Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları 2018 - 2019

Sol Ayağım Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 Sol Ayağım Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Sol Ayağım Metni Cevapları 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevabı

1. Yakın çevrenizdeki kişilerin hayatınızdaki yeri ve önemi nedir?

  • Cevap:  İnsanlar yalnız yaşayamazlar. İnsanların birlik ve beraberlik içinde olması gerekir. Çünkü insan arkadaşlıklar, dostluklar ve aileler kurarak hayatına devam edebilir.Yakın çevremizdeki kişilerin hayatımızda önemli bir yeri bulunmaktadır. Annemiz, babamız, kardeşlerimiz, amca ve dayılarımız, teyze ve halalarımız bizim için en kıymetli insanlar olarak destekçilerimizdir.

2. “İnanmak başarının yarısıdır.” sözüne göre başarmanın diğer yarısı ne olabilir?

  • Cevap:  İnsanlar hayatlarında bazı şeyleri başarmak için mücadele ederler. Bir insanın kendine koyduğu hedef için sürekli çalışması ve çabalaması son derece önemlidir. İnanmak başarmanın yarısıdır sözü de bunu gösterir.İnanmak başarmanın yarısıdır sözü, başarmak için inanmak, kararlı olmak, azimli olmak, sabırlı olmak gerektiğini ortaya koymaktadır.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 74 Cevabı

Okuduğunuz metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri yazınız. Yazdığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Daha sonra ise kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap

  • Tahminim:
  • Sözlük Anlamı:
  • Cümlem:

*********

  • Tahminim:
  • Sözlük Anlamı:
  • Cümlem:

*********

  • Tahminim:
  • Sözlük Anlamı:
  • Cümlem:

*********

  • Tahminim:
  • Sözlük Anlamı:
  • Cümlem:

*********

  • Tahminim:
  • Sözlük Anlamı:
  • Cümlem:

*********

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Chris hangi fiziksel becerileri yapamamaktadır?

  • Cevap: Chris vücudunu ve uzuvlarını kendi isteği ile hareket ettirememekte ve konuşamamaktadır.

2. Chris’in dış dünya ile iletişimi nasıl olmuştur?

  • Cevap: Sol ayağıyla tuttuğu tebeşir ile tahtaya yazı yazarak olmuştur.

3. Chris’in zihinsel olarak normal olduğuna annesinden başka kimsenin inanmamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Chris vücudunu istediği gibi hareket ettiremediği, konuşamadığı ve bunlara bağlı olarak çevresindeki kişilerle iletişim kuramadığı için onun zihinsel olarak normal olduğuna inanmıyorlar.

4. Konuşma dışında iletişim yolları nelerdir? Sıralayınız.

  • Cevap: Beden hareketleri, yazı yazma, resim çizme, heykel yapma.

5. Sizce Chris’in başarısının sırrı neler olabilir?

  • Cevap: Annesinin azmi ve inancıdır.

6. Chris’in zihinsel olarak normal olduğunu maskeleyen (örten) esas neden nedir? Dış görünümü mü, diğer insanların bakışı mı? Tartışınız.

  • Cevap: Diğer insanların bakışıdır.

7. Tüm insanlara fiziksel ve zihinsel durumlarını ayırt etmeden aynı gözle bakabilmenin yolu nedir? Tartışınız.

  • Cevap: Herkes ile aynı dünyada, aynı toplumda yaşadığımızı anlayıp, hiç kimseden bir menfaat beklemeden herkesi olduğu gibi kabul etmeyi başardığımızda tüm insanlara aynı gözle bakabiliriz.

3. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 75 Cevabı

Aşağıdaki cümleleri karşılarındaki anlam ilişkileri ile örnekteki gibi eşleştiriniz.

Amaç Sonuç – Neden Sonuç 

  • Cevap

İçindeki değişik hayvanların ve çiçeklerin isimlerini söyleyerek onları tekrarlamam için nasıl başarısızca çabaladığını anlattı. (Amaç Sonuç)
Çarpık bir ağzın arkasında kendimi “ifade edebilmek” için can atıyordum. (Amaç-Sonuç)
Tamamen umutsuz göründüğü için ağlayarak odayı terk etti. (Neden-Sonuç)
Başarmak için günlerce uğraşmıştım. (Amaç-Sonuç)
Aniden kız kardeşimin yaptığı şeyi yapmak için çok büyük bir istek duymuştum. (Amaç-Sonuç)
Dişlerimi o kadar çok sıktığım için neredeyse alt dudağımı deliyordum. (Neden-Sonuç)
Annem, doktorların sadece beslenecek bir şey olduğumu söylediklerinden meselelerle kendi ilgilenmeye karar vermiş. (Neden-Sonuç)

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Daha önce okuduğunuz “Barış Manço” metni kaçıncı kişinin ağzından anlatılmıştır?

  • Cevap: Üçüncü kişi ağzından anlatılmıştır.

b) Okuduğunuz “Sol Ayağım” metni kaçıncı kişinin ağzından anlatılmıştır?

  • Cevap: Birinci kişi ağzından anlatılmıştır.

c) Metinden alınan “otobiyografi” cümlelerini örnekte olduğu gibi “biyografi” cümlelerine çeviriniz.

  • Cevap

O zaman dört aylık kadarmışım.
O zaman dört aylık kadardı.

Yaşadığım her sahneyi sanki geçen hafta olmuş gibi hatırlıyorum.
Yaşadığı her sahneyi sanki geçen hafta olmuş gibi hatırlıyordu.

Bunu yapmak için neden sol ayağımı kullandığımı bilmiyorum.
Bunu yapmak için neden sol ayağını kullandığını bilmiyordu.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 76 Cevabı

Aşağıdaki cümlelerde zaman ve anlam kaymasına uğramış fiilleri bulup örnekteki gibi yazınız.

6. ETKİNLİK 

Aşağıda, metinden alınan parçayı okuyunuz. Metnin size vermek istediği mesajdan hareketle “ailenin ve yakın çevrenin çocuklar üzerindeki etkisi” konusunda duygu ve düşüncelerinizi ifade ediniz.

(…)
Vücudumu kastım ve sol ayağımı üçüncü kez attım. Harfin bir tarafını çizdim. Diğer tarafının yarısını da çizdim. Sonra tebeşir kırılmış ve şaşkına dönmüş bir hâlde kalakalmıştım. Onu atmak ve vazgeçmek istedim. Derken annemin elini omzumda hissettim. (…) Dişlerimi o kadar sıkmıştım ki neredeyse alt dudağımı deliyordum. Odadaki her şey, etrafımdaki suratlar beyaza dönene kadar yüzüştü. Yine de yazmıştım “A” harfi önümde yerdeydi. Titrek, uyumsuz ve bozuk köşeleri ve hiç düzgün olmayan bir orta çizgisi vardı. Ama “A” harfiydi o. Kafamı kaldırdım. Bir an için annemin yüzünü gördüm, yanaklarına gözyaşı düşmüştü.
Sonra babam eğildi ve beni omzuna aldı.
Başarmıştım!
(…)

  • Cevap:Aile ve çevrenin çocuklar üzerinde büyük bir etkisi vardır. Çocukların karakterlerinin oluşumunda ailenin önemi büyüktür. Aynı şekilde çocuğun ahlaki değerlerinin oluşumunda da aile ön plana çıkar.Çocuk, ailede gördüğü saygı ve sevgi sayesinde kendine ve etrafına karşı iyi bir birey olur. Anne babalar, çocuklarına destek olurlarsa ve her daim yanlarında olurlarsa çocuklar daha başarılı olurlar. Aksi taktirde çocuklar öz güvensiz ve başarısız olurlar.

    Aynı şekilde çocuk, çevresinden de etkilenir. Çevresinde iyi insanlar bulunan çocuklar iyi; kötü insanlar bulunan çocuklar da kötü insanları örnek aldıkları için kötü insanlardan olurlar.

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

“Sol Ayağım” metninden hareketle kendi hayatınızı anlatan bir yazı yazınız.

  • Cevapİlkokula yedi Yaşında iken başladım tarih 1997’de. Sakarya’ nın ilçesine okumayı öğrendim. Okul seneleri benim için oldukça hayli zor geçti. Alışılagelinmemiş bir ortama ayak uydurmak. Kendine kapalı bir cocuk için oldukça zor oldu. Amma velakin ilk 5. sınıf bitene kadar karnem hep 5’di. Ben buna seviniyordum. Tâki bugünlere kadar ( Meğerse Herkes İlkokul 5e kadar karnesi 5 geliyormuş ). İlkokul ile ortaokul aynı okula bağlıydı. 2003 yılında ortaokula adımımı attım Hayat bilgisi olmuştu sosyal bilgiler. Ve daha bir sürü yeni ders eklenmişti. Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi, El sanatları vs. Öyle böyle zar zor bitirmiştim ortaokul ve ilkokulu ardından lise hayatına adımımı atmıştım. Zor senelerin ardından çalışma hayatına başladım.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Kişisel Gelişim Sayfa 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 Sol Ayağım Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
386
130
35
41
175
35
36

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!