7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
“7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 32 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 32
dönen Müslümanların yanında Hz. Peygamber’in görevlendirdiği ilk öğretmen Mus’ab b. Umeyr de bulunuyordu. O, Yesrib’de tebliğ ve eğitim faaliyetleriyle meşgul olup İslam esaslarını öğretecekti. Mus’ab’ın (r.a.) gayretleri sayesinde Müslümanların sayısı Yesrib’de hızla artmıştı. Bu genç sahabi, evine yerleştiği Esad b. Zürare’nin de desteğini alarak bazı kabile liderlerinin Müslüman olmasına vesile oldu.78
Mus’ab’ın (r.a.) gayretleri meyvesini vermiş, Birinci Akabe Biatı’ndan bir yıl sonra ikisi kadın, yetmiş beş Medineli Müslüman’dan oluşan bir kafile Mekke’ye gelmişti. Müşriklerin tepkisini çekmemek için Hz. Peygamber ile geceleyin görüşmek üzere sözleşen Medineli grup konakladıkları yerden küçük gruplar hâlinde ayrılarak Akabe’de toplandı. Resulullah’ın (s.a.v.) yanında kabilesinin büyüğü olan amcası Abbas b. Abdülmuttalib bulunmaktaydı. Henüz Müslüman olmasa da onun varlığı Hz. Peygamber için büyük bir destek idi.
Yesribliler Allah Resulü’nü (s.a.v.) memleketlerinde görmeyi istediklerini belirttiler. Kendi ailelerini korudukları gibi onu da koruyup kollayacaklarına dair biat ettiler. Böylece bir bakıma Medine’ye hicretin temeli atılmıştı. Yesribli Müslümanlar Peygamberimizi (s.a.v.) destekleyerek çevredeki kabilelerle ilişkilerinin bozulmasını göze almış oluyorlardı. Ancak İslam’ın hayatlarına getirdiği olumlu prensipler onlara farklı bir dünyanın kapısını açmıştı. Düşünce dünyaları ve davranışlarındaki gelişmeler, zorluklarla mücadele etmeyi değerli kılıyordu. Medine’deki Yahu- dilerin kendi içlerinden bir peygamber çıkmasına dair beklentilerinden haberdardılar. Kureyş kabilesi başta olmak üzere karşılarına çıkacak düşmanlara karşı âlemlerin yaratıcısının ve Resul-i Ekrem’in yanlarında olduğunu bilmek onlara güç veriyordu.
Allah Resulü (s.a.v.) onlardan her hâl ve şartta kendisine itaat etmelerini, muhtaç olana da yardım elini uzatmalarını istedi. Ayrıca her ne olursa olsun iyiliği emredip kötülüğü önlemeye çalışacaklarına, bu konuda kimseden çekinmeyeceklerine dair kendilerinden söz aldı.79
Toplantı sonucunda Yesriblilerden on iki temsilci seçildi. Temsilciler Rahmet Elçisi hicret edinceye kadar Medine’de onun adına sorumlulukları yerine getireceklerdi.
Birinci Akabe Biatı’nda daha çok ahlaki ve bireysel sorumluluklar üzerinde durulurken İkinci Akabe Biatı’nda ise daha çok siyasi ve sosyal hedefler ön plana çıkmıştır. Birbirine düşman olan Evs ve Hazreç kabileleri İslam sayesinde barışmışlardır. İslam ahlakının kalplerde yeşermesi onları güçlü kılmıştı.
Akabe Biatları, Müslümanların Mekkeli müşriklerin zulümlerinden kurtulmalarına da imkân hazırlamıştır. Karşılaştıkları işkence ve zorluklardan sonra yeni bir vatanda baskı görmeden inançlarını yaşama fikri Mekkeli Müslümanlara oldukça cazip geliyordu. Aynı zamanda tıkanan tebliğ faaliyetleri için de bir çıkış yolu sağlanmıştı. Allah Resulü’yle (s.a.v.) şereflenme firsatını Taif kaybetmiş, Yesrib kazanmıştı.
Müşriklerin gitgide artan baskıları Müslümanlar için Mekke’de hayatı çekilmez hâle getirmişti. Allah Resulü’nün (s.a.v.) tebliği, aradan geçen on iki yıla rağmen istediği düzeyde ilerleyememişti. Yesriblilerin İslam’ı benimsemeleri Müslümanlar için yeni bir umut oldu. Daha önce hicret edilen Habeşistan, Mekke’ye oldukça uzaktı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
7. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.