Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 60, 61, 62, 63, 64  Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda Metni Cevapları 

Atatürk ile aynı dönemde yaşamış olsaydınız ülkemiz için neler yapmak isterdiniz? Anlatınız.

  • Cevap: Ülkem için elimden geleni yapmak isterdim.Özellikle eğitim ve bilim alanlarında daha çok çalışır ve gençlerin daha iyi eğitim alması için elimden geleni yapardım.

Atatürk’ün “Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk’ü anlamak için onun yolundan gitmek, ilkelerini devrimlerini ve çağdaşlığını örnek almak gerekir. Atatürk’ü görmek mümkün değil ama onun izinden gittiğimiz zaman onu her yerde görebiliriz.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 61 Cevabı

a) Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

  • Cevap: Anlamını bilmediğiniz kelimelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

b) Not aldığınız kelimelerden iki tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: Seçtiğiniz kelimelerle ilgili iki cümle kurunuz…

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayı’nda yattığı odayı nasıl anlatmıştır?

  • Cevap: Pencereleri boğaza bakan, perdeleri örtük bir oda.

2. Son günlerinde Atatürk’ü kimler ziyaret etmiştir?

  • Cevap: Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali, Doktor Mim Kemal Ökey, Doktor Neşet Ömer İrdelp, Abravaya Marmaralı, Kız Kardeşi Makbule, Cevat Abbas.

3. 29 Ekim 1938’de kutlanan Cumhuriyet Bayramı’nın önceki kutlamalardan farkını anlatınız.

  • Cevap: Atatürksüz bir Cumhuriyet bayramı.

4. Atatürk, nasıl bir irade gücüne sahiptir?

  • Cevap: Bir işi yapmak istedi mi ölümü bile hiçe sayacak bir irade gücüne sahiptir.

5. Atatürk, hasta yatağından güçlükle kalkarak dışarıda bekleyen gençlere neler söylemek istemiştir?

  • Cevap: Bu bayramlar, yarınlar sizindir. Güle güle çocuklar.

6. Rıza Soyak “Kılıç! Bak, koskoca bir tarih göçüyor!” sözüyle ne anlatmak istemiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk, Türk milletinin kurtuluş mücadelesine birebir tanıklık etmiştir. Bu yönden Atatürk, bir nevi tarihi belgedir. Atatürk’ün ölmek üzere olması Rıza Soyak’a bu sözleri söyletmiştir.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 62 Cevabı

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini aşağıdaki boşluklara yazınız.

Metnin Konusu: Atatürk’ün son günleri

Metnin Ana FikriAtatürk, ölüm döşeğinde bile milletinin geleceğini düşünen büyük bir liderdir.

4. ETKİNLİK 

a) Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar ile ilgili yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap:  

    Tarihimizde Millî Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtan Olaylar Listesi

    Milli Mücadele

    Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun her köşesi işgal edilmişken Türk Milleti bir araya gelmiş ve büyük bir başkaldırı sergilemiştir. Bütün zorlu koşullara, yokluk ve sefalete rağmen Türk Milleti tek yürek ve tek bilek olmuştur. Düşmana karşı birlik ve beraberlik içinde hareket eden Türk Milleti Milli Mücadele’den zaferle ayrılmayı başarmış ve hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur.

    Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatı

    Ülkemizin kurtarılmasına öncülük eden, liderlik vasıfları ile Türk Milleti’ni bir araya getiren Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım 1938 tarihinde vefat etmesi Türk Milleti’ni yasa boğmuştur.

    Büyük Erzincan Depremi

    27 Aralık 1939 tarihinde gerçekleşmiştir. 33 bin kişinin vefat ettiği, 100 bin kişinin yaralandığı ve 116 bin binanın zarar gördüğü depremden sonra Türk Milleti tek yürek olarak Erzincan’a yardım etmeye çalışmıştır. Öyle ki; bu depremde mahkumlar depremzedelere yardım için serbest bırakılmıştır ve cezaevinden bırakılan mahkumlar yüzlerce kişiyi kurtardıktan sonra yeniden cezaevine teslim olmuşlardır.

    Gölcük Depremi

    17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük merkezli olarak gerçekleşen deprem nedeniyle 20 bin kişi hayatını kaybetmiş ve 25 bin kişi de yaralanmıştır. Depremden sonra tüm Türk Milleti yöre halkının yaralarını sarmak için elinden gelen gayreti göstermiştir.

    15 Temmuz Darbe Girişimi

    15 Temmuz 2016 akşamı gerçekleşen kanlı darbe girişimi, Türk Milleti’nin sokaklara ve meydanlara akın etmesi ile bastırılmıştır. Türk Milleti birlik ve beraberlik göstererek darbe girişiminin üstesinden gelmiştir.

b) Yukarıda anlattığınız konuyla ilgili, araştırmada kullandığınız “gov” ve “edu” uzantılı siteler sizce neden güvenilirdir? Tartışınız.

  • Cevap: gov” uzantılı siteler, devlete ait sitelerdir. “edu” uzantılı siteler ise üniversite gibi eğitim kurumlarına ait sitelerdir. Bu siteler devlet politikaları dahilinde bilgi sunan, doğruluğu tartışmasız sitelerdir. Bu nedenle daha güvenlidir.

5. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde yer alan çekimli fiilleri bularak bu fiillerin kip ve kişi eklerini tabloya yazınız.

6. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 63 Cevabı

Atatürk’ün gençlerde görmek istediği özellikleri ve gençlere verdiği görevleri dikkate alarak “Gençliğin Ata’ya Cevabı” başlıklı bir yazı yazınız.

  • CevapEy Büyük Ata,Varlığımızın en kutsal temeli olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyetinin sonsuz bekçisiyiz. Bu karar, değişmez irademizin ilk ve son anlatımıdır. İstikbâlde, hiçbir kuvvet bizi yolumuzdan döndürmeyecektir. Bizler, bütün hızımızı senden, ulusal tarihimizden ve ruhumuzdaki sönmez inanç ateşinden alıyoruz. Senin kurduğun güçlü temeller üzerinde attığımız her adım sağlam, yaptığımız her atılım bilinçlidir. En kıymetli emanetimiz olan, Türk İstiklâl ve Cumhuriyeti, varlığımızın esası olarak, eğilmez başların, bükülmez kolların, yenilmez Türk evlatlarının elinde sonsuza dek yaşayacak ve nesillerden nesillere devredilecektir. İstiklâl ve Cumhuriyetimize kastedecek düşmanlar, en modern silahlarla donanmış olarak, en kuvvetli ordularla üzerimize saldırsalar dahi, ulusal birliğimizi ve yenilmez Türk gücünün zerresini bile sarsamayacaktır. Çünkü, bu aziz vatanın toprakları üzerinde yetişen azimli ve inançlı Türk gençliği, dökülen temiz kanların ve Cumhuriyet devrimlerimizin aydın ürünleridir. Vatanın ve milletin selameti için her zorluğa iman dolu göğsümüzü germek, gerçek amacımız olacaktır.Ey Türk’ün büyük Ata’sı !İstiklâl ve Cumhuriyetimizi korumak gerektiği zaman, içinde bulunacağımız durumlar ve şartlar ne olursa olsun, kudret ve cesaretimizi damarlarımızdaki asil kandan alarak, bütün engelleri aşıp her güçlüğü yenmek azmindeyiz.Türk gençliği olarak özgürlüğün, bağımsızlığın, egemenliğin, cumhuriyet ve devrimlerin yılmaz bekçileriyiz. Her zaman, her yerde ve her durumda Atatürk ilkelerinden ayrılmayacağımıza, çağdaş uygarlığa geçmek için bütün zorlukları yeneceğimize, namus ve şeref sözü verir, kendimizi büyük Türk ulusuna adarız.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 64 Cevabı

Aşağıdaki afiş örneğini inceleyiniz. “Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda” metninden hareketle siz de “Atatürk” konulu bir afiş hazırlayınız. Afişinizi A4 kâğıdına, verilen işlem basamaklarını dikkate alarak grup çalışması şeklinde hazırlayınız.

  • Cevap: Bu etkinlik grup çalışması ile yapılacaktır.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 60, 61, 62, 63, 64  Penceresi Sonsuzluğa Açılan Oda Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

7 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close