Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 188

Aşağıda Mustafa Kemal Atatürk’ün değişik yer ve zamanda söylediği sözler yer almaktadır. Bu sözlerin demokrasinin hangi özelliğini anlattığını ilgili alanlara yazınız.

“Vatanın kurtuluşu, milletin oy ve idaresi kendi alın yazısı üzerinde kayıtsız şartsız hâkim olduğu zaman başlamış ve ancak milletin vicdanından doğan ordularla olumlu ve kesin neticelere ermiştir.”

  • Cevap:  Millî İrade: Ulusça kullanılan ve hiçbir gücün etkileyemeyeceği kuvvettir.

“Türkiye halkı, asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı bir yaşama gereği saymış bir milletin kahraman evlatlarıdır. Bu millet bağımsızlıktan uzak yaşamamıştır, yaşayamaz ve yaşamayacaktır.”

  • Cevap: Bağımsızlık: Bağımsızlık bir devletin başka bir devletin emretme gücüne uymadan, kendi iç ve dış siyasetini belirlemesi ve uygulayabilmesi anlamına gelmektedir. 

“Daha endişesiz ve korkusuzca, daha dürüst olarak yürüyeceğimiz yol vardır. Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla yürütmek, Türk kadınını ilmî, ahlaki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve koruyucusu yapmak yoludur.”

  • Cevap: Hoşgörü ve Vicdan: Milli Egemenlik:  Atatürk ilke ve inkılapları, her türlü taassuba (bağnazlığa) karşı olmuştur. Toplumsal hayatta, vicdan ve düşünce özgürlüğünü esas almıştır. Kadınların da yönetimde söz sahibi olmalarının önemi vurgulanmıştır. 

“Millî egemenlik esasına dayanan ve bilhassa cumhuriyet idaresine sahip bulunan memleketlerde siyasi partilerin varlığı tabiidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde de birbirini denetleyen partilerin doğacağına şüphe yoktur.”

  • Cevap: Cumhuriyetçilik İlkesi: Cumhuriyet halkın doğrudan doğruya seçtiği temsilciler aracılığı ile egemenliği elinde tutuğu yönetim şeklidir. Başka bir ifade ile Cumhuriyet yönetimin ulusa ait olduğunu ortaya koyan bir rejimdir. Cumhuriyet’te temel ilke seçimdir. Devlet hizmetlerinin hiçbir kademesinde veraset usulü olmayıp, yerine seçim ve tayin vardır. Cumhuriyet devlet başkanlarının ve diğer kademelerdeki yöneticilerin hayat boyu görevde kalmasını reddeden bir anlayıştır. Seçim sonucunda iktidara gelen kişiler ömür boyunca devlet başkanlığı makamında kalamamaktadırlar.

“İnsanlar toplumsal hayatta haklardan ve vazifelerden örülmüş bir ağ içinde düşünülebilir. İnsanlar, insan kaldıkça bu ağdan çıkamazlar.”

  • Cevap: İnsan ve İnsanlık Sevgisi: Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esaslardan biriside insan sevgisini ön planda tutmaktır. Ancak bu sevgi, sadece kendi milletini sevmeyi değil, tüm insanlığı sevmeyi ve saygı duymayı da esas almıştır.

“Bizim nazarımızda çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, asker, doktor velhasıl herhangi bir sosyal kurumda faal bir vatandaşın hak, menfaat ve hürriyeti eşittir.”

  • Cevap: Halkçılık: Halkçılık yönetimde, siyasette, kalkınmada, gelirin dağılımında, devlet ve ulus olanakların kullanılmasında, halkın yararının gözetilmesini amaçlamaktır. Bu amaç doğrultusunda halkçılık ilkesi devletleri, düzenlemeler yapmak, önlemler almak, yasalar çıkarmak ve engelleri ortadan kaldırmakla görevli kılar.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
86
clap
28
angry
15
love
12
unlike
5
confused
5
sad
2
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!