Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları Tutku Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Tutku Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

1. İslam ansiklopedisi, Genel Ağ vb. kaynaklardan ehl-i beyt kavramının anlamı ve içeriği hakkında bir araştırma yapınız.

  • Cevap: “Ev halkı” anlamına gelen Ehl-i beyt (ehlü’l-beyt) terkibi ev sahibiyle onun eşini, çocuklarını, torunları ve yakın akrabalarını kapsamına alır. Câhiliye devri Arap toplumunda kabilenin hâkim ailesini ifade eden Ehl-i beyt tabiri, İslâmî dönemden itibaren günümüze kadar sadece Hz. Peygamber’in ailesi ve soyu mânasına gelen bir terim olmuştur. Daha çok Şiî kaynaklarında bunun yerine ıtre (العترة) kelimesi de kullanılır. Kur’ân-ı Kerîm’de ehl ve beyt kelimeleri birçok âyette geçer.

2. Sıla-i rahim, vefa ve adalet kavramlarının anlamlarını araştırınız.

  • Cevap:

Sıla-i rahim: Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi.

Vefa: Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı

Adalet: Yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, türe.

3. Kur’an-ı Kerim mealinden, Nisâ suresinin 36. ayetini bularak defterinize yazınız. Bu ayette bizden neler istenmektedir? Bunları defterinize not ediniz.

  • Cevap: Nisa suresi 36ayet. Allah’a kulluk edin. Hiçbir şeyi O’na ortak koşmayın. Anne ve babaya, yakın akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda kalmışlar, sağ ellerinizin sahip olduğu kimselere iyilik edin. Kuşkusuz Allah, kibirli ve kendini övenleri sevmez. Bu ayette bizden Allah’a kulluk etmemesi hiçbir şekilde ona şirk koşmamamız gerektiği anlatılıyor. Aynı zamanda anne ve babamıza, akrabalarımıza, arkadaşlarımıza ve çevremizdeki insanlara iyilik etmememizi ve alçak gönüllü olmamız gerektiği anlatılıyor.

4. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) komşu hakkı ile ilgili iki hadisini öğrenip defterinize yazınız.

  • Cevap:

“Cebrail bana komşu hakkında o kadar tavsiyede bulundu ki, onu mirasçı bırakacak sandım.” (Müslüm, Birr ve Sıla,42)

“Komşusu açlıktan kıvranırken, tok yatan kimse iman etmiş olamaz.” (İbn Ebî Şeybe, Musannef, İman ve Ru’ya, 6)

5. Akrabalık hakları nelerdir? Bu konuda aile büyüklerinizle konuşunuz. Defterinize, ulaştığınız sonuçları içeren bir kavram haritası oluşturunuz.

  • Cevap: Allah Teâlâ ana babaya ihsandan sonra akrabaya iyiliği emretmektedir. Akrabayla ilişkisini kesenler Kur’ân-ı Azîmüş-şân’da lanetlenmişlerdir. Bu iki görev layıkıyla ifâ edildiği zaman cemiyete huzur ve refah ömürlere de bereket gelir. Bunlar:

a) İmkânı elverişli olanlar imkânları ölçüsünde şefkatmerhamet ve yardımlaşma vazifelerine dikkat etmelidirler.

b) Vefadarlık saygı ve ahde bağlılık vazifeleridir. Bu da güçlü olmayan ve yardıma muhtaç durumda bulunanların vazifesidir. Bunlar karşılıklı olarak gerçekleştirilmelidir.

Bir insanın imanı ne kadar kuvvetlenirse akrabalık bağlarının korunması için mutlaka gerekli olan vefadarlık ve fedakârlığı da o derece artar. Bu nedenle Rasûlullah aleyhisselâm bu vazifeleri imana bağlamıştır.

Sıla-i rahim sıhhat ve âfiyete kavuşmak için vesîledir. Ömrün bereketi de budur. Ayrıca günahlardan sakınmaya ve hayra muvaffak olunmasına yol açar. O halde sıla yapanlar Allah’ın emirlerine rahatlıkla uyar ve yasakladıklarını terk ederler!

Hayat şartlarını asıl zorlaştıran akrabalık bağlarının koparılmasıdır! Rasûlullah aleyhisselâm: “Bir toplumda akrabalık bağını kesmiş insanların bulunması oraya Allah’ın rahmetinin gelmemesine yol açar!” buyurarak konunun ehemmiyetini en güzel biçimde ifade etmişlerdir. Akrabalık bağlarını koparmak müslüman olmayan toplumlardan müslümanlara bulaşmış bir hastalıktır! Bu ise yeryüünü fitne ve fesada uğratır. Sıla-ı rahim ise fitne ve fesadı kaldırır diyarları onarır ömürleri bereketlendirir ve rızıkları çoğaltır. Âhirette ise Cennet kapısının açılmasına vesîle olur!

7. Sınıf Tutku Yayıncılık Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
114
love
38
clap
20
angry
14
unlike
6
happy
5
sad
4
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!