Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Ordular İlk Hedefiniz Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 Ordular İlk Hedefiniz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Ordular İlk Hedefiniz Metni Cevapları 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 45 Cevabı

1. Kurtuluş Savaşı aşamalarını başlıklar hâlinde arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap1-Kuva-yi Milliye Hareketi2-Mustafa Kemal’in Samsun’a Çıkışı ve Milli Bilincin Uyandırılması3-Milli Birlik ve Beraberlik Yönünden Dayanışmanın Önemi4- İşgallere Karşı ilk Direniş5- Direniş

    6- Lozan Görüşmeleri

2. Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” sözünü yorumlayınız.

  • Cevap: Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurulmasında bu düşüncesinden güç almıştır.Özgürlük,hem devleti ilgilendiren hemde vatandaşları ilgilendiren bir durumdur. Bağımsız olmak,başka devletlerin himayesi altına girmemek,onların sömürgesi altında yaşamamak demektir. Ulusumuz Kurtuluş Savaşında bu durumları yaşamamak için özgürlük veya bağımsızlığı için mücadele etti. Çünkü bağımsız olmayan devletler istediği gibi hareket edemezler.Atatürk önderliğinde milletimiz bağımsızlığımız için büyük gayret sarf etmiştir.Özgürlük ve bağımsız olmamız devletimizin gelişmesinde önemli bir etkendi.Türkiye Cumhuriyeti devleti Atatürk zamanında saygın devletlerden biri haline geldi.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 47 Cevabı

Aşağıda, metinde yer alan bazı kelimelerin sözlük anlamları verilmiştir. Metinden ve TDK Türkçe Sözlük’ten hareketle harflerinin yerleri değiştirilmiş kelimeleri düzelterek tekrar yazınız.

  • Cevap

veyar – gâharark -arruzta – tamasap –  elye – mayruk – ufla

  • Emir subayı. (yaver)
  • Ordunun uzun bir süre veya geçici olarak konakladığı yer. (karargah)
  • Saldırı. (taarruz)
  • Saptama işi, tespit. (saptama)
  • At, aslan vb. hayvanların ensesinde veya boynunda bulunan uzun kıllar. (yele)
  • Harp akademilerine girerek eğitimlerini başarıyla bitirmiş subay, erkânıharp. (kurmay)
  • Karşılaşmalarda rakip oyuncuya yapılan kural dışı hareket. (faul)

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metne göre taarruz hazırlıklarının düşman tarafından anlaşılmaması için alınan önlemler nelerdir?

  • Cevap: Kandırmaca maksadıyla kimsenin gerçek niyetten haberi olmayacak bir futbol maçı tertip edilmişti. Böylece Yunan ordusu oyalanacaktı.

2. Taarruz zamanının düşman tarafından bilinmemesi neden önemlidir?

  • Cevap: Çünkü ona göre tedbir alabilir yapılan bütün planlar suya düşebilirdi. Sonuçta da başarısız olunurdu.

3. M. Kemal Atatürk’ün “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinden sonra Türk ordusunun Ege’ye (İzmir’e) yönelmesini değerlendiriniz.

  • Cevap: Çünkü o zamanlar Ege denizi de Akdeniz olarak anılıyordu

4. Savaşta hedef belirlemenin askerin moral gücü açısından önemi nedir?

  • Cevap: Böylece askerin motivasyonu en üst düzeyde sağlanmış olur. Bu da askerleri daha güçlü savaşmaya ve daha moralli olmaya sevk eder.

5. Savaşların kazanılmasında komutanların rolü nedir? Tartışınız.

  • Cevap:  Komutanlar bir savaşın kaderini iki dudakları arasında tutan kahramanlardır. Onların varlığı ve aldıkları kararlar zeki olmaları liderlik yetenekleri insanları başarıya götürmede çok önemli etkendir. 

6. Savaşlarda galibiyet için taktik ve strateji mi, güç mü daha önemlidir? Tartışınız.

  • Cevap: Taktik ve strateji daha önemlidir. Çünkü Güç ne kadar fazla olursa olsun eğer akıl yoksa gücün de bir önemi kalmamaktadır.

3. ETKİNLİK 

Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına (Ö), nesnel olanların başına (N) yazınız.

  • Cevap

Mustafa Kemal çadırının önünde çakı gibi duruyordu. ( Ö)
Aylar sonra 28 Temmuz 1922 tarihinde Akşehir’deyiz. ( N )
Seyirciler arasında Mustafa Kemal’i ve yaverleri görmek herkesi biraz şaşırtıyor. ( N )
Başkomutanlık Meydan Savaşı 30 Ağustos gecesi başlayacaktı. ( N )
Yaver Salih ince bir kavak gibi sallanıyor. ( Ö )

4. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 48 Cevabı

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini bulunuz.

Cevap

  • Metnin Konusu: Mustafa Kemal ve Milli Mücadele
  • Metnin Ana Fikri: Strateji ve Planlama Mustafa Kemal’in Vatanı Kurtarma Taktiktleri

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri anlam özelliklerine göre örnekteki gibi işaretleyiniz.

İş Fiil  – Durum Fiil – Oluş Fiil

  • Cevap

Erler ve subaylar oyunun başlamasını bekliyor. (Durum Fiil)
Yaver Salih’in yüzü gelen emirlerden sonra sarardı. (Oluş Fiil)
Bazen haydi diye bağırdığı duyuluyor. (Durum Fiil)
Seyirciler arasında M. Kemal’i görmek herkesi şaşırttı. (Durum Fiil)
Başkomutan maç seyretmek için Akşehir’e gelmiş. (İş Fiil )
Çal köyüne baharın gelmesiyle ağaçlar yeşermişti. (Oluş Fiil)
Yaverleri, arkasında ve ayakta maçı seyrediyorlar. (İş Fiil )
Maç düşmana karşı bir aldatmaca olarak düzenlenmiş. (İş Fiil )

6. ETKİNLİK 

“Millî Mücadele’de Atatürk’ün rolü” ile ilgili yaptığınız araştırmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Mustafa Kemal Atatürk milli mücadelenin başlamasına ve bir düzen içerisinde hareket edilmesine ön ayak olmuştur. Anadolu’nun dört bir köşesinde ortaya çıkan milli mücadele ruhunu ve başkaldırıyı organize etmiş ve yönetmiştir. Atatürk’ün savaş zekası, ileri görüşlülüğü, üstün bir komutan olması, büyük bir lider olması, cesareti ve vatansever olması milli mücadelenin kazanılmasından büyük rol oynamıştır.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 49 Cevabı

“Savaşın çocuklar üzerindeki etkileri” konulu uluslararası bir konferansa konuşmacı olarak davetli olduğunuzu düşünün. Yapacağınız bu konuşmanın metnini aşağıya yazınız.

Yazınızda geçiş ve bağlantı ifadelerini (oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak ve son olarak) kullanınız. Metninizi aşağıdaki “Yazdıklarımı Değerlendiriyorum” formunu dikkate alarak yazınız.

  • Cevap: Savaşın neden olduğu kayıplarda çocuklar büyük oranda kimsesiz kalmış, cinsel istismara uğramış, işçi olarak çalışmak zorunda kalmışlardır. Yapılan bir çalışmada, milyonlarca çocuğun modern savaşların hedefinde olduğu, savaş mağduru çocuklar için birçok dokümanın yayımlandığı, ancak özellikli grup olan 0-6 yaş çocuklara odaklanılması gerekmektedir. Umarım savaşlar son bulur barış bütün dünyaya egemen olur.

Yazınızı aşağıdaki forma göre değerlendiriniz.

  • Cevap

8. ETKİNLİK 

Özellikler Evet Hayır Kısmen

Cevap

  • Yazımın içeriğine uygun başlık belirledim. (Evet )
  • Yazımda geçiş ve bağlantı ifadeleri kullandım. (Kısmen)
  • Yeni öğrendiğim kelime ve kavramları kullandım. (Evet )
  • Yazımı zenginleştirmek için atasözleri ve deyimler kullandım. (Kısmen) ()
  • Günlük hayattan örnekler verdim. (Kısmen)
  • Noktalama işaretlerini doğru yerde kullandım. (Evet )
  • Yazım kurallarına uydum. (Kısmen)

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Atatürk’ün manevi kızlarından “Sabiha Gökçen” ile ilgili araştırma yapınız.

  • Cevap:  Sabiha Gökçen 1913 yılında Bursa’da doğdu. Babası ve annesinin ölümünün ardından 1925 yılında Bursa’yı ziyaret eden Atatürk tarafından evlat edinildi. Sabiha Gökçen’e “Gökçen” soyadı, henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında soyadı kanununun çıkmasıyla Atatürk tarafından verildi.Çankaya İlkokulu ve İstanbul Üsküdar Kız Koleji’nde eğitim gören Sabiha Gökçen, 1935’te Türk Hava Kurumu’nun Türk Kuşu Sivil Havacılık Okulu’na girdi. Ankara’da yüksek planörcülük brövelerini aldı. Gökçen 7 erkek öğrenci ile birlikte Kırım Rusya’ya gönderildi ve orada yüksek planörcülük eğitimini tamamladı.1936’da Eskişehir Askeri Hava Okulu’na girdi ve burada aldığı özel eğitimden sonra askeri pilot oldu. Eskişehir’de 1.Tayyare Alayı’nda bir süre staj yaptı ,avcı ve bombardıman uçakları ile uçtu. 1937 yılında Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın da katıldığı bir törenle kendisine Türk Hava Kurumu Murassa (İftihar) Madalyası verildi. 30 Ağustos 1937’de askeri uçuş brövesi aldı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 Ordular İlk Hedefiniz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
372
212
121
112
169
28
33