“7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Yıldırım Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Yıldırım Yayınları Sayfa 61

II. Mehmed, Yıldırım Bayezid’in yaptırdığı Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nın (Boğazkesen) inşa edilmesini istedi. Bunu haber alan Bizans İmparatoru Konstantin (Kanstıntin), Rumeli Hisarı’nın inşasının egemenlik haklarına aykırı olduğunu söyleyerek II. Mehmed’den kalenin inşasına son vermesini istedi. Bunun üzerine II. Mehmed, Konstantin’in elçisine şu cevabı verdi: Konstantiniye dışındaki bütün topraklar benimdir. Rahmetli babama Macaristan Seferi dönüşünde çıkardığınız zorlukları ne çabuk unutuyorsunuz? Bu hisarın inşasına o zaman babam karar vermişti, kararını yerine getiremeden öldü. Bu işe bugün ben başlayacağım... Kararımı yeryüzünde hiç kimse önleyemez. (...) Kudretimin başaracağı şeyler sizin muhayyilenizin sınırları dışındadır! Rumeli Hisarı’nın yapılmasıyla İstanbul Boğazı’nın güvenliği sağlandı (Görsel 2.13). İstanbul Bo- ğazı’ndan geçen gemilerden vergi alınmaya ve gemiler kontrol edilmeye başlandı. Boğazı izinsiz geçmeye çalışan gemiler, Anadolu ve Rumeli Hisarlarından yapılan top atışları ile batırıldı. II. Mehmed, İstanbul’un oldukça sağlam olan surlarının ancak o zamana kadar dökülmemiş toplarla aşılacağının farkındaydı. Bu nedenle büyük topların dökümüne özel bir önem verdi. Soru: Sizce topların kullanılmasının İstanbul’un fethindeki önemi nedir?
  • Cevap: Topların kullanılması, İstanbul’un fethinde surların yıkılmasını sağlayarak şehrin savunmasını zayıflatmıştır. Bu sayede Osmanlı ordusu, Bizans'ın güçlü surlarını aşarak şehre girebilmiştir.

7. Sınıf Yıldırım Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 61 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.