7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 2. Ünite Cevapları
“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 2. Ünite Cevapları
1. Aşağıdaki savaşlardan hangisi Türkiye Selçukluları için olumsuz sonuçlar doğurmuştur?
A) KösedağB) MalazgirtC) PasinlerD) Miryokefalon
- Cevap: A
2. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı hüküm darlarından biri değildir?
A) Yıldırım BeyazıtB) Orhan BeyC) Alaaddin KeykubatD) II. Murat
- Cevap: C
3. Osmanlı nüfusunun önemli bir kısmı köylerde yaşardı. Konargöçerler çoğunlukla hayvancılıkla, köylüler ise daha çok tarım ile uğraşırdı. Köylülerin büyük çoğunluğu devletin kendilerine tahsis ettiği çiftlikleri işleten ailelerden oluşmaktaydı. Bu metindeki bilgiye getirilebilecek en uygun başlık aşağıdakilerden hangisidir?
A) Osmanlı Devleti’nin Askerî YapısıB) Osmanlı Divan TeşkilatıC) Osmanlı Devleti’nin Toplumsal ve Ekonomik yapısıD) Osmanlı İskan Politikası
- Cevap: C
4. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Beyliği’nin Söğüt ve çevresini yurt edinmesinin sağladığı siyasi avantajlardan biri değildir?
A) Ticari açıdan gelişmiş şehir ve kasabalara komşu bulunmasıB) Kurulduğu dönemde çevresinde güçlü bir devletin olmayışıC) Etrafındaki tekfurlarının birbiriyle mücadele hâlinde olmasıD) Bizans İmparatorluğu’nun iç karışıklıklarla uğraşması
- Cevap: A
- 5.
- Gelibolu Yarımadası’ndadır.
- Batı seferlerinde üs olarak kullanılmıştır.
- OsmanlI’nın Rumeli’deki ilk toprağıdır.Bu bilgiler aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
A) Rumeli HisarıB) Çimpe KalesiC) Yarhisar KalesiD) Anadolu Hisarı
- Cevap: B
6. Osmanlı Devleti’nde toplum, yönetenler ve yönetilenler olmak üzere ikiye ayrılmaktaydı. Yönetenler; askerî, idari, siyasi ve dinî yetkilere sahip devlet görevlileriydi. Bu bilgilere göre, aşağıdakilerden hangisi yönetenler arasında ver almaz?
A) Sancak beyi;B) KadıC) Tımarlı sipahiD) Esnaf
- Cevap: D
7. Osmanlı Beyliği’nin kısa sürede güçlenmesini sağlayan aşağıdaki nedenlerden hangisi kurulduğu bölgenin sağladığı avantajlardan biridir?
A) Yetenekli padişahların iş başına gelmesiB) Bizans’ın ve Balkanların karışıklık içinde olmasıC) Adaletli bir yönetim uygulanmasıD) Merkeziyetçi bir devlet anlayışının benimsenmesi
- Cevap: B
8. Aşağıdakilerden hangisi İstanbul’un Fethi’nin “ekonomik” nedenlerindendir?
A) Bizans’ın Osmanlı Devleti’nin batıda ilerleyişine engel olmasıB) Bizans’ın, Avrupa devletlerini Osmanlı Devleti’ne karşı kışkırtmasıC) İstanbul’un kara ve deniz ticaret yolları üzerinde önemli bir konumda bulunmasıD) Osmanlı Devleti’nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki bağlantıyı sağlamak istemesi
- Cevap: C
9. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin Haçlılarla yaptığı savaşlardan biri değildir?
A) Ankara SavaşıB) I. Kosova SavaşıC) Varna SavaşıD) Niğbolu Savaşı
- Cevap: A
10. I. Preveze Deniz ZaferiII. Ridaniye SavaşıIII. İstanbul'un FethiIV. Kıbrıs’ın Fethi
Verilen olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?
A) II-III-I-IVB) III-IV-II-IC) I-II-III-IVD) III-II-I-IV
- Cevap: D
11. Osman Bey, oğlu Orhan Gazi’ye; “İlim ehli insanlara rağbet et, askerine ve malına güvenip âlimlerden uzaklaşma!” diye vasiyet etmiştir. Osman Bey’in bu sözleriyle önemini vurguladığı erdem, aşağıdakilerden hangisidir?
A) BilgiB) HoşgörüC) CesaretD) İyilikseverlik
- Cevap: A
12. Osmanlılarda “Kaptan-ı Derya” unvanı verilen ilk denizci aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kemal ReisB) Oruç ReisC) Barbaros Hayrettin PaşaD) Kılıç Ali Paşa
- Cevap: C
13. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nin uyguladığı “İskân Politikasının askerî amaçlarından biridir?
A) Issız ve terk edilmiş yerlerde Türk şehirleri oluşturmakB) Rumeli’deki boş arazileri ekilip biçilen tarlalar hâline dönüştürmekC) Fethedilen yerlere Türk nüfusu yerleştirerek yeni fetihlere zemin hazırlamakD) İskân edilen topraklardan vergi geliri elde etmek
- Cevap: C
14. Eskişehir’de kurulan bir pazarda bir Türk’ün Bizanslı tüccardan aldığı bardağın parasını ödememesi üzerine Osman Bey o kişiyi cezalandırarak, Bizanslı tüccarın mağduriyetini gidermiştir. Bu olay Osman Bey’in aşağıdakilerden hangisine verdiği önemi gösterir?
A) HoşgörüyeB) VatanseverliğeC) CömertliğeD) Adalete
- Cevap: D
15. Osmanlı Devleti’nde yönetici ve askerî sınıf dışında kalan kesime “reaya” denilirdi. Bu bilgiye göre, aşağıdakilerden hangisi reaya sınıfında ver almaz?
A) TüccarlarB) VezirlerC) EsnafD) Konargöçerler
- Cevap: B
16. Sanayi İnkılabı aşağıdaki ülkelerden hangisinde ortaya çıkmıştır?
A) İngiltereB) FransaC) İtalyaD) Almanya
- Cevap: A
17. Aşağıdakilerden hangisi Avrupalıların Coğrafi Keşifleri başlatmalarının dinî sebeplerinden biridir?
A) Coğrafya bilgisinin artmasıB) Gemi yapım tekniklerinde ilerlemeleriC) Yeni ticaret yolu aramak istemeleriD) Hristiyanlığı yaymak istemeleri
- Cevap: D
18. Aşağıdakilerden hangisi Coğrafi Keşiflerin başlamasında etkili olan “bilimsel” sebeplerdendir?
A) Avrupa’da altın ihtiyacının ortaya çıkmasıB) Avrupalıların Hristiyanlığı yaymak istemesiC) Pusulanın kullanılmaya başlanmasıD) İpek ve Baharat yollarının Osmanlı hâkimiyetinde olması
- Cevap: C
19. Her konuda akla öncelik tanıyan düşünce sisteminin etkisiyle XVII. ve XVIII. yüzyıllarda Avrupa’da bilim, sanat, felsefe ve siyaset alanlarında gelişmelerin yaşandığı döneme “Aydınlanma Çağı” denir. Bu dönemde bilimsel araştırmalara önem verilmiştir. Bu bilgilere göre, Aydınlanma Çağı’nda yaşanan gelişmelerin aşağıdakilerden hangisinin temelini oluşturduğu söylenebilir?
A) Sanayi inkılabı’nınB) Haçlı Seferleri’ninC) Reform Hareketleri’ninD) Coğrafi Keşifler’in
- Cevap: A
20. Fransız İhtilali’nin aşağıdaki sonuçlarından hangisi dünya siyasi haritasının değişmesinde etkisi olmuştur?
A) Soylulara tanınmış ayrıcalıklara son verilmesiB) Çok uluslu devletlerin yıkılıp yerine yeni devletlerin kurulmasıC) İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin yayımlanmasıD) Vatandaşlar arasında eşitlik ilkesinin benimsenmesi
- Cevap: B
21. Geleneksel Osmanlı ordu bandosuna...adı verilir. Cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanmalıdır?
A) koroB) orkestraC) senfoniD) mehter
- Cevap: D
22. Aşağıdakilerden hangisi II. Mahmut döne' mi ıslahatlarından biri değildir?
A) İlk nüfus sayımının yapılmasıB) Ziraat Bankası’nın kurulmasıC) İlköğretimin zorunlu olmasıD) İlk resmî gazete olan Takvimi Vekayî’nin çıkarılması
- Cevap: B
23. Aşağıdakilerden hangisi Lale Devri’nde eğitim ve kültür alanında yapılan yeniliklerden biridir?
A) İlk matbaanın kurulmasıB) Çini fabrikasının açılmasıC) İtfaiye teşkilatının kurulmasıD) İlk kez çiçek aşısının uygulanması
- Cevap: A
- 24. Osmanlı Devleti’nde;
- Takvim-i Vekâyi Gazetesi’nin çıkarılması,
- İlk Türkçe eser basan matbaanın kurulmasıgelişmeleri aşağıdaki alanların hangisi ile ilgilidir?
A) EkonomikB) AskerîC) KültürelD) Mimari
- Cevap: C
25. Aşağıdakilerden hangisi Osmanlı Devleti’nde matbaanın kurulmasıyla birlikte ortaya çıkan sonuçlardan biri değildir?
A) Bilginin yayılmasının kolaylaşmasıB) Daha çok sayıda insanın kitaplardan yararlanmasıC) Kitap fiyatlarının ucuzlamasıD) Avrupa başkentlerinde elçilikler açılması
- Cevap: D
I. Takvim- i Vekâyi gazetesinin çıkarılmasıII. Osmanlı Bankasının kurulmasıIII. Viyana, Paris, Varşova, Moskova gibi Avrupa başkentlerinde geçici elçiliklerin açılması
26. Osmanlı Devletindeki bu gelişmeler ile ilgili olduğu alanlar aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleştirilmiştir?
A) Kültürel Ekonomik SiyasiB) Siyasi Ekonomik KültürelC) Kültürel Siyasi EkonomikD) Ekonomik Kültürel Siyasi
- Cevap: A
27. Konuşan sözünü pek kısa tutar, dinleyen de söz bitene kadar güzel bir dikkat hâlindedir. Yaşlılara ve büyüklere karşı hürmet ile onların haklarına riayet, hayal edilemeyecek bir nezaket içindedir. Bu metinde Osmanlı kültürünün özelliklerinden hangisi vurgulanmıştır?
A) DayanışmaB) SaygıC) TemizlikD) Çalışkanlık
- Cevap: B
28. Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından Dünya Miras Listesi’ne alman, günümüzde Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan kazı alanı aşağıdakilerden hangisidir?
A) ÇayönüB) GöbeklitepeC) HacılarD) Çatalhöyük
- Cevap: B
29. Yerleşik yaşama geçmeye başlayan insanoğlu öncelikle aşağıdaki özelliklerin hangisine sahip alanlara yerleşmeyi tercih etmiştir?
A) Maden çeşitliliğineB) Engebeli arazilereC) Zengin ormanlaraD) Su kaynaklarına
- Cevap: D
7. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok