Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Yayınları

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 199

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 199

Bir toplumda demokrasi kültürünün yerleşmesi için toplumun bütün üyelerinin eşitliğinin özellikle kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Türk kadını, tarih boyunca toplumdaki yerini korumuştur ancak Türk kadınının siyasal haklarına kavuşması cumhuriyetten sonra gerçekleşmiştir. Demokratik uygulamalar sonucunda seçilen Türkiye’nin ilk kadın muhtarını tanıyalım:
Görsel 6.40: İlk Kadın Muhtar, Gül ESİN

‘‘Atatürk tarafından 1930 yılında kadına, muhtarlık seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı verildi. Aydın’ın Çine Demirdere Köyü’nde yaşayan 32 yaşındaki Gül Esin, 12 Kasım 1933 tarihinde yapılan muhtarlık seçiminde adaylığını koydu. Aldığı 500 oyla Türkiye’nin ilk kadın muhtarı olarak tarihe geçti. Esin, yaptığı hizmetlerden dolayı Atatürk tarafından ödüllendirildi.’’

Atatürk ve Satı Kadın
Ankara’da yakıcı bir yaz günü idi. Atatürk, Kızılcahamam’a giderken beraberinde arkadaşları ve yaverleri olduğu hâlde Kazan köyü yakınlarında durdu ve otomobilden indi. Köylü, gelenlerin etrafında toplandı.
Kimi su getirdi kimi ayran. Bunlardan biri, güğümünden aktardığı soğuk ayranı Ata’ya uzattı:
“Bir soğuk ayran içer misiniz?” dedi.
O, Türk kadınının en bariz ifadelerini taşıyan bir Türk anası idi. Ata’sı ayranı kana kana içmiş ve bir an durakladıktan sonra ona:
“Senin kocan kim?’’ diye sormuştu.
Köylü kadını, -yüzü tunçlaşmış, elleri nasırlı bu Türk anası- Ankara’nın kendine has şivesi ile kocasının Sakarya Savaşı’nda boğazından yaralanmış bir cengâver olduğunu söyledi. Ata bir soru daha sordu:
“Ne zaman doğdun?”
“1919’da Atatürk Samsun’a çıktığı zaman doğdum.”
Ata bir an düşündü. Yıl 1934 idi. Kadının bu ifadesine göre 15 yaşında olması gerekirdi. Hâlbuki karşısında abideleşen kadın, 25 yaşlarında görünüyordu. Tekrar sordu:
“Nasıl olur?”
Görsel 6.4 7
Evet, nasıl olurdu bu? Satı Kadın, hiç tereddütsüz, o her zamanki nüktedan hâli ile memleketin işgal altında geçirdiği acı yılları ima ederek:
“Evet Paşam. Ondan evvel yaşamıyordum ki…”
Bu espri Ata’yı bir hayli düşündürdü. Ayrılırken yaverine kadının ismini ve adresini not ettirdi. Daha sonra Satı Kadın, Büyük Millet Meclisine giren ilk kadın milletvekillerinden biri olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Meb Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 199 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
angry
2
love
1
clap
1
sad
1
unlike
0
happy
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!