7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
“7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26
Hz. Ömer, kılıcını kuşanarak Safâ Tepesi’ndeki Dârülerkam’a doğru yola koyuldu. Yolda Nu- aym b. Abdullah ile karşılaşmış, ona Hz. Muhammed’i (s.a.v.) öldürmeye gittiğini söylemişti. Bunun üzerine Nuaym (r.a.) zaman kazanmak için Ömer b. Hattâb’a kız kardeşi ve eniştesinin de Müslüman olduğunu söyledi.
Görsel 1.6: Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer’in kılıçları, TSM
Ömer b. Hattâb bir hışımla kardeşinin evine yöneldi. Kardeşi Fâtima ve eniştesi Said b. Zeyd, Habbab’dan (r.a.) Tâhâ suresini öğreniyorlardı. Ömer b. Hattâb’ın kapıya gelişi ile Kur’an sayfalarını gizlediler. Ömer (r.a.) kapıda Kur’an sesini duyup hiddetle içeri girdi. Kız kardeşi ve eniştesiyle tartışarak ikisine de el kaldırdı. Bu esnada yere düşen kız kardeşinin hâlini görünce yaptığına pişman oldu. Kız kardeşi, İslam’a girdiklerini ve ne pahasına olursa olsun inançlarından vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Ömer b. Hattâb, onların okuduklarını öğrenmek istedi. Getirilen Tâhâ suresi sayfalarını okudukça içinin ferahladığını hissetti. Büyük bir hayranlık içinde “Bu ne güzel ve ne değerli söz!” cümlesi dilinden dö- külüverdi. Hz. Ömer, Safâ Tepesi’ndeki Erkam’ın (r.a.) evine gitmek için tekrar yola koyuldu. Nuaym b. Abdullah’ın uyarısı üzerine Erkam’ın (r.a.) evindeki Müslümanlar, gereken tedbirleri almışlardı. Sevgili Peygamberimiz Hz. Ömer’e geliş amacını sorduğunda işittiği cevap onun dualarının bir karşılığıydı: “Ey Allah’ın Resulü! Ben Allah’a, O’nun elçisine ve Allah tarafından indirilenlere inanmak için geldim.” Müslümanların sevinip güçlenmesini sağlayan bu olay vahyin altıncı yılında Habeşistan’a yapılan ilk hicretten sonra gerçekleşmiştir.54
Fotoğraf: Mustafa Hz. Ömer iman ettikten sonra ilk olarak Ebu Cehil’in evine gidip ona
Müslüman olduğunu korkusuzca haber verdi. Ebu Cehil, Hz. Ömer’e beddua edip kapıyı onun yüzüne çarptı. Ömer (r.a.) daha sonra bir ulak göndererek Kâbe’nin kapısında Müslüman olduğunu ilan etti. Bu habere inanmak istemeyen müşriklerin karşısına çıkıp kelimeişehadeti yüksek sesle okudu. Bu olaydan sonra tüm Müslümanlar ilk kez Kâbe’de cemaatle namaz kıldılar. Allah Resulü (s.a.v.), Hz. Ömer’in hak ile batılı birbirinden ayırdığı, müşrikler de susmak zorunda kaldığı için ona “Fâruk” lakabını verdi. O günden sonra “Ömerü’l-Fâruk” olarak anıldı.55
Abdullah b. Mesud, Hz. Ömer hakkında şöyle demiştir: “Biz, o Müslüman oluncaya kadar Kâbe’nin yanında namaz kılamıyorduk. Müslüman olduğunda Kureyş’le savaştı, Kâbe’nin yanında namaz kıldı ve biz de onunla birlikte namaz kıldık.”56
Mekkeli müşrikler, Peygamberimizin (s.a.v.) İslam’a davetine engel olamayınca bir araya gelip onu amcası Ebu Talib’e şikâyet ettiler. Fakat Ebu Talib onları dikkate almadığı gibi yeğenini de yalnız bırakmadı.
Soru: Hz. Hamza ve Hz. Ömer’in Müslüman olmasının İslam’a davete nasıl bir katkısı olmuştur? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Hz. Hamza ve Hz. Ömer’in Müslüman olması, Müslümanlara moral verdi ve güç kattı. Onların desteğiyle İslam’ın yayılması hızlandı, Mekke’de Müslümanlar daha açık ve cesur hareket edebildi.
7. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.