Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Test

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 7. Tema Cevapları

“7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 7. Tema Cevapları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Türkçe Beceri Temelli Testler 7. Tema Cevapları

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 30 Cevapları

1. Uzmanlar sağlıklı bir yaşam için günlük ortalama 10 bin adım atılmasını öneriyor. Aşağıda günlük adım sayısına göre yaşam tarzları sınıflandırılmıştır. Ali’nin bir haftada attığı adım sayısına göre yaşam tarzıyla ilgili şunlar bilinmektedir:
• Pazartesi, salı, perşembe ve cuma günlerini “kısmen hareketli” geçirmiştir.
• Çarşamba ve cumartesi günlerini “düşük hareketli” geçirmiştir.
• Pazar günü uzmanların önerdiği günlük adım sayısına ulaşmıştır.
Bu bilgilerden hareketle Ali’nin yedi günlük adım sayısını gösteren grafik aşağıdakilerden hangisi olabilir?

  • Cevap: B

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 31 Cevapları

2. (I) Roman kahramanı Salih, zihninde geçmişe yaptığı yolculuklar nedeniyle kendisini içinde bulunduğu zamana ait hissetmiyor. (II) Bu durum Salih’in geleceğini etkiliyor. (III) Yazar, hayatın gerçeklikleriyle boğuşan bireyin açmazlarını Salih’in bakış açısıyla ele alıyor. (IV) Bunu yaparken de gerçek hayattan kesitler sunmaya çalışıyor. Numaralanmış cümlelerin hangisinde “içinden zor çıkılır durum” anlamını taşıyan bir sözcük kullanılmıştır?

A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.

  • Cevap: C

3.
• Çocukluğunuzun unutulmaz kitapları hangileridir?
• Bir okur olarak kendinizi nasıl tanımlarsınız?
• Eserlerinizi oluşturmak için özellikle tercih ettiğiniz bir yer var mı?
Aşağıdaki metinlerden hangisi bu sorulardan herhangi birinin cevabı olamaz?

A) Eski ve yeni neslin bir arada olduğu anları değerli buluyorum. Bu nedenle bütün ailemin birlikte olduğu, bahçesinde akşam yemeği yediğimiz ahşap evimiz en mutlu olduğum yer. Bunun dışında seyahat etmek, yeni insanlar tanımak da mutlu ediyor beni. Ha, bir de oturup kitap okuduğum küçük bahçem…
B) Sessizliği çok sevmeme rağmen farklı bir şeyler bulmak için insan içine karışırım. Kafamdaki seslerle dışarıdaki kalabalığı buluştururum. Bir cami avlusunda, taş zeminli bir çay bahçesinde, bir kavağın gölgesinde tanımadığım bir şeyler ararım. Bir de parktaki ıhlamur ağacının altı var genellikle oturup yazdığım.
C) Keşfetmeyi seven bir okurum. Zamanı yakalamak, görmek, ufkumu açmak istiyorum. Sevdiğim yazarların yerleri sabit ama okuma yelpazemi daima geniş tutuyorum. Asla okumam dediğim kitaplar da yok değil. Çok sevdiğim hâlde nadiren şiir okurum.
D) Ömer Seyfettin’in “Falaka” adlı öyküsü her çocuk gibi bende de derin izler bırakmıştı. Beni saran kitaplardan biri de Oscar Wilde’ın “Mutlu Prens”i. O zamanlar ne kadar derin bir kitap olduğunu yeterince anlamamış olmalıyım ki yıllar sonra tekrar okuduğumda çok etkilenmiştim. Bunlara “Değirmenimden Mektuplar” ve “Monte Kristo”yu da ekleyebilirim.

  • Cevap: A

4. Güzel bir dünya için şunları yapmalıydım: Sızlanmak değil, gerçekleştirmek; gevezelik etmek değil, iş yapmak; bakmak değil, yanına gitmek; geri çekilmek değil, elini uzatmak. Bu sözleri söyleyen biri aşağıdakilerden hangisiyle nitelendirilemez?

A) Sorumluluk almaktan çekinmeyen
B) Söylemden çok, eyleme önem veren
C) Çevresine yararlı olma kaygısı taşıyan
D) Dürüstlükten hiç taviz vermeyen

  • Cevap: D

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 32 Cevapları

5. Merkezî Hekim Randevu Sistemi (MHRS), T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurumlarından randevu almak için kullanılan bir uygulamadır. Sisteme giriş yapan ve randevu almaya çalışan bir kişinin karşısına çıkan ekran görüntüsü aşağıda verilmiştir. Bu görselden aşağıdaki bilgilerin hangisine ulaşılamaz?

A) Muayene olunacak bölüme
B) Geçmişte alınan randevulara
C) Doktorun uygun olduğu vakitlere
D) Randevu alınmak istenen hastaneye

  • Cevap: B

6.
• Bir sözcüğün sözlükte geçen ilk anlamına “gerçek anlam” denir.
• Bir sözcüğün gerçek anlamından tamamen uzaklaşarak kazandığı yeni anlama “mecaz anlam” denir.
• Bir bilim, meslek ve sanat dalıyla ilgili özel bir kavramı karşılayan sözcüklere “terim anlamlı sözcük” denir.
Bu tanımlara göre “dalga” sözcüğünün,
I. Ses dalgalarının yayılma hızı, bulunduğu ortama göre değişir.
II. Nemli bir rüzgâr esiyordu, dalgalar durulmamış ama ağırlaşmıştı.
III. Şirketin aldığı kararın yarattığı tepki dalgası bitmek bilmiyordu.
cümlelerinde kazandığı anlam özelliği aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) I II III
B) II I III
C) II III I
D) III II I

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 33 Cevapları

7. Tuna, Türkçe öğretmenine,
— Anlatım bozukluğu konusunu ağabeyimden iyi öğrendim, der.
Türkçe öğretmeni,
— Ben öyle düşünmüyorum, deyip gülümser.
Bu konuşmada Türkçe öğretmeni, Tuna’nın aşağıdaki anlatım ilkelerinden hangisine uygun davranmadığını düşünmüş olabilir?

A) Gereksiz bir sözcüğe yer verdiği için duruluğa
B) Anlaşılması zor bir sözcük kullandığı için yalınlığa
C) Anlam belirsizliği olduğu için açıklığa
D) Anlamca çelişen sözcükler kullandığı için tutarlılığa

  • Cevap: C

8. Geçmişte nüfusu iki bini bulmayan bir Rum köyü olan Şirince, Kurtuluş Savaşı’ndan sonra nüfusu hızla artan bir yer hâline gelmiş. Eski dönemlerde bağcılık ve zeytinciliğin yaygın olduğu köyde daha sonra şeftali, incir, elma, ceviz gibi meyvelerin üretimi başlamış. Önceleri sadece ev olarak kullanılan mekânların çoğu bugün otel olarak düzenlenmiş. Tarımın gelişmesiyle ürün çeşitliliğinin artması, burada lezzetli sofraların kurulmasını ve alışveriş seçeneklerinin çoğalmasını sağlamış. Bu köye yolunuz düşerse gözlemelerini, mürver şurubunu mutlaka tadın ve kumda kahve için.
Bu metinde,
I. Karşılaştırma
II. Öneri
III. Varsayım
cümlelerinden hangilerine yer verilmemiştir?

A) Yalnız I.
B) Yalnız III.
C) I ve II.
D) II ve III.

  • Cevap: B

9. Betimleme, sözcüklerle resim çizme sanatı olarak tanımlanmaktadır. Betimleme türlerinden biri olan sanatsal betimlemede yazar, anlatımına duygu ve yorumlarını katar. Buna göre aşağıdaki metinlerin hangisinde sanatsal betimleme yoktur?

A) Boğaziçi’nin Anadolu yakasındaki tenha ve yarı karanlık köylerden birinde hırçın bir kış akşamıydı. Tarladan köye yürüyerek geliyorduk. Yağmur iri taneler hâlinde yağıyordu. Rüzgâr uğultuyla esiyor, eserken yağmur tanelerini etrafa saçıyor ve bizi üşütüyordu.
B) Deniz homur homur söylenirken, martılar deli gibi bağırışırken ben bir türkü tutturmuştum. Çalışanları bir üzüntü, bir gariplik hissi sarmıştı. İki gün boyunca ağ tamir etmiş, balık tutmuş, akşamları da çalışanlara üzülüp durmuştum.
C) Osman, yol boyunca birbirinden güzel ağaçların sıralandığı Kavaklıdere’ye taşınalı dört yıl olmuştu. Onunla dostluğumuza en küçük bir leke düşmedi. Biz bilmeyiz onun içinde neler olup bittiğini. Nemize lazım, bilmek de istemeyiz. Lakin günün birinde iç dünyasının perdeleri birdenbire aralandı.
D) İki küçük kız dar bir sokakta oynuyordu. Kızlardan biri çok küçüktü, diğeri ise ondan büyükçe. Anneleri her ikisine de yeni elbiseler giydirmişti. Küçük olanın üzerinde mavi bir elbise vardı; öbüründe ise sarı, basmadan bir elbise. Her ikisi de başına pembe şapka takmıştı.

  • Cevap: D

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 34 Cevapları

10. Aşağıda bir günlük beslenme listesi verilmiştir. ♦ Öğünlerde bir dilim ekmek yemek istiyorsanız o öğünden 5 ceviz, 1 kâse çorba, 1 adet haşlanmış yumurta, 1 adet mevsim meyvesi seçeneklerinden herhangi birini çıkarmalısınız. Bu listedeki öğünlere 1 dilim ekmek eklemek isteyen bir kişi aşağıdakilerden hangisini doğru hazırlamıştır?

  • Cevap: D

11. Yaptığım araştırmaların, insanların yaşamını zenginleştirebilecek sonuçlara ulaşması veya hastalıkları tedavi etmede kullanılması beni çok mutlu ediyor. Ama bilimsel çalışmaları öncelikli olarak bunun için yaptığımı söylersem çok da doğru olmaz çünkü benim istediğim bilmek. Her sabah, yeni bir şey bulmanın tutkusunu yaşıyorum ve bu tutku sayesinde büyük bir hevesle laboratuvarıma gidiyorum. Araştırma serüvenimi, okyanusta yelkenliyle keşif yapmaya çalışan bir denizcininkine benzetiyorum. Büyük kıtalar keşfedemesem de okyanustaki küçük adaları keşfedeceğimi biliyorum. Bu parça aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık söylenmiş olabilir?

A) Bilimsel çalışma yapmadaki asıl amacınız nedir?
B) Araştırmalarınız, bilime ne tür katkılar sağlıyor?
C) Hangi alanlarla ilgili bilimsel çalışmalar yapıyorsunuz?
D) Bilimsel bir araştırmada hangi yöntemlerden faydalanılır?

  • Cevap: A

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 35 Cevapları

12. İyi bir okuyucuda bulunması gereken bazı özellikler şunlardır:
• Belli bir amaçla okur.
• Okuduğu yazıyı özümser.
• Okumaya zaman ayırır.
Aşağıdakilerden hangisi bu çıkarımların herhangi biriyle ilişkili değildir?

A) Sadece Türkiye’de yetişen bitkileri öğrenmek için okuduğum kitap çok işime yaradı.
B) Romanı okumaya başladığımda her şeyi unutup sadece kahramanların sesini duyuyorum.
C) Her gece yatmadan önce mutlaka yarım saat kitap okurum.
D) Sağlıklı yaşam önerilerinin yer aldığı bu kitaptaki pek çok bilgiyi hayatıma aktardım.

  • Cevap: B

13.
I. Agatha Christie ise dünyanın en uzun sergilenen oyunu Fare Kapanı’nı onlardan biraz daha gençken kaleme almıştır.
II. Jessica Tandy en iyi kadın oyuncu Oskar Ödülü’nü seksen yaşındayken almış.
III. İlerleyen yaşlarında çok önemli başarılara imza atan insan sayısı hiç de az değil.
IV. Kırklı ellili yaşlara, tükenmiş ruh hâliyle giren kişileri bir de şimdi düşünün.
V. Benjamin Franklin de çift mercekli gözlüğü yetmiş sekiz yaşında icat etmişti.
Numaralanmış cümleler mantık akışına göre sıralandığında doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

A) II – III – I – V – IV
B) II – III – IV – I – V
C) III – II – V – I – IV
D) III – IV – I – II – V

  • Cevap: C

14.
• Zaman belirsizdir.
• Anlatım üçüncü kişi ağzından yapılmıştır.
• Neden-sonuç ilgisi kurulmuştur.
Aşağıdaki metinlerin hangisinde bu özelliklerin tümü yer almaktadır?

A) Konağın çok güzel bir bahçesi vardı. Bahçedeki mermer havuzun çevresi hercai menekşelerle süslüydü. Yüksek duvarların arkasından güçlükle görünüyordu mermer havuz ve onu çevreleyen menekşeler. İnsanın bahçesinde böyle bir havuzu, çevresinde de böyle güzel menekşeleri olsun da…
B) Sokakta rahatça oynayabiliyorduk artık. Komşu nine bize hiç bağırmıyordu. Biz de buna karşılık onun çok sevdiği ağaçlarını hemen hemen her gün suluyor, etrafında biten otları ayıklıyorduk. Komşu nine sayesinde mahallemize gelen yeni komşular kendilerini yabancı hissetmiyorlardı. Yıllarca birlikte yaşamışçasına çabucak kaynaşıyorlardı.
C) İşçiler ve mühendisler görünmez bir telaş içindeydi. Bu yüzden leyleklerin, fabrika bacasına yuva kurduğunu ondan başka gören olmadı. Alp; kuşları, özellikle de leylekleri çok severdi. Onların geldiğini kimseye söylemek istemedi önce, sonra vazgeçti. Herkes bilsin, diye düşündü. Bu haberi babasına müjdeledi.
D) Bahar gelmişti ama akasya hâlâ yeşermemişti. Zayıf ve çelimsizdi. Tek dostu yaşlı adamdı. Adam, onu görmeden edemez, yanına gidip ona şarkılar söylerdi. Akasyanın, bir gün kuruyacağını düşünmek onu çok korkutuyordu. Eğer kurursa bu kentteki çocukların sonsuza değin akasya ağacı göremeyeceklerini zannediyordu.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 36 Cevapları

15. Bu görselden aşağıdakilerin hangisine ulaşılamaz?

A) Uskumru; fırında, tavada ya da ızgarada pişirilerek tüketilebilir.
B) Levrek ve mezgitin en lezzetli olduğu aylar aynıdır.
C) Yıl boyunca tüketilebilen dört balık türü vardır ve hepsi tavada pişirmeye uygundur.
D) Sardalya ve hamsinin en lezzetli olduğu aylar ve pişirme önerileri örtüşmektedir.

  • Cevap: D

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 37 Cevapları

16. Perdeye şiir yazan şair olarak tanınan sanatçı, sinemayı düşleri gerçekleştirmenin bir yolu olarak görmekte ve sinema dilinin estetik değerler taşıması gerektiğine inanmaktadır. Bu parçadaki altı çizili sözle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sinemada edebî dile yer vermek
B) İnsanları şiirle buluşturmak
C) Şiiri hayallerin yansıması olarak görmek
D) Sinemanın büyüleyici gücüne inanmak

  • Cevap: A

17. İster gerçekçi ister bilim kurgu ister romantik olsun, hemen hemen her edebî metin, içinde otobiyografik ögeler taşır. . Karakterlerini, kendi kişiliğinin altına koyduğu kopya kâğıdı ile çıkarır ortaya. Kendisini cümlelerin altına gizlemeyi o kadar iyi başarır ki okurlar bunu hiç anlamaz. Çoğu zaman, kendisi bile bunun farkına varmaz. Zaten “kurmaca”nın gücü de buradan gelir. Bu metinde boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Aslında kimi zaman kahraman bizi öyle etkiler ki âdeta onda kişiliğimizi buluruz
B) Çünkü yazar, tanıdığı en yakın kişi olan kendinden yola çıkarak oluşturur eserini
C) Zira edebiyatçı günlük hayatta karşılaşabileceğimiz insanların hayatlarını anlatır
D) Ama yazar bilir ki kendi hayatını olduğu gibi aktarmak için kaleme almaktadır eserini

  • Cevap: B

18. Aşağıdakilerden hangisi bu afişteki mesajların herhangi biriyle ilişkilendirilemez?

A) Okuduğum her kitap hayatımı değiştirdi. Beni durmadan şaşırttı, sarstı, sevindirdi, üzdü… Beni aldı, yeni dünyalara götürdü. Beni ben yaptı. Umudumu hep canlı tutan onlar oldu. Kısacası kitaplar beni hayatla tanıştırdı.
B) İyi arkadaşla kötü arkadaş, güzel koku taşıyan kimse ile ateşi körükleyen kimse gibidir. Güzel koku taşıyan, ya sana onu ikram eder yahut sen ondan güzel bir koku duyarsın. Ateşi körükleyen kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü bir koku duyarsın.
C) “Ağızdan çıkan söz, yaydan fırlayan ok gibidir; o ok gittiği yerden geri dönmez, seli baştan bağlamak gerek.” der Mevlâna ve kalp kırmanın insanlığımızdan alıp götürdüklerini ifade eder.
D) Bir düşünce ekersin, bir eylem biçersin. Bir eylem ekersin, bir alışkanlık biçersin. Bir alışkanlık ekersin, bir karakter biçersin.

  • Cevap: C

7. Sınıf Beceri Temelli Testler Kitabı Sayfa 38 Cevapları

19. Tekdüze bir hayat kimi zaman bunaltır insanı. Bir renk, bir hareket ister insan. Ertesi güne sarkmayan, günübirlik yapılan geziler; her gün olmasa da dostlarla günaşırı yapılan muhabbetler, insanı daha bir insan yapar; yaşamı daha bir yaşam. Bu metindeki altı çizili sözcüklerin yerine aşağıdakilerin hangisinde verilenler sırasıyla getirilirse anlamda bir bozulma ya da daralma olmaz?

A) Farklı – her gün – bir gün ara ile
B) Durağan – bir günde – arada bir
C) Monoton – aynı gün içinde – iki günde bir
D) Sıradan – o gün içinde – bir günde

  • Cevap: C

20. Ek fiillerin görevlerinden biri, eklendikleri basit zamanlı fiilleri birleşik zamanlı yapmaktır. Örneğin “gelmiş” fiili sadece “görülen geçmiş zaman eki (-miş)” aldığı için basit zamanlı bir fiildir, “gelmişti” fiili ise ek fiilin hikâye birleşik zaman ekini (idi) alarak birleşik zamanlı fiil olmuştur. Birleşik zamanlı fiil oluşturan ek fiiller, cümleye “gerçekleşmemiş niyet, terk edilmiş alışkanlık, küçümseme, olasılık…” anlamları katar. Buna göre aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil, cümleye yay ayraç içinde verilen anlamı katmamıştır?

A) Verilen görevi yerine getirmek için elinden gelen her şeyi yapmışmış. (Olasılık)
B) Dün akşam, aylardır görüşemediğim arkadaşıma uğrayacaktım. (Gerçekleşmemiş niyet)
C) Karar vermeden önce annenin ve babanın fikrini de almalıydın. (Geçmişte yapılması gereken zorunluluk)
D) Birkaç yıl önce, tüm toplantılar okulun kütüphanesinde yapılırdı. (Terk edilmiş alışkanlık)

  • Cevap: A

21. Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Gürsoy Solmaz, Kuzeydoğu Anadolu coğrafyasında ortaya çıkan “sarı gelin” türküsünün kahramanı olan kişinin 1130’lu yıllarda yörede hüküm süren bir kralın kızı olduğunu ileri sürmektedir. Bu metinde aşağıdakilerden hangisiyle ilgili yazım yanlışı yapılmıştır?

A) Kişi adlarından önce ve sonra gelen unvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar.
B) Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, semt, köy vb.) büyük harfle başlar.
C) Kitap, dergi, gazete ve sanat eserlerinin (tablo, heykel vb.) her kelimesi büyük harfle başlar.
D) Kurum, kuruluş ve kurul adlarının her kelimesi büyük harfle başlar.

  • Cevap: C

22. Şair ve yazarlar toplumun sözcüsü olma görevini nasıl başarırlar? İnsanoğlunun o hareketli, sınırsız düş ve duygu dünyasına nasıl yaklaşır; varlığını oluşturan tutkulara, coşkulara, özlemlere nasıl yön verirler? Bu soruları şöyle yanıtlıyor Necati Cumalı: “İnsanın iç dünyasının karanlıklarında ilerlerken, anlayış ve kavrayışını açıklarken, insandaki değişimi açığa çıkarırken tek aracı vardır şairin: Dil.” Bu metinde aşağıda açıklaması verilen noktalama işaretlerinden hangisiyle ilgili bir örnek yoktur?

A) Kendisiyle ilgili açıklama verilecek cümlenin sonunda iki nokta (:) kullanılır.
B) Ögeleri arasında virgül bulunan cümleleri birbirinden ayırmak için noktalı virgül (;) kullanılır.
C) Birbiri ardınca sıralanmış eş görevli kelime ve kelime grupları arasında virgül (,) kullanılır.
D) Cümle içerisinde eser ve yazıların adları ile bölüm başlıkları tırnak (“ ”) içine alınır.

  • Cevap: D

7. Sınıf Türkçe Meb Yayınları Beceri Temelli Testler 7. Tema Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!