Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Test

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 6. Tema Cevapları

“7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 6. Tema Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 6. Tema Cevapları

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 18 Cevapları

1. 2019 DA KAPADOKYA DAKİ BALONLARLA 437 BİN KİŞİ UÇTU
UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Kapadokya’da düzenlenen sıcak hava balon turlarına turistlerin ilgisi her geçen yıl artıyor. Kapadokya; peribacaları, doğal kaya oluşumlarıyla kaplı vadileri, yer altı yerleşim merkezleri ve kayadan oyma manastırlarıyla konuklarına hayranlık uyandıran bir manzara sunuyor.
KAPADOKYA’DAKİ SICAK HAVA BALON TURLARINA KATILAN TURİST SAYISI VE ELDE EDİLEN GELİR
Bu görselden,
I. Balon turu için ödenen ücrete
II. Kapadokya’nın en çok ziyaret edildiği aya
III. Kapadokya’nın doğal güzelliklerine
bilgilerinden hangilerine ulaşılabilir?

A) Yalnız I.
B) Yalnız II.
C) I ve III.
D) II ve III.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 19 Cevapları

2. Sakin bir ev, ilham verecek kitaplar, sevilmeye değer birkaç arkadaş, acı veya pişmanlık yaşatmayan oyunlar, güven, ümit ve sevgi dolu bir yürek dünyanın bütün eğlencelerinden daha değerlidir. Aşağıdakilerden hangisi bu metindeki sözcük veya söz gruplarından herhangi birinin anlamını karşılamaz?

A) İçe doğmasına sebep olmak
B) Üzüntü, keder, elem
C) Korku ve kuşku duymadan inanma ve bağlanma duygusu
D) Hareket etmeyen, kımıldamayan

  • Cevap: D

3. Karşımızdaki kişiye bir şeyler anlatmaya çalışırken, anlattıklarımızı başkalarının duymasını istemiyorsak çeşitli zorluklar yaşarız. Hatta konuyu karşımızdakinin de anlayamayacağı işaret ya da sözlerle ifade etmeye başlarız. Bunun sonucunda da ne biz derdimizi anlatabiliriz ne de karşımızdaki kişi bir şey anlar. Böyle durumları “—” deyimi özetler. Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilmelidir?

A) karalar bağlamak
B) karanlığa gömülmek
C) kara kara düşünmek
D) karanlıkta göz kırpmak

  • Cevap: D

4. Bütün sanat eserleri belleğe dayanır, belleği somutlaştırmanın aracıdır. İnsanlar, üzerine yerleştiği dut yaprağını yiyerek beslenen ve kozasını ören bir ipek böceği gibi belleğinden beslenerek büyür ve gelişir. Bu parçada “bellek” aşağıdakilerden hangisine benzetilmiştir?

A) Sanat eseri
B) Dut yaprağı
C) İpek böceği
D) Koza

  • Cevap: B

5. Yazarın çocukluğundan izler taşıyan ve kahramanlarını yöresel dille konuşturduğu son eserinin sinemaya uyarlanacağı müjdesini aldık. Bu cümleden kesin olarak çıkarılacak yargı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yazarın diğer eserleri sinemaya aktarılmamıştır.
B) Eser, okuyucunun beğenisini kazanmıştır.
C) Eser henüz filmleştirilmemiştir.
D) Yapıtta yazarın hayatı anlatılmaktadır.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 20 Cevapları

6. Semafor; bayrak, el ve kol hareketleri ile yapılan işaret haberleşmesidir. Bayrakların her hareketi alfabenin bir harfine karşılık gelmektedir. Bu alfabeye göre “CEVABI BUL” cümlesinin yazımı aşağıdakilerden hangisidir?

  • Cevap: D

7.
• Okumak, zekâyı geliştirir.
• Okumak, empati kurma yetisini geliştirir.
• Okumak, stresi azaltır.
Aşağıdaki medya metinlerinden hangisi bu çıkarımların herhangi biriyle ilişkilendirilemez?

A) Kitap okumak sizin yalnızca daha akıllı olmanızı sağlamaz, aynı zamanda sizi daha iyi bir insan yapar. 2013’te yayımlanan bir araştırmaya göre zamanını kurgu eserler okuyarak geçiren insanlar, diğer insanların ne hissettiklerini daha rahat anlayabiliyor.
B) Kitap okumak, rahatlamak için başvurulabilecek en iyi yollardan biridir. 2009’da yapılan bir araştırma, sadece otuz dakikalık bir okumanın otuz dakikalık zihinsel gevşeme egzersizi ile benzer etkilere sahip olduğunu kanıtladı.
C) 2018’de yapılan bir araştırmaya göre çocukları okul öncesinde kitap, dergi vb. materyallere göz gezdirmeye alıştırmak, onları hayat boyu okur olmaya teşvik etmenin harika bir yoludur.
D) 2014’te tek yumurta ikizleri üzerinde yapılan bir araştırma, erken kazanılmış okuma alışkanlığının, akıl yürütme becerilerini destekleyen başlıca faktörlerden biri olduğunu ortaya çıkardı.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 21 Cevapları

8. Aşağıda bir tatlının yapımına dair işlem basamakları verilmiştir.
• 125 mililitre sütü bir sos tenceresine dökün ve kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın.
• Ayrı bir sos tenceresinde iki yemek kaşığı tereyağını eritin.
• Kavrulmuş unu, çikolatalı süt karışımının içine katın ve iki yemek kaşığı toz şekeri de ekleyerek sürekli karıştırın.
• Üç adet yumurta sarısını da ilave edip iki dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
• Derin bir kâsede üç yumurtanın beyazını bir çimdik tuz ile birlikte köpük hâline gelinceye kadar çırpın.
• Harcı, yağlanmış ve kakao ile kaplanmış küçük fırın kaplarına bölüştürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında on dakika pişirin.
• Fırından çıkar çıkmaz üzerine pudra şekeri serpiştirip servis edin.
Bu metinde boş bırakılan yerlere,
I. Soğumuş olan çikolatalı karışım ile yumurta aklarını birleştirin ve spatula yardımıyla karıştırın.
II. İçine çikolatayı ilave edin ve çikolata eridikten sonra ocaktan alın.
III. Üzerine bir buçuk yemek kaşığı un ilave ederek unun kokusu çıkana kadar kavurun.
cümleleri hangi sırayla getirilmelidir?

A) II – I – III
B) II – III – I
C) III – I – II
D) III – II – I

  • Cevap: B

9.
Yüzyıllardır sağlık ve güzellik kaynağı olan zeytin; boyu on metreye kadar uzayabilen, sık dallı, her zaman yeşil kalabilen bir Akdeniz bitkisidir. Baharın sonlarına doğru seyrek salkımlar hâlinde açan; küçük, beyaz-sarı renkli ve kokulu çiçekleri vardır. Zeytinin meyvesi önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak siyah bir renk alır. Yaklaşık iki bin yıl yaşayabilen zeytin ağacının gri renkli gövde kabuğu yaşlandıkça çatlar.
Ana vatanı Akdeniz havzası olan incir, mevsimsel kuraklıklara dayanıklı bir bitkidir. Dutgiller familyasından olan ve sonbaharda yapraklarını döken incir, ticari öneme sahip bir meyvedir. Besin değeri yüksek olan bu meyvede %30-40 oranında şeker; A, B ve C vitaminleri bulunmaktadır. Yapraklarındaki süt, “incir sütü” olarak bilinir.
Bu metinlerde sözü edilen bitkilerin ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yetiştiği bölge
B) Uzun ömürlü olması
C) Sağlık sektöründe kullanılması
D) İçerdiği vitaminler

  • Cevap: A

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 22 Cevapları

10. Dilin temel işlevlerinden biri, kültürel değerleri kuşaktan kuşağa aktarmasıdır. Aşağıdaki metinlerin hangisi dilin bu işlevini örneklemektedir?

A) Eski dönemlerde, eve gelen misafirlerin ayakkabıları, ayakkabının burnu evin kapısını gösterir şekilde düzeltilirdi. Böylece misafirler, ayakkabılarını yüzleri eve dönük şekilde giyerlerdi. Bu geleneğin amacı, misafire “Tekrar buyurun.” mesajını vermekti.
B) İki yıl önce Ağrı’da başlatılan bir proje kapsamında 155 bin öğrencinin yazılım, kodlama, robotik alanında eğitim alması ve böylece şehrin, bilim ve teknoloji noktasında önemli bir adım atması hedefleniyor.
C) Her yolculuk, pek çok merakı da peşinden sürükler. Bir de ilk kez yolculuk yapıyorsanız varacağınız yerle aranızdaki mesafe, yaramaz bir çocuğa dönüşür. Çabucak varma arzusu arttıkça içiniz daralır, uzadıkça uzar yol.
D) Delikanlılar kazma küreğe sarıldılar. Gediği toprakla doldurup suyu tuttular. Bu sırada yağmur hızlandı. Büyük Menderes Nehri, hücum etmeye hazırlanır gibi sessiz sedasız bekliyordu sanki.

  • Cevap: A

11. Kuşlar neden arka arkaya ya da yan yana durarak tek hizada uçmuyorlar da “V” şeklinde uçuyorlar? Bu sorunun cevabı, göç eden kuşların birbirleri için yaptığı fedakârlığı ortaya koyuyor. “V” şeklindeki uçuş esnasında en öndeki kuşlar havanın kendilerine karşı oluşturduğu direnci, arkadaki kuşlar için daha aza indirir. Bu konuyla ilgili bir çalışma yapan araştırmacılar, kelaynaklara taktıkları vericiler sayesinde onları göç yolculukları boyunca izlemiş. Bu vericiler, kuşların sürü içindeki hızlarını, yönlerini ve kanat çırpma sıklıklarını kaydetmiş. Bu kayıtlarda kuşların, uygun hava akımını yakalayabilmek için konumlarını sık sık değiştirdikleri gözlemlenmiş. Bu metinde sözü edilen araştırmanın amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) “V” şeklinde uçan kuşların diğer uçuş şekillerini kullanıp kullanmadığını gözlemlemek
B) Kuşların, göç etme alışkanlıklarını hangi durumlarda değiştirdiğini belirlemek
C) Kelaynakların göç sırasında karşılaştığı zorlukları bulup onlara çözüm üretmek
D) Kuşların uçuş sırasında “V” şeklinde dizilme sebeplerini tespit etmek

  • Cevap: D

12. Dilimize “benzetim” olarak çevrilen “simülasyon” kavramı bir sistemin, sürecin ya da durumun taklit edilmesi olarak tanımlanıyor. Bu sayede gerçek dünyadaki sistemlerin çalışma ilkeleri tanıtılıyor ve insanların herhangi bir riske girmeden bu sistemlerle ilgili eğitim almaları sağlanıyor.
Bu metne göre,
I. Şoför adaylarının trafiğe çıkmadan önce bilgisayarda sürüş eğitimi alması
II. Astronot adaylarına, uzay benzeri ortamlarda eğitim verilmesi
III. Aşçılık eğitimi alan kişilerin uygulamalı olarak yemek pişirmesi
durumlarından hangileri simülasyon örneğidir?
A) Yalnız I.
B) Yalnız III.
C) I ve II.
D) II ve III.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 23 Cevapları

13. En güzel deniz
Henüz gidilmemiş olandır
En güzel günlerimiz
Henüz yaşamadıklarımız
Ve sana söylemek istediğim en güzel söz
Henüz söylememiş olduğum sözdür
Aşağıdaki dizelerin hangisi tema bakımından bu şiirle örtüşmektedir?

A) Güzel günler göreceğiz çocuklar Güneşli günler göreceğiz
Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar Işıklı maviliklere süreceğiz
B) Bu eller miydi masallar arasından Rüyalara uzattığım bu eller miydi Arzu dolu, yaşamak dolu
Bu eller miydi resimleri tutarken uyuyan
C) Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında Dünyayı çocuklara verelim
Kocaman bir elma gibi verelim Sıcacık bir ekmek somunu gibi
D) Bu bahar havası, bu bahçe Havuzda su şırıl şırıldır Uçurtmam bulutlardan yüce Zıpzıplarım pırıl pırıldır
Ne güzel dönüyor çemberim Hiç bitmese horoz şekerim

  • Cevap: A

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 24 Cevapları

14. Tasarım döngüsü, yeni bir ürün oluştururken takip edilecek aşamaları ifade eder. Bu aşamalar sırasıyla “Sor, Hayal
Et, Planla, Oluştur, Geliştir” başlıklarıyla ifade edilir.
Aşağıda sembollerle gösterilen metinlerde köprü yapımının aşamaları karışık olarak verilmiştir.
▲ Köprüyü planladığım şekilde yapmaya başlıyorum. Planın ayrıntılarına dikkat ediyorum. Çizimleri kontrol ederek hiçbir ayrıntıyı atlamadığımdan emin oluyorum. Yaptığım köprünün üzerine ağırlık koyarak sağlamlığını ve kullanışlılığını kontrol ediyorum.
★ Köprünün genel yapısını ve görünüşünü zihnimde canlandırıyorum. Bu yapının olumlu ve olumsuz yanlarının neler olabileceğini düşünüyorum.
■ Yaptığım kontroller sonucunda karşılaştığım sorunların kaynağını araştırıyorum. Sorunları çözmek için farklı yöntemler uyguluyorum. Köprünün daha sağlam, kullanışlı ve estetik olabilmesi için son düzeltmeleri yapıyorum.
♦ “Nasıl bir köprü yapmalıyım? Yaptığım köprünün, diğer köprülerden bir farkı olacak mı? Görüntüsü nasıl olmalı?” sorularına cevap bulmalıyım.
• Tasarımla ilgili fikirlerimi netleştiriyorum. Gerekli malzemeleri hazırlıyorum. Yapım aşamalarıyla ilgili planlamaları yapıyorum. Oluşturacağım köprünün resmini çiziyorum ve köprüye bir isim veriyorum.
Buna göre sembollerle gösterilen köprü yapım aşamaları aşağıdakilerin hangisinde verilen tasarım döngüsünde doğru eşleştirilmiştir?

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 25 Cevapları

15. Aşağıda yeryüzü şekilleriyle ilgili bir görsel verilmiştir.
Bu görselle ilgili şunlar bilinmektedir:
• Bir yükselti eğrisi üzerinde bulunan bütün noktaların yüksekliği eşittir.
• Her eğri, kendisinden yüksek olan eğriyi çevreler. Dolayısıyla en dıştaki eğri en alçak yeri, en içteki eğri en yüksek yeri gösterir.
• Kıyı çizgisinin yükseltisi 0 metredir.
• Yükselti eğrilerinin birbirine yakın olduğu yerlerde eğim daha fazladır.
Bu metne göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) A noktasının yükseltisi 0 metredir.
B) B ve D noktasının yükseltisi aynıdır.
C) C noktasının eğimi F noktasından fazladır.
D) E noktası akarsuyu göstermektedir.

  • Cevap: C

16.
• Bir canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı üzüntü duyarak ona yardım etmek
• Kendi davranışlarının veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmek
• Bir amaç uğruna kendi yararına olacak şeylerden vazgeçmek
Aşağıdaki davranışlardan hangisi açıklaması yapılan değerlerden herhangi biriyle ilişkilendirilemez?

A) Mahmut’un, beğendiği telefonu almak için ayırdığı parayı arkadaşına borç vermesi
B) Ahmet’in, eniştesinden aldığı aracı vaktinde teslim etmesi
C) Erkan’ın sokakta rastladığı yaralı bir kediye acıyarak onu evinde tedavi etmesi
D) Cüneyt’in mağazada yanlışlıkla kırdığı tabağın ücretini ödemesi

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 26 Cevapları

17. Yoldan gelen çok konuşur, derler. Bundan doğal ne olabilir? Gezdiğim yerlerden dönüşümde başlıca işimin, gördüklerimi okurlarıma anlatmak ve izlenimlerimi onlarla paylaşmak olduğunu düşünürüm hep. Aşağıdakilerden hangisi bu metinde sözü edilen içeriğe sahiptir?

A) Babam durdu, beni eliyle yanına çağırdı ve cebinden çıkardığı parayı bana uzatarak “Bunu al, simitçiye götür. Simitçiden habersiz aldığın dört simidin parası olduğunu söyle ve parasını ver.” dedi. Götürüp verdim fakat nasıl verdiğimi ben de bilmiyorum. O günden sonra, benim olmayan herhangi bir eşya ya da yiyeceğe elimi dahi sürmedim.
B) Benim gençliğimin geniş bir zamanı Beyoğlu’nda geçti. O dönemin sanatla uğraşan tüm kişileri gibi gizemli bir tutkuyla bağlıydım Beyoğlu’na. Zamanımın önemli bir bölümünü o caddede geçiriyordum. Şimdi bakıyorum da o semte ait ne çok hatıra var zihnimde!
C) Fırat’ın hareketli sularına koşut (paralel) akan asfalt yolda sarsılarak ilerleyen minibüs, ilçeye vardığında vakit öğleyi bulmuştu. Ortalık cayır cayır yanıyordu. Esra okula doğru yürümeye başlamıştı hızla. Cırcır böceklerinin inatçı şarkıları kaplamıştı ortalığı.
D) Tac Mahal’i şöyle bir görüp geçmek yetmez. Onu güneş doğarken, öğleyin, akşamüstü, gurup vakti ve özellikle ay ışığında göreceksiniz. Biz şanslıymışız ki seferimiz dolunaya rastladı. Gurup vakti, inanmayacaksınız, o mermerler önce portakal rengine, sonra eflatuna dönüştü. Ay ışığında ise uçuk bir maviliğe büründü.

  • Cevap: D

18. Ek fiiller, isimlerin ve isim soylu sözcüklerin (zamir, sıfat, zarf, edat…) yüklem görevinde kullanılmasını sağlar, eklendiği çekimli fiilleri birleşik zamanlı yapar. Örneğin “Bugün çok dikkatliydi.” cümlesinde ek fiil, isim soylu sözcüğü (dikkatliydi) yüklem; “Eve geç gidecekmiş.” cümlesinde ise basit zamanlı fiili (gidecek), birleşik zamanlı (gidecekmiş) yapmıştır. Bu bilgilere göre, dizelerinde numaralanmış sözcüklerin hangisinde ek fiil farklı bir görevde kullanılmıştır?

A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.

  • Cevap: A

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 27 Cevapları

19. Güneş sisteminde yeni bir gök cismi keşfedildi. Bu gök cismi ilk olarak 13 Ekim 2015’de Havai’deki Mauna Kea gözlemevinde gözlemlenerek 2018’de kamuoyuna duyuruldu. TG387 adı verilen gök cisminin güneşe şu anki uzaklığı dünyanınkinin yaklaşık 80 katı. Bu parçada aşağıdakilerin hangisiyle ilgili bir yazım yanlışı yapılmamıştır?

A) Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar.
B) Yardımcı fiillerle kurulan birleşik fiiller ses düşmesine uğrarsa bitişik yazılır.
C) Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar.
D) Sert ünsüzle biten kelimeler sert ünsüzle başlayan ekler alır.

  • Cevap: B

20.
• Kitap, dergi vb.nin künyelerini yazarken; yazar, eser, basımevi vb. maddelerden sonra virgül (,); en sona da nokta (.) konur.
• Tek tırnak işareti (‘ ’); tırnak içinde verilen cümlede yeniden tırnağa alınması gereken bir sözü, ibareyi belirtmek için kullanılır.
• Sevinç, kıvanç, acı, korku, şaşma gibi duyguları anlatan cümlelerin sonuna ünlem işareti (!) konur.
• Arasında, ve, ile, ila, …-den …-e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında kısa çizgi (-) kullanılır.
Bu kurallara göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı yapılmıştır?

A) Van Gogh “Kardeşimin oğlu için ‘Çiçek Açan Badem Ağacı’ adlı tablomu yaptım.” demiştir.
B) Birinci Dünya Savaşı (1914-1918) sonunda Orta Doğu haritası yeniden çizilmiştir.
C) DİLÇİN, Cem, Örneklerle Türk Şiir Bilgisi, TDK Yayınları, Ankara, 2019.
D) Sait Faik’in sanatı ve dünya görüşü “insan sevgisi” üzerine kurulmuştur!

  • Cevap: D

7. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Beceri Temelli Testler 6. Tema Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!