan Aşağıya
1. Belli bir şeyden kendisinde olmayan, belli bir şeyin yokluğunu çeken, mahrum.
YOKSUN
2. Yapılmış, gerçekleşmiş iş, amel, fiil.
EDİM
5. Algılamak işi, idrak, idrak etme.
ALGILAMA
6. Bir nesne veya bir kimsenin gördüğü iş, iş görme yetisi, görev, fonksiyon.
İŞLEV

Soldan Sağa
3. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, alem, remiz, rumuz, timsal, sembol.
SİMGE
4. Kişinin, etkisinden kendini kurtaramadığı yersiz saçma düşünce, sabit fikir, fikrisabit, idefiks.
SAPLANTI
7. Azık.
NEVALE

b) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.

Cevap:

  • 1. Saat Kulesi Bursa’nın önemli simgelerinden biridir.2. Matematik dersindeki denklem konusunu algılamakta zorlanıyorum.3. Bu düğmenin işlevi çamaşırları kırıştırmadan yıkanmasını sağlamaktır.

2. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 75 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, okuma eylemini nasıl tanımlamıştır?

  • Cevap: Basılı ya da yazılı sözcükleri duyu organlarımız yoluyla algılama, bunları anlamlandırıp kavrama, yorumlama, olarak tanımlamıştır.

2. Metne göre insanlar neden okuma gereği duyarlar?

  • Cevap: İşlerinin gerektirdiği nedenlerden dolayı okuma gereği duyarlar.

3. Yazar, okuma eylemini neden yaşam boyu kullanılacak bir araç olarak görüyor?

  • Cevap: Çünkü yazara göre okuma, yaşamımızın belirli bir aşamasında ya da çağında başlayıp biten bir etkinlik değildir.

4. Okumanın yaşla sınırlı olmamasının nedenleri neler olabilir?

  • Cevap: Çünkü her yaşın kendine özgü ilgileri, merakları, soruları vardır.

5. Yazar, düşüncelerine kimi/kimleri tanık göstermiştir? Neden?

  • Cevap: Goethe (Göthe) ve Montaigne (Monteyn)’i tanık göstermiştir. Anlatımı daha etkileyici ve anlaşılır kılmak için.

6. Montaigne’in kitaplar ile ilgili düşüncesi nedir?

  • Cevap: Montaigne kitapları bir dost ve doktor olarak görüyor.

7. “Kitaplar ve okuma eylemi” kavramları sizin hayatınızda nasıl bir yere sahiptir?

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

3. ETKİNLİK 

a) Okuduğunuz metne farklı başlıklar belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

  • Cevap
  • Benim Başlığım: Okumanın Faydaları
    Sebebi: Metinde okumanın faydalarından da bahsedilmiştir.

b) Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

  • Cevap
  • Metnin Konusu
    OkumakMetnin Ana Fikri
    Okumak, insanın yaşamı boyunca gerek duyabileceği ve hayatını kolaylaştıran bir araçtır.

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 76 Cevabı

Okuduğunuz metinden neden – sonuç, amaç – sonuç ve koşul cümleleri bularak yazınız.

Neden- Sonuç
İşimizin gerektirdiği nedenlerle okumaya başvururuz.

Amaç – Sonuç
Güncel olayları öğrenmek için gazeteleri, dergileri okuruz.

Koşul
Fazla ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları zaman acılarımı törpülerler.

NOT: Neden-sonuç, amaç-sonuç ve koşul cümleleriyle ilgili daha fazla örneğe aşağıdaki butonlara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

5. ETKİNLİK 

a) Bir yıl boyunca hangi türde kaç kitap okuyacağınızı planlayınız. Planınızı yazılı hâle getiriniz.

b) Yazılı hâle getirdiğiniz planı verilen grafikle destekleyiniz.

Okuduğunuz kitaplara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 77 Cevabı

“Hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi katılımlı konuşma yöntemini kullanarak anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

• Konuşmanıza ara vererek dinleyicilerin konuyla ilgili düşüncelerini alınız.

  • Cevap

• Dinleyicilerin konuyla ilgili size yöneltecekleri soruları cevaplayınız.

  • Cevap

• Konuşmanıza dinleyicileri dâhil ediniz.

  • Cevap

7. ETKİNLİK 

a) “Gezmek” fiili İstanbul’dan Ordu’ya seyahat edecektir. Gezmek fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

  • CevapAnkaraGezsenSamsun
    GezmeyelimOrdu
    Gezmeli misiniz?

b) “Bulmak” fiili İstanbul’dan Isparta’ya seyahat edecektir. Bulmak fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

CevapBursa
Bulacaksınız

İzmir
Bulmuyoruz

Isparta
Bulmadınız mı?

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 78 Cevabı

a) Aşağıda e-kitap ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle e-kitap ile basılı kitabı karşılaştırarak düşüncelerinizi anlatan bir paragraf yazınız.

  • Cevap: E-kitaplar, kitaplara ulaşılmasını ve kitapların taşınmasını kolaylaştırsa da normal kitabın verdiği tadı hiçbir zaman veremez. E-kitaplar gerçekten kitap okuma konusunu oldukça kolaylaştırır. Fakat bir kitabı eline almak, kapağını incelemek, kokusunu hissetmek bambaşka bir duygudur.

b. Aşağıdaki kutucukları doldurunuz.

Kendi tercihlerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

9. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 79 Cevabı

Gelecek Derse Hazırlık

• Yanda verilen şair ve yazarlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz şair veya yazarın hayatı ve eserleri hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

• Size en yakın kütüphaneden (sınıf, okul, ilçe kütüphanesi vb.) beğendiğiniz bir kitabı alarak okuyunuz.

  • Cevap: Duygu ve düşüncelerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Okuma Kültürü Sayfa 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79  Okumanın İşlevi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

22 Yorum

  1. Yavrum ben sana söyleyemedim ama buradan yaptığının farkındayım lütfen biraz daha düşün buradan yaparken ANNEN

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close