Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Müzik Meb Yayınları

7. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

7. Sınıf Müzik Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Müzik Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

YÜREKTEN YAKILAN TÜRKÜLERİMİZ

Türkülerimiz kültürümüzün en önemli parçalarından biri. Geçmişten günümüze insanımızın acıları, sevinçleri, hüznü, neşesi onlarda saklı. Öylesine samimi söylenmişlerdir ki yeri gelir neşemize neşe katar yeri gelir derdimize ortak olur yeri gelir içimizi sızlatır; gün olur hüznümüzü hafifletir gün olur efkârımızı dağıtır gün olur en mutlu anımızda gönül telimizi titretir. Kısacası bize bizi anlatır. Duyguların yoğunluğu, ezgilerin özgünlüğü ve sazla sözün uyumu birleşince halkın eseri çıkar ortaya. Söylendikçe demlenir, dilden dile aktarıldıkça daha da güzelleşir.
Halkımızı derinden etkileyen olaylar, durumlar türkülerin konusu olmuştur hep. Türkülerin yaşanmış olayları çoğu zaman unutulmuş sazın, sözün, ezginin gerisinde kalmıştır ama onların bir hikâyesi hep vardır. Kültürümüzde ayrı bir yeri olan Yemen türküleri de bunlardan bir tanesidir. Yüreğin derinliklerinden kopup gelen acı ve gözyaşı yüklü Yemen türküleri Anadolu’nun bir feryadıdır aslında. Peki, nedir Yemen’in hikâyesi?

Arap Yarımadası’nın güneybatı köşesinde bulunan Yemen, Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı topraklarına katılır. Osmanlı İmparatorluğu Yemen’de tam dört asır hüküm sürer. Dile kolay! Bu süreç içerisinde kutsal toprakları elde tutmak ve hâkimiyeti devam ettirmek için Yemen’e sürekli asker gönderilir. Askerlerimizin yolu uzun ve meşakkatlidir. Yemen’e giden yol da Yemen de ölüme davetiye çıkarır. Bu bölgeye doğru yol alan askerler henüz Yemen’e varmadan yolda can vermeye başlar.
Yemen’in coğrafi koşulları zordur: çöller, sarp yokuşlar, uçurumlar, yüksek dağlar… Bunlara bir de çetin iklim şartları eklenir: çöl fırtınaları, kızgın güneş, aşırı sıcaklar. Açlık, susuzluk, kızıl humma bırakmaz Mehmetçiğin yakasını. Üstüne bir de Yemen’deki isyanlar, savaşlar eklenince

Anadolu’nun yağız delikanlısına geçit vermez Yemen, geri dönmek sadece bir hayal olur.

1. Dünya Savaşı yıllarına kadar sürer yiğitlerimizin bu macerası. Yemen halkı İngilizlerle iş birliği yaparak Osmanlı’ya karşı ayaklanır. Yine yüz binlerce asker sevk edilir dönülmez topraklara. Mehmetçik büyük fedakârlıklarla kahramanca savaşır Anadolu’dan binlerce kilometre uzakta ve dökülür birer birer Yemen’in kumuna, taşına toprağına. Yemen çölü binlerce Mehmetçiğin kanıyla sulanır; çöller, dağlar, uçurumlar şehitlerimize mezar olur. Gözlerini kırpmadan canlarını feda etmelerine rağmen isyanların ardı arkası kesilmez. Yemen’deki dört asırlık Osmanlı hâkimiyeti yapılan anlaşmalarla sona erer.

Anadolu’nun gözü yaşlı, bağrı yanık, yüreği yaralıdır. Yürekler parçalanmasın mı, ağıtlar yakılmasın mı? Analar, gelinler, kızlar, yavrular ağlar gidip de dönmeyenlere. Yankılanır bütün Anadolu’nun dağlarında bu acının feryatları, ağıtları ve türkülerle gelir bize Yemen’in acısı:

Havada bulut yok bu ne dumandır?
Mahlede ölüm yok bu ne figandır?
Şu Yemen elleri ne de yamandır!

Anom Yemen’dir, gülü çemendir.
Giden gelmiyor, acep nedendir?
Burası Muş’tur, yolu yokuştur.
Giden gelmiyor, acep ne iştir.

Kışlanın önünde redif sesi var.
Bakın çantasında acep nesi var?
Bir çift kundurayla bir de fesi var.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Meb Yayınları Müzik Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!