Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
7. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Tahta Bisiklet Metni Etkinlik Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Erdemler Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113  Tahta BisikletMetni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Tahta Bisiklet Metni Cevapları (7. Sınıf Türkçe)

• İnsanın yüreğinin bir kapısı olsaydı siz o kapıyı nasıl açardınız?

  • Cevap:  İnsanların kendine özgü bir özel hayatı bulunmaktadır. İnsanlar his ve fikirlerle hareket ederler. İnsanların hisleri kalpleriyle yön bulur, fikirleri ise beyinleriyle yön bulur. İnsanların hislerine irade işlemez. Her insanın yüreğine giden bazı yollar bulunmaktadır. İnsanlar sevdiklerine yakın olmak isterler. İnsanların yüreğinin bir kapısı olsaydı o kapıyı sevgiyle açmak gerekirdi.

• Satın alınan oyuncağın mı yoksa emek verilerek yapılan oyuncağın mı daha değerli olduğunu düşünüyorsunuz? Neden?

  • Cevap: Tabiki de emek verilerek yapılan bir oyuncak daha değerlidir. Bir şeye emek vererek ona zaman ayırmak onun daha değerli olması anlamına gelmektedir. Bu nedenle hazır alınan bir şeyle el emeği olarak yapılan ve zaman harcanılan şey aynı değildir. Kişilerin emek verip zaman harcayarak kendi istedikleri gibi oyuncaklar yapması, satın alınan hazır oyuncaklardan daha kıymetlidir.

Görsellerden ve başlıktan hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

  • Cevap: Görselleri incelediğimde köy ortamında tahta bir bisiklete sahip olan bir çocuğun hikayesi anlatılmaktadır. 

Metni, noktalama işaretlerine dikkat ederek sesli okuyunuz.

1. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 108 Cevabı

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

  • Cevap:

Gönenmek

  • Tahminim: Mutlu olmak
  • Anlamı: Sevinmek, mutlu olmak, heyecanlanmak.

Hana

  • Tahminim: Dam olabilir.
  • Anlamı: Hana kelimesinin anlamı avludur.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Babanın eve yüzü asık dönmesinin nedeni nedir?

  • Cevap:  İşlerinin kötü gitmesinden dolayı eve asık suratla dönmüştür. 

2. Babanın kızına ilginç sorular sormasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Babanın kızına ilginç sorular sormasının nedenleri evdeki hüzünlü havayı dağıtıp kızını neşelendirmek için.

3. Babanın işlerinin kötü gitmesinin aile yaşantılarına etkileri nelerdir?

  • Cevap: İşlerinin kötü gitmesinin aile yaşantılarına etkileri kısacaEvdeki neşeli hava yok olmuştur. Anne ile baba ilk kez tartışmışlardır. Birbirlerini kırmışlardır. Çocuk umutsuzluğa kapılmıştır.

4. Baba, işlerinin kötü gitmesine nasıl bir çözüm bulmuştur?

  • Cevap: Eşine taktığı bilezikleri, evdeki değerli eşyaları satmıştır fakat çözüm olmamıştır. Baba, köye taşınmaya karar vermiştir.

5. Köye taşınan ailenin hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?

  • Cevap: Anne ile baba ayrılmıştır. Çocuk okuluna köyde devam etmiştir.

6. Babanın yerinde olsaydınız ailenizi bir arada tutmak için neler yapardınız?

  • Cevap: Babanın yerinde olsaydım ailemi rahat yaşayabilmesi için daha çok çalışırdım.  

7. Sizce çocuk, tahta bisikleti gördüğünde neler hissetmiş olabilir?

  • Cevap:  Sevinç ve mutluluk hissetmiş olabilir.

8. Metnin kahramanlarından hangisi olmak istediğinizi nedenleri ile anlatınız.

  • Cevap: Metin kahramanlarından çocuğun yerinde olup babama yardımcı olmak isterdim. 

3. ETKİNLİK 

a) Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde yer alan deyimleri bularak altlarını çiziniz. Deyimlerin metne katkısını belirleyerek yazınız.

Babam nasıl olsa işleri yoluna koyardı.
Babamın yüzü gülmüştü ya… Ötesinin önemi yoktu.
Sanki kendi yerine bisikleti bırakıp o da çekip gitmişti.
Pencereden akşamın sokakları kaplayan karanlığına dalıp gitti.

  • Cevap: Deyimler metinlerin anlamlarını zenginleştirmiş, daha anlaşılır bir hale getirmiştir. 

Bulduğunuz deyimleri yazınız. Deyimleri anlamlarına uygun birer cümlede kullanınız.

Cevap

  • yoluna koymak: Uzun süre fabrikada çalışan Mehmet, sonunda işleri yoluna koyup hayal ettiği marangoz atölyesini açtı.
  • yüzü gülmek: Çalınan bisikletinin bulunduğunu öğrenince yüzü gülmeye başladı.
  • çekip gitmek: Önüne uzatılan tasta ciğer yerine tarhana çorbası gören kedi, yemeği beğenmeyerek çekip gitti.
  • dalıp gitmek: Biraz soluklanmak için oturdu, karşısındaki manzaranın güzelliğine dalıp gitti.

4. ETKİNLİK 

  • “Tahta Bisiklet” metninden öznel ve nesnel yargılardan üçer tanesini belirleyerek yazınız.

5. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 109 Cevabı

Tahta Bisiklet” metninin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini belirleyerek yazınız.

Metnin konusu nedir?

  • Cevap: Tahta Bisiklet” metninin konusu bir ailenin geçim sıkıntısı.

Metnin ana fikri nedir?

  • Cevap: Tahta Bisiklet” metninin ana fikri zor zamanlarda bir arada durmayı başaramayan aileler, çocuklarının duygusal olarak zarar görmesine neden olabilirler.

Metnin yardımcı fikirleri nelerdir?

  • Cevap: Tahta Bisiklet” metninin yardımcı fikirleri – Aile bireylerinin huzurlu olması için anne-babaya büyük görevler düşmektedir.
    – Aile içindeki huzur, aile bireylerinin neşeli insanlar olmasına bağlıdır.

6. ETKİNLİK 

Ne güzel günlerdi!” diyebileceğiniz bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap: Amcamla birlikte dolaşmayı çok severim. Onunla birlikte dolaştığım zaman kendimi özgür hissederim. Geçen sene amcamla birlikte şehir dışına çıktık. Orda 2 gün kaldık ve pek çok yer gezdik. Şimdi hatırlıyorum da ne güzel günlerdi. 

7. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 110 Cevabı

a) Aşağıda “Tahta Bisiklet” metninden bir bölüm verilmiştir. Verilen bölümdeki zarfları bularak altlarını çiziniz.

  • Cevap:  

b) Bulduğunuz zarfların metnin anlamına olan katkısını belirleyerek yazınız.

  • Cevap: Metinde bulduğum zarflar metne zaman, yer-yön ve soru anlamı katmışlardır.

8. ETKİNLİK 

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 111 Cevabı

Kendinizi İlker’in yerine koyarak aşağıda giriş bölümü verilmiş olan mektubu kurallarına uygun olarak tamamlayınız.

  • Cevap

Gelecek Derse Hazırlık

Okuduğunuz/bildiğiniz bir fablla ilgili bir kitap kapağı tasarlayınız. Kitap kapağınızı tasarlarken hangi iş ve işlem basamaklarını takip ettiğinizi defterinize not alınız.

  • Cevap

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Erdemler Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113  Tahta BisikletMetni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

11 Yorum

  1. Bu siteyi yapanların eline emeğine sağlık. Ödevimi yaparken bana çok yardımcı oldu. Çok teşekkürler.

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close